Elena Lasconi a catalogat solicitările de a se retrage din cursa pentru președinție în favoarea lui Nicușor Dan drept „o manipulare”, într-un interviu acordat miercuri pentru HotNews. Chestionată de moderator cine face această manipulare, candidata USR nu a răspuns clar: „Nu știu, poate să fie a unei echipe care cu asta se ocupă. nu știu ce strategie au alții. poate să vină și din zona echipei, și din zona sistemului”.
„Eu continui campania de anul trecut, sunt deja în turul trei, și am de gând să mă duc să mă întâlnesc cu cât mai mulți oamenei, în țară, să mă duc la interviuri, la emisiuni și în podcasturi, pentru ca românii să afle care sunt planurile mele”, a spus Lasconi în podcastul HotSpot.
- Podcastul politic HotSpot este realizat de jurnalistul Laurenţiu Ungureanu, este difuzat live şi poate fi urmărit pe site-ul HotNews.ro, pe YouTube şi Facebook.
[embedded content]
Principalele declaraţii au fost transmise în regim LIVETEXT:
Credeţi că Nicuşor Dan ar trebui să se retragă în favoarea dumneavoastră?
- Întrebați-l pe dumnealui. Eu continui campania de anul trecut, sunt deja în turul trei, și am de gând să mă duc să mă întâlnesc cu cât mai mulți oamenei, în țară, să mă duc la interviuri, la emisiuni și în podcasturi, pentru ca românii să afle care sunt planurile mele.
Vă deranjează că sunteţi întrebată atât de des dacă vă retrageţi?
- Eu nu știu care e presiunea în calitate de președinte al României, dar presiunea pe care am simțit-o eu în acele momente a fost una uriașă. Vedem că lucrurile în jurul nostru se schimbă, nu în bine, iar românul votează emoțional. E un moment de cotitură pentru România și ar trebui să pună ștampila în mod rațional.
- Viitorul președinte al României ar trebui să arate o busolă morală clară, bună credință. E momentul zero acum. Eu cred că am toate astea.
Constatarea multora este că mergeți pe același culoar cu Nicușor Dan.
- Cifrele vă contrazic. Și mă refer la voturi concrete, nu la sondaje. Nici casele de sondare din România și nici Tiktokul nu caută un președinte. Ci România. Din voturile pe care le-am primit, și le mulțumesc românilor, am învățat – și din campania trecută – că nu te votează pentru că te plac pe tine, ci pentru că îi plac pe ceilalți. Ce pot să vă spun clar este că am fost votată de o jumătate de milion de oameni care n-ar fi votat niciodată USR.
- Pe de altă parte, în urmă cu o lună, defilau cu niște sondaje în care eram cotată cu 3%. Eu nu cred în acel sondaj. Datele interne arată că maximum 20% dintre cei care m-au votat pe mine s-ar îndrepta către celălalt candidat. Dar eu nu mai vreau să vorbesc despre un alt candidat. Indiferent cine ar fi el. Decât dacă derapează. Pentru că oamenii s-au cam săturat. Sunt scârbiți de haos.
- Oamenii nu mai suportă, au trecut prin atâte frici, atâta tensiune.
Întreabă un cititor HotNews: Cum justifică USR candidatura dânsei, în condițiile în care anul trecut, USR a promovat mereu votul util, bazat pe sondaje și lui Ciucă i-a cerut retragerea? Cât de serioasă este canditatura sa dacă a declarat că s-ar retrage pentru Ilie Bolojan?
- Este foarte serioasă candidatura mea, pentru că aici m-am gândit la interesul României și nu al meu. Anul trecut nu i-am cerut lui Ciucă să se retragă, ci dumnealui mi-a cerut mie de nenumărate ori să mă retrag. Nu-mi aduc aminte să-i fi cerut eu retragerea. Să nu uităm că anul trecut niciun sondaj nu a arătat rezultatul real de la turul I.
- Am stat să mă gândesc mult la varianta Ilie Bolojan președinte. Mergeam la sigur. Încă nu era invalidată candidatura lui Georgescu. Domnul Bolojan a stat rău la capitolul notorietate. Ca să acumulezi notorietate, trebuie să investești foarte mult.
- Știm că PNL nu mai are bani, că a fost un dezmăț cu banii în campania domnului Ciucă, cu panourile, cu cartea…
- Am zis că îl ajută scaunul pe domnul Bolojan. Pentru că e președinte interimar. Are multă experiență în administrație și eu respect asta.
- Am o mare admirație pentru el și sunt singurul candidat care a vorbit serios că mi-aș dori ca Ilie Bolojan să fie prim-ministrul țării. Știm foarte clar că avem un deficit bugetar foarte mare. Avem nevoie de o persoană care să fie asumată. Știu că nu-l suportă mulți bugetari pe Bolojan, dar nu mai putem continua cu acest dezmăț al banului public.
Ați semnat pentru candidatura lui Nicușor Dan?
- Nu, am semnat pentru candidatura mea. Sincer, eu aș fi semnat pentru oricine. Pentru că o democrație solidă asta înseamnă.
- Până la urmă, atunci când intri într-o competiție îți dorești să câștigi.
Ce părere aveți despre cum a intrat Nicușor Dan în cursă? Întreabă și cititorii.
- Istoria ne va arăta. Întrebați-l pe el de ce a intrat. Nu vreau să mă apuc să sugerez de ce a intrat, cine l-a pus.
- Până la urmă este vorba despre ce vrei tu să faci pentru România, pentru oameni, cine e în spatele tău, dacă ai vreun schelete prin dulap… Sunt foarte hotărâtă să merg înainte. Dacă am învățat ceva este că atunci când crezi în valorile tale și lupți, poți învinge un sistem întreg.
Înțelegeți și că situația de iarna trecută este complet diferită de situația de acum. Nu credeți?
- Nu, nu este adevărat. Nu a fost frică înainte de turul I. A fost între turul I și turul II. Eu am jucat corect și transparent, am avut codurile electorale, am arătat cât am cheltuit în campanie…
Unii dintre cei care v-au votat spun că v-au votat cu amărăciune. Unii dintre ei se gândesc dacă să-și mențină votul. Cum îi aduceți înapoi?
- Eu nu vreau să conving pe nimeni. Au fost mulți oameni care m-au plăcut, au fost oameni care au votat tactic, le mulțumesc, cred că m-am achitat onorabil. Și oameni care nu i-au plăcut pe ceilalți.
E tactic să votezi cu Elena Lasconi acum?
- Eu cred că e tactic și înțelept să faci asta. Sunt sigură că voi fi cel mai bun președinte al României. Nu stau cu capul plecat în fața nimănui. În toată perioada asta, cât m-am pregătit în fiecare zi, am luat atitudine față de toate problemele sensibile la care politiicenii în funcție nu au reacționat. Exemplul cu Zelenski în biroul oval. Am fost primul politician care a reacționat la asta. Trebuie să comunici curajos.
- Votul pentru Elena Lasconi este un vot pentru România.
- Eu voi continua să merg în țară. Voi face înclusiv dezbateri – se numesc Verde în față. Vreau să vorbesc cu cei care l-au votat pe Călin Georgescu. Cred că li s-a pus o etichetă. Cred că suntem dezbinați. După 90′ este cea mai mare scindare în societate. Sunt oameni care suferă de nedreptate, sunt oameni săraci, care au muncit toată viața și au o pensie de mizerie.
- Aș întreba cine dintre candidați ar lupta pentru ca acești oameni să aibă parte de dreptate?! Eu am fost mereu printre oameni, 25 de ani – ca jurnalist – am fost peste tot, în toate satele (…). Diferența este că eu am făcut lucruri concrete.
În timp ce vorbim, nu departe de noi, e o petrecere aniversară, să-i zicem așa. Pe lângă asta, oamenii vor turul doi înapoi. Dumneavoastră vreți turul doi înapoi?
- E imposibil să îl dorești. Mie mi se pare că Georgescu a făcut tot circul cu CEDO și orice avocat putea să-i zică că nu se poate, dacă nu ai trecut prin toate instanțele din România. Noi am avut doar instanța supremă, CCR. Dacă era o decizie a BEC-ului era o treabă, puteai să ajungi la CEDO și să ai câștig de cauză. Dar el a făcut tot acest circ știind că este singurul candidat care nu o să mai poată candida, cred că avea siguranța asta.
De ce nu v-ați unit forțele cu domnul Călin Georgescu în numele democrației pentru a lupta pentru turul doi înapoi, asta se întreabă oamenii.
- Pentru că domnul Georgescu cred că are probleme reale din mai multe puncte de vedere. Eu vreau să văd rezultatul acestor anchete, pentru că are niște capete de acuzare foarte grave. Mai sus de atât este înaltă trădare. Dar nu am cum să unesc forțele cu un domn care face șaorma cu de toate cu legionari, extraterești, daci, cu Dumnezeu… Nu este nicio coerență. Cred că dumnealui are în spate o strategie bine pusă la punct, de mai bine de 12 ani, și asta sper să ne lămurească instituțiile statului.
Pe de altă parte, mesajele lui Călin Georgescu au prins la foarte mulți oameni, la electoratul suveranist, să-i spunem, care pare majoritar. Vă uitați către acest electoral în vreun fel?
- Da, mă uit către acești oameni cu foarte multă deschidere. Noi trebuie să vindecăm aceste răni, pentru că se întâmplă lucruri grave.
Dar aveți un mesaj opus credințelor lor.
- Ce înseamnă credințele lor? Am citit pe Snoop.ro că unii oameni, întrebați de ce l-au votat pe Georgescu, au răspuns – pentru că este creștin ortodox. Iar doamna Lasconi pare mai degrabă atee. Ține mai degrabă de percepție. Dacă fiecare candidat se bate cu pumnul în piept pentru cât este de creștin și cât este de patriot… Faptul că mulți politicieni corupți au făcut asta zeci de ani a uzitat foarte mult și noțiunea de creștinism și noțiunea de patriotism.
- Eu sunt autentică și am avut de suferit din pricina asta. Dacă oamenii s-ar uita la mine cu atenție, ar vedea și lucuruile pe care nu le plac, pentru că eu nu sunt perfectă. Nu mă dau drept perfectă. Dar iubesc țara asta și nu vreau să plec din ea. Am curaj să lupt pentru oameni.
Cum vă explicați că pentru acest electorat – să-i zicem suveranist – de la candidata eliminată de pe listele de la europarlamentare pentru că a votat DA la referendumul pentru familie ați ajuns persoana care sprijină comunitatea LGBT, lucru cu care ei nu sunt de acord?
- Eu am curajul să fiu sinceră. Eu sunt creștin-ortodoxă, țin posturile, sunt practicantă, dar nu despre asta este vorba. Aș vrea să-i rog pe toți să nu uite un lucru – creștinismul este despre iubire și toleranță. Iar dacă noi ne dorim o democrație solidă, este important să avem nu numai deschidere, ci și să sprijinim toate minoritățile, de orice fel ar fi.
- Pentru mine, toleranța este un fel de a fi. Eu nu pun ștampile oamenilor, încerc să înțeleg. Nu devin agresivă.
- Eu tot timpul am avut deschiderea pentru minorități, și cred că rolul politicianului nu este acela de a afla ce face cetățeanul în dormitor.
Cum ați evalua prestația dumneavoastră după anularea alegerilor, în contextul în care există oameni care vă reproșează stângăcii.
- Au fost stângăcii în campanie și mi le-am asumat. După, prestația mea a fost corectă. Am alături de mine consultanți, care sunt pe grupuri și citesc și mi le zic. Chiar mă pregătesc. Dar cred că cel mai important este să fii de bună credință. Întrebarea este: ceilalți sunt de bună credință?
- Nu am crezut că o să am o pasiune pentru politica externă… Vorbesc din ce în ce mai mult în engleză, doar că nu am avut până acum antrenament. Sunt cel mai mare dușman al meu, am pretenții foarte mari de la mine și de teamă ca nu cumva să greșesc, îmi pun singură opreliști.
Nu vă servește discuția Lasconi-Dan.
- Din punctul meu de vedere, este o manipulare.
A cui?
- Nu știu, poate să fie a unei echipe care cu asta se ocupă. Nu știu ce strategie au alții. Poate să vină și din zona echipei, și din zona sistemului.
Abonaţi-vă la HotSpot pentru a nu pierde următoarele interviuri live!
Articol preluat de pe: Politic Hotnews