Radu Marinescu, ministrul Justiției, a declarat marți la Parlament că poartă discuții cu reprezentanții sindicatul grefierilor și că speră să nu ajungă în situația unei greve la nivel național. El a făcut aceste afirmații după ce zeci de grefieri au protestat la parchetele și instanțele din București față de plafonarea la 300 de lei brut lunar a sporului pentru condiții periculoase sau vătămătoare
Întrebat despre protestele grefierilor, ministrul a spus că s-a întâlnit cu reprezentanții sindicatului grefierilor și că i-a asigurat că Ministerul Justiției este preocupat de respectarea statutului acestora.
„Lucrăm împreună inclusiv cu reprezentanții lor, cu consultarea sindicatului grefierilor, pentru finalizarea noului statut al grefierilor și avem încredere că, după depășirea unei perioade care este dificilă pentru țara noastră, va exista o deplină stabilitate în ceea ce privește situația grefierilor”, a declarat Marinescu.
Cât despre un posibil blocaj în sistemul judiciar, inclusiv despre o grevă generală în cazul în care protestele vor continua, ministrul Justiției a spus: „Sperăm să nu se ajungă la o astfel de situație. În momentul de față activitatea în sistemul judiciar se desfășoară normal”.
„Consecințele acestei ordonanțe de urgență sunt dificile pentru toți”
În contextul în care sindicaliștii au transmis că limitarea sporului la 300 de lei brut/lună, „afectează direct demnitatea, sănătatea, securitatea în muncă, ministrul Justiției spune că efectele Ordonanței vor fi dificile pentru toată lumea.
„Consecințele acestei ordonanțe de urgență sunt dificile pentru toți cetățenii care sunt vizați de această situație. Le împărtășesc preocupările și, repet, facem toate eforturile care țin de Ministerul Justiției pentru ca stabilitatea statutului grefierului să fie asigurată”, a adăugat Radu Marinescu.
El a fost întrebat și dacă a încasat spor de condiții vătămătoare și a răspuns că toți banii au fost încasați legal.
„Toate drepturile salariale care au fost încasate sunt în conformitate cu dispozițiile legale. Dacă este o reducere, va fi pentru toată lumea” a spus ministrul, fără să zică însă câți bani a încasat.
De ce protestează grefierii
Un protest spontan a fost declanșat marți dimineață la instanțele și parchetele din Capitală, în semn de revoltă împotriva Ordonanței de Urgență care limitează sporul pentru condiții de muncă grele,vătămătoare sau periculoase la suma de 300 lei brut/lună, au anunțat oficialii Sindicatul Național al Grefei Judiciare Dicasterial. Grefierii amenință cu blocarea activității la nivel național, în cazul în care Guvernul nu va reveni asupra deciziei.
O delegație a SNGJ Dicasterial așteaptă sa aibă o întrevedere cu Ministrul Justiției. Protestatarii din fata Curții de Apel București se deplasează înspre Ministerul Justiției.
Sindicatul Național al Grefei Judiciare Dicasterial (SNGJD) precizează că sporul pentru condiții grele și vătămătoare era acordat grefierilor în baza unor buletine de expertiză emise de direcțiile de sănătate publică.
Limitarea acestui spor la 300 de lei brut/lună, „afectează direct demnitatea, sănătatea, securitatea în muncă și siguranța celor care asigură funcționarea zilnică a instanțelor și parchetelor și desfășurarea efectivă a actului de justiție”, susțin sindicaliștii.
Ei anunță că refuză să mai tolereze „tratamentul inechitabil și disprețul autorităților față de condițiile reale de muncă” și critică adoptarea acestei decizii fără a fi consultați.
Articol preluat de pe: Politic Hotnews