VIDEO Moțiunea împotriva ministrului Predoiu a picat. Anamaria Gavrilă, sancționată după ce a întrerupt discursurile din plen: „Demisia! Plecați acasă”

Camera Deputaților a respins miercuri moțiunea simplă inițiată de AUR împotriva ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, totodată vicepremier și președinte interimar al PNL. Au fost 161 voturi împotrivă, 138 pentru și o abținere, iar un deputat nu a vrut să voteze. În timpul ședinței în care s-a dezbătut și votat moțiunea simplă, lidera POT Anamaria Gavrilă a întrerupt de mai multe ori discursurile celor care se aflau la tribună, motiv pentru care la un moment dat a fost sancționată. Ea nu a mai avut voie să ia cuvântul în timpul ședinței.

Moțiunea simplă împotriva ministrului Predoiu a fost inițiată de 56 de deputați de la AUR. Miercuri, au fost prezenți la ședința în care s-a dezbătut moțiunea 301 deputați. AUR, POT, SOS România și USR au votat pentru ca moțiunea simplă să treacă.

Cătălin Predoiu: „E foarte greu să răspunzi unei absurdități”

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a spus că niciodată nu s-a pus în discuție situația în care nu s-ar fi prezentat în Parlament pentru moțiunea simplă, așa cum a fost acuzat de AUR și POT.

„Eu am spus că trebuie să avem un dialog cu cetățenii, să le înțelegem nemulțumirile. Asta înseamnă pentru dumneavoastră poliție politică?”, a spus Predoiu.

„Am făcut eforturi serioase să înțeleg ce a fost în mintea celui care a scris această moțiune. E foarte greu să răspunzi unei absurdități. Am mai avut moțiuni, inițiate de colegii de la USR, dar măcar am avut ce discuta”, a continuat Cătălin Predoiu.

Anamaria Gavrilă, țipete către Cătălin Predoiu

Lidera POT, Anamaria Gavrilă a întrerupt constant discursul lui Cătălin Predoiu.

„Penibil! Răspundeți de ce arestați oamenii la 6 dimineața! Răspundeți la întrebări! Demisia! Plecați acasă! Demisia”, a urlat aceasta din bancă în timp ce ministrul de Interne răspundea acuzațiilor din moțiune.

La un moment dat, lidera POT a fost chemată la ordine de către președintele Camerei Deputaților, Ciprian Șerban. El a anunțat ulterior că i-a retras dreptul de cuvânt în plen Anamariei Gavrilă, din cauza perturbării ședinței, aplicând articolul 159 al regulamentului din Camera Deputaților.

„Preşedintele de şedinţă cheamă la ordine deputatul/deputaţii care tulbură dezbaterile sau creează dezordine. În cazul în care, după chemarea la ordine, deputatul/deputaţii continuă să se abată de la regulament sau împiedică în orice mod desfăşurarea normală a lucrărilor, preşedintele de şedinţă retrage cuvântul, iar dacă acesta/aceştia persistă, dispune eliminarea din sală. Secretarul general asigură, fără întârziere, punerea în aplicare a unei astfel de măsuri disciplinare cu ajutorul personalului Direcţiei Afaceri Interne al Camerei Deputaţilor”, se arată în regulament.

Deputatul Gabriel Andronache de la PNL a cerut de la tribuna Parlamentului ca Gavrilă să fie chiar evacuată din sală dacă va continua să întrerupă discursurile celor de la tribună.

Și Cătălin Predoiu a reacționat la țipetele Anamariei Gavrilă: „Nu faceți decât să proiectați în aer curenți, niște cuvinte. Dar veniți cu niște argumente logice și veți primi un răspuns”.

Deputat PSD, către Anamaria Gavrilă: „Sunați la poliție să vă ajute cumva”

În timpul ședinței a luat cuvântul și deputatul PSD Florin Manole.

„Este un abuz să numiți acest text moțiune simplă. Este o compunere de câteva pagini cu care nu treci dintr-a IV-a în a V-a. Oricine a scris-o trebuie concediat. Și sper că cei care au semnat-o nu au citit-o”, a spus el.

Anamaria Gavrilă a încercat să întrerupă și discursul deputatului Manole: „Sunați la poliție să vă ajute cumva”, a replicat acesta, aluzie la faptul că în 19 martie Gavrilă a chemat poliția la Parlament, fiind deranjată de jurnaliștii care voiau să îi pună întrebări.

Deputații AUR au cerut, în moțiunea simplă intitulată „De la democrație la regim hibrid: România sub jugul poliției politice asmuțite de ministrul Predoiu”, demiterea din funcție a ministrului Afacerilor Interne și analiza în vederea inițierii urmăririi penale a acestuia „pentru faptele săvârșite în exercitarea funcției”.

Senatul a respins luni moțiunea simplă inițiată de AUR împotriva ministrului Energiei, Sebastian Burduja, de la PNL. Dintre cei 120 de senatori prezenți, 54 au votat în favoarea demiterii ministrului, iar restul de 66 au votat „împotrivă”, astfel, Sebastian Burduja a rămas în funcția din Guvern. Senatorii AUR, USR, S.O.S România și POT au votat „pentru” moțiunea simplă inițiată împotriva lui Burduja.

Erată: Într-o versiune anterioară a acestui text, apărea de mai multe ori expresia „moțiune de cenzură simplă”. În realitate, nu există așa ceva, e vorba de o moțiune simplă.

Articol preluat de pe: Politic Hotnews

EkoNews