Nicușor Dan a prezentat miercuri, într-o conferință de presă, o serie de acte semnate de Crin Antonescu în 1999, pe când era ministru al Tineretului și Sportului, în urma cărora terenuri importante din București au fost pierdute de București în dauna unor afaceriști. Terenurile în cauza sunt situate în Parcul Herăstrău și la Ștrandul Tineretului. Într-o reacție pentru HotNews, reprezentanții lui Crin Antonescu îl acuză pe Nicușor Dan de „atacuri murdare”.
„Crin Antonescu și mafia imobiliară. Vreau să aduc aminte românilor cum, prin acte ilegale semnate de Crin Antonescu șapte hectare din Parcul Herăstrău au ajuns în posesia unor firme de dezvoltatori imobiliari și sunt azi ocupate de cârciumi. De asemenea, prin acte semnate de Crin Antonescu alte șapte hectare, din Ștrandul Tineretului, zona Arcul de Triumf au ajuns la dezvoltatori imobiliari care urmau să construiască complexe imobiliare”, a spus primarul general care este acum candidat independent la președinție, într-o conferință de presă organizată miercuri la sediul său de campanie.
Privind Parcului Herăstrău, Nicușor Dan a spus că cele șapte hectare la care face referire au făcut parte „dintotdeauna” din domeniul public al statului.
„În anul 1999 România avea un ministru al Tineretului și Sportului, Crin Antonescu, și el a semnat un certificat de atestare a dreptului pentru proprietate pentru o societate care se numea BTT”, a declarat Nicușor Dan arătând un document semnat de Crin Antonescu la acea vreme.
„În acest moment, pe aceste șapte hectare sunt foarte multe restaurante”
El spune că, ulterior, actele semnate de Crin Antonescu au fost declarate ilegale de către instanță: prima dată în 2008, de Tribunalul București, iar apoi definitiv în 2015, de către Curtea de Apel București.
„Odată ce ele au intrat, prin acest act dovedit ilegal, au intrat în proprietatea BTT, foarte repede, în 2000, deși acest teren de șapte hectare, care avea două componente: era un teren sportiv al statului încă din anii comunismului, avea o bucată care era clubul nautic, de 7.000 de metri pătrați și o bucată care era tenis club și avea cam 6,4 hectare… Imediat după ce terenul intră în proprietatea BBT bucata mică, clubul nautic, este vândută de către BTT către Nick Import-Export, firmă controlată de un domn Fernando Enciu”, a acuzat Nicușor Dan.
„Iar bucata mare este vândută către o firmă Domino Impex SRL, care avea în structura acționariatului pe soția domnului Bartolomeu Finiș, așa cum spune presa de la momentul respectiv. În jurul anilor 2010 Adrian Petrache intră în acționariatul acestei firme. În acest moment, pe aceste șapte hectare sunt foarte multe restaurante care funcționează în parc. Actul pe care l-am prezentat a fost anulat definitiv”, a continuat candidatul independent la alegerile prezidențiale.
Omul de afaceri Puiu Popoviciu a ajuns să gestioneze un teren al statului, după un document semnat de Crin Antonescu
Nicușor Dan a făcut referire la un alt caz, de la Ștrandul Tineretului, din zona Arcului de Triumf din București.
„Avem de asemenea două acte semnate de Crin Antonescu, semnate în calitate de ministru al Tineretului și Sportului prin care aceste terenuri ies din domeniul public al statului. Avem hotărârea de guvern 377 din 1999, inițiată de ministrul Crin Antonescu, prin care acest teren trece din domeniul public al statului, sintagma juridică care îl proteja de orice fel de influență privată, în domeniul privat al statului. Câteva luni mai târziu, avem o nouă hotărâre de guvern, din nou, inițiată și semnată de ministrul Crin Antonescu prin care acest teren trece din proprietatea privată a statului în proprietatea Complexului Sportiv Național Lia Manoliu”, a spus Nicușor Dan, prezentând două documente.
El susține că în anii 2000 aceste hectare au fost concesionate către firma „Trigarnit”: „Iar în jurul anilor 2005-2006 contractul este cedat către Kiseleff Business Plaza, firmă controlată de către Puiu Popoviciu”.
Puiu Popoviciu este un om de afaceri român care a fost condamnat la șapte ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată și pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită. El a fugit la Londra înainte de condamnare finală și nu a fost extrădat de statul britanic. În ianuarie 2025, la rejudecare, instanța supremă l-a achitat pe motiv că „fapta nu există”.
„Pe celelalte șase hectare avem, de asemenea, ulterior acestui act de scoatere din domeniul public al statului și transmiterea către o mică subordonată a Ministerului Tineretului și Sportului, avem un contract de concesiune de 49 de ani către firma Tineretului S.A. care la acel moment era controlată de oamenii de afaceri Alexandru Bidner și Adrian Petrache. Ulterior, în 2006, Tineretului S.A., aceeași care a preluat, vă aduc aminte, o bucată importantă din Piața Obor pe care o exploatează până azi, a fost preluată de către Puiu Popoviciu”, a detaliat Nicușor Dan.
El spune că, ulterior, în anul 2005, Consiliul General al Municipiului București a aprobat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru blocuri de 10 etaje pe acest teren însă „din fericire, a venit criza financiară și imobiliară din 2008-2009 și acest proiect nu a mai fost realizat”.
PNL: „Nicușor Dan vine cu aceleași atacuri murdare de acum 20 de ani și nedovedite vreodată ale lui Băsescu”
HotNews.ro a cerut o reacție echipei de campanie a lui Crin Antonescu cu privire la acuzațiile aduse de Nicușor Dan. Ionuț Stroe, care este și purtătorul de cuvânt al PNL, a transmis că declarațiile primarului general „arată o evidentă disperare”.
„E lamentabil că Nicușor Dan vine cu aceleași atacuri murdare de acum 20 de ani și nedovedite vreodată ale lui Băsescu. Asta arată o evidentă disperare. La fel de trist este faptul că Nicușor Dan a câștigat acum cinci ani Primăria Capitalei, promițând o mare revoluție în zona imobiliară, i-a numit pe toți rechini imobiliari, a blocat orașul și iată că nici până astăzi nu avem vreun rechin deconspirat și condamnat de marele justițiar”, a spus, pentru HotNews.ro, reprezentantul PNL.
„Cel mai periculos este că avem un candidat la prezidențiale ca o flașnetă, nu știe decât să repete o singură temă, problema imobiliară din București. Cu asemenea bagaj politic nu ai ce să cauți în cea mai înaltă funcție în stat”, a mai declarat Ionuț Stroe.
Articol preluat de pe: Politic Hotnews