180 de localități din România fără medic de familie: Sistemul medical, mai bolnav ca niciodată

Un număr de 180 de localităţi nu au medic de familie, a informat, joi, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Valeria Herdea, la evenimentul “Profit Health.forum – Sănătatea nouă”.

“Avem la acest moment 180 de localităţi care nu au, din păcate, medic de familie. Avem, în acelaşi timp, aproape 1.500 de localităţi în care este nevoie de medici, nu sunt suficienţi medici şi în acest sens s-au implementat o serie de măsuri. (…) Dorinţa noastră este să extindem accesul pacientului la servicii medicale, dar, în acelaşi timp, să facilităm şi ocuparea acestor zone de către specialişti în aşa fel încât să fie atractive”, a afirmat Herdea.

Potrivit preşedintelui CNAS, există o distribuţie neunitară a specialităţilor la nivelul ţării.

“Avem judeţe în care, din păcate, hematologia pediatrică nu este încă dezvoltată, nu au reprezentanţi la nivelul anumitor judeţe. Psihiatria pediatrică este în aceeaşi situaţie, pneumologia pediatrică. Nu doar în oraşele mici există probleme. Îmbătrânirea populaţiei medicale este o realitate”, a explicat Valeria Herdea.

În opinia sa, este necesară digitalizarea reală la nivelul sistemului, în contextul în care la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate se lucrează cu calculatoare vechi de 20 de ani.

“Nu poţi să ţii pasul aşa. Oamenii au nevoie să vină şi să îşi actualizeze informaţiile”, a evidenţiat Herdea.

Ea a adăugat că serviciile au crescut de aproximativ 20 de ori faţă de 2008, iar resursa umană de care dispun Casele de asigurări de sănătate este insuficientă.

“Resursa umană care lucrează la momentul actual în Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi în Casele de asigurări de sănătate ajunge undeva la 260 de oameni în CNAS şi 2.800 în teritoriu, ceea ce la o populaţie de 16.600.000 de asiguraţi pe care trebuie să îi gestionezi peste tot este foarte puţin”, a semnalat Valeria Herdea.

Articol preluat de pe: Stiri pe Surse Sanatate

EkoNews