Sănătate Orală în România: Apelul Ministrului Alexandru Rafila

Alexandru Rafila

Ministrul sănătății Alexandru Rafila a declarat luni că sunt necesare programe de prevenire a sănătăţii cavităţii bucale în România, deoarece bolile care rezultă din lipsa educaţiei în acest domeniu cauzează boli majore. Dentiştii primesc doar 6 000 de lei pe lună de la CNAS.

Rafila a spus că la începutul anilor 2000 a existat un program care a folosit o apă florizată cu care se clătiau în patru judeţe româneşti. Apoi stomatologii din Bucuresti au inceput un program de prevenire, care ar trebui replicat.

Au făcut teste pe apă înflorită.

“Rezultatele au fost bune (cei cu apa florizata – n.r.) si au fost înregistrate printr-o cercetare stiintifica realizata in Iasi, dar asta a fost despre asta, pentru a pune capat programului si apoi au existat multe intentii. Trebuie să observ un lucru important: Colegiul Stomatologilor din București a demarat un astfel de program de prevenire, cred că acum un an sau doi și ar fi bine să continuăm și să reproducem astfel de programe la nivel național. Lipsa de educaţie, lipsa de informaţii este una dintre principalele cauze ale celor trei condiţii majore (…): caria, paradontopatie şi consecinţele acestora, şi anume edenţia,” spune Rafila.

Ministrul Sănătăţii afirmă că în România accesul la serviciile stomatologice este limitat, deoarece este o activitate extrem de privată, iar stomatologii care sunt sub contract cu Casa de Asigurări de Sănătate au o cantitate limitată de aproximativ 6.000 lei pe lună pentru serviciile stomatologice.

“Este evident o cantitate mică, o împărţim pe zi, despre câţi oameni vor fi abordaţi şi vă daţi seama că acest lucru este insuficient. De asemenea, se poate vedea în ceea ce privește alocările care există pentru acest tip de activitate procentuală, nu ca sumă, în alte țări ale UE. Ceea ce putem face din SM, și avem nu numai dorința, ci și determinarea de a face acest lucru (…) este de a dezvolta programe de prevenire începând cu cele care se referă la screening pentru copii, a continuat cu tratamentul cariilor simple, sigilare (…). Aşteptăm ca propunerile concrete să poată începe dacă este posibil în acest an deoarece, evident, timpul este important mai ales pentru că discutăm despre o patologie care afectează în primul rând copiii, dar abordarea trebuie să înceapă ca un copil,” a afirmat Alexandru Rafila.

El a sfătuit stomatologii să ia în considerare şi să sprijine autorităţile locale

“Vă sugerez, dacă puteţi, să invitaţi la întâlnirile şi reprezentanţii autorităţilor locale, fie că vorbim despre Asociaţia Comunităţii Române, Asociaţia Oraşelor Mici, pentru că există cele mai mari probleme, accesul la servicii este foarte limitat, iar sprijinul sau colaborarea cu autorităţile locale poate duce la dezvoltarea serviciilor fie în şcoli, fie la sediul unităţilor administrativ-teritoriale se poate face medicina dentară, deoarece există şi resurse pentru investiţii şi ne putem gândi împreună la un program care face aceste servicii accesibile. Mai mult decât atât, apreciez foarte mult faptul că există disponibilitatea de a participa în mod voluntar, în mod voluntar, la aceste activităţi în cadrul acestor specialităţi medicale legate de această profesie a dentistului şi cred că putem avea un răspuns concret, deoarece dincolo de evaluări (…), interesul în zona noastră există, împreună putem încerca sau începe să rezolvăm această problemă care, prin intermediul impactului pe termen mediu şi lung, poate fi într-adevăr o problemă de sănătate publică şi diferite tipuri de patologii, inclusiv infecţioase, sunt legate de cavitatea bucală şi de lucrurile sau măsurile pe care le putem face efectiv,” a afirmat ministrul sănătăţii.

Articol preluat de pe: Stiri pe Surse Sanatate

EkoNews