Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Valeria Herdea, a anunţat că, prin noul contract, românii neasiguraţi vor avea aceleaşi drepturi ca şi persoanele asigurate. Data de la care românii neasiguraţi vor avea aceleaşi drepturi ca cei asiguraţi.
Președintele CNAS a declarat că noul contract din iulie 2024 va acorda persoanelor neasigurate aceleași drepturi ca și persoanelor asigurate și că Banca Mondială a promis că aceste servicii vor fi furnizate.
“În sistemul medical, întâmplător sau nu, sunt bani. Unul dintre lucrurile pe care vreau să le fac este să-i ajut pe medici să obţină acea finanţare şi să le permit să-şi extindă serviciile.
„În Constituţie scrie că suntem cu toţii egali”
Când a propus să aducă serviciile în atenţia noastră şi să fie plătit, el a propus să facă acest lucru la 1 iulie 2023, noul contract pentru care a lucrat de la Colegiul Medicilor, pentru care eram de cealaltă parte a mesei.
Promisiunea Băncii Mondiale că aceste servicii vor fi plătite şi vor avea aceleaşi drepturi ca şi asiguraţii vor fi îndeplinite în acest an, contractul fiind valabil la 1 iulie 2024, deoarece Constituţia spune că suntem cu toţii egali.
Încercăm să schimbăm multe lucruri, dar e foarte greu. Este un an greu, un an de procese pe care le ştiţi, nu are sens să vă spun mai multe,” a anunţat Valeria Herdea la şedinţa de lucru desfăşurată la Institutul Prefectului – Judeţul Mureş.
„Am cerut 90 de miliarde de lei, am obţinut 62”
Preşedintele CNAS a declarat că, deşi are o foarte bună înţelegere a sistemului şi a lucrat atât în calitate de pacient, cât şi de medic, există multe probleme, se concentrează pe găsirea de soluţii.
“Lasă-mă să-ţi spun cum stăm. Avem în acest moment 10, 070 medici sub contract, medici de familie sub contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, în asistență medicală ambulatorie 3.473 contracte avem, în asistență paraclinică 1.059, spitale civile 372, spitale private 342 (…).
În capitolul în care lucrăm, majoritatea dintre noi, prezenţa medicului de familie, arată astfel: există 1, 529 de locuri de medic de familie neocupat, 190 de localităţi fără puncte de lucru, fără medic de familie, deci total fără îngrijire medicală – 1, 043 localităţi cu deficit în ceea ce priveşte prezenţa medicului de familie.
Desigur, cifrele pot merge mai departe, și voi spune altceva. În acest moment am cerut 90 miliarde lei, am primit 62 (miliarde, n.r.), am primit 44,5 miliarde, 30% în spital, 8% în medicina familială, 6% în ambulatoriu, 1% în stomatologie.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate are 17 programe curative. Programele de prevenire sunt la Ministerul Sănătăţii,” a declarat Valeria Herdea, potrivit agerpres. ro.
Articol preluat de pe: Stiri pe Surse Sanatate