Asociația Farmaciillor și Farmaciștilor din România consideră că este „în interesul publicului larg și al profesioniștilor din domeniul farmaceutic” ca legea reformei sănătății „să interzică difuzarea campaniilor publicitare și marketingul agresiv pentru farmacii în spațiul audio-vizual”.
AFFR arată, într-un comunicat, că „înțelege nevoia de informare a publicului privind produsele farmaceutice, conform normelor prevăzute de lege”, dar „se opune promovării brandului de farmacie, întrucat aceste practici sunt în dezacord cu interesul public și statutul profesiei”.
De asemenea, reprezentanții farmaciilor și farmaciștilor mai adaugă că „în contextul discuțiilor din spațiul public referitoare la activitatea farmaceutică”, consideră oportună „relansarea dezbaterii publice, alături de instituțiile și autoritățile abilitate, pentru a îmbunătăți cadrul legislativ necesar bunei funcționări a farmaciilor și a onora codul etic și deontologic al profesiei de farmacist, în beneficiul pacienților”.
„Cu un sistem sanitar național tot mai solicitat, farmacia rămâne unul dintre cele mai accesibile puncte de sprijin pentru populație. Farmaciile sunt veriga de încredere între pacient și tratamentul său. În spatele fiecărei farmacii este un farmacist – profesionist cu studii de specialitate, responsabilități clare și un rol vital în consilierea, prevenirea bolilor și siguranța sănătății pacienților”, mai spun reprezentanții asociației.
„Credem că farmaciștii au un rol esențial, alături de medici, în oferirea de servicii de prevenție și control al bolilor (testare/vaccinare), precum și în programele de screening (monitorizarea tensiunii arteriale și a greutății, testarea glicemiei) și de educare și informare a publicului. Aceste servicii aduc beneficii importante pacienților și întregului sistem de sănătate publică, susținând statutul profesional al farmacistului, care trebuie remunerat corespunzător rolului și responsabilităților sale”, adaugă aceștia.
Reprezentanții asociației mai spun, de asemenea, că „este crucial ca farmaciile să fie tratate ca infrastructură strategică în sănătatea publică. Farmacistul trebuie recunoscut nu doar ca specialist în medicament, ci și ca educator, consilier și partener activ în prevenție, monitorizare și siguranță terapeutică”.
Asociația Farmaciilor și Farmaciștilor (AFFR) reprezintă circa 1000 de farmacii din toată țara, cu acoperire geografică la nivel national, dintre care o treime se află în mediul rural.
Articol preluat de pe: Sanatate Hotnews