Atenție la apa care vă intră în nas: Amiba mâncătoare de creier, mortală în 95% din cazuri, pătrunde prin nări

Amiba

Naegleria fowleri, cunoscută și sub numele de „amiba mâncătoare de creier“, poate ataca organismul chiar și prin spălături nazale cu apă nepotrivită. Această infecție rară, dar extrem de gravă, provoacă meningoencefalită amibiană primară (PAM), o afecțiune cu o rată de mortalitate de peste 95%.

După studiile americane, confirmarea vine și de la un studiu italian: amiba mâncătoare de creier poate ataca organismul chiar și prin spălături nazale. Riscul, mai ales pentru copiii mici, poate fi chiar fatal. Societatea Italiană de Alergologie și Imunologie Pediatrică recomandă folosirea doar de apă fiartă sau tratată pentru spălături nazale pentru copii și adulți.

Noul studiu a fost realizat de Universitatea „Luigi Vanvitelli” din Napoli, menționează Il messaggero, titrează Mediafax.

„Acest microorganism pătrunde în corpul uman prin nări, de obicei în timpul unor activități care presupun scufundarea capului în apă contaminată sau spălări nazale cu apă de la robinet, și migrează spre creier, provocând leziuni grave. Odată intrată în organism prin cavitățile nazale, amiba accesează creierul prin intermediul nervului olfactiv”, spun specialiștii italieni.

Simptomele sunt similare cu cele ale altor infecții cerebrale, se dezvoltă rapid și includ dureri de cap severe, febră, greață și, în multe cazuri, progresează rapid spre comă și moarte.

Amiba mâncătoare de creier, mortală în 95% din cazuri

Cazurile sunt rare, dar sunt aproape întotdeauna fatale: rata de mortalitate depășește 95%, subliniază Cristiana Indolfi, secretar Siaip, alergolog pediatru la Universitatea din Napoli.

„Boala progresează rapid, ducând la comă și la deces în câteva zile de la apariția simptomelor, ceea ce face ca prevenirea și intervenția medicală imediată să fie esențiale”.

Spălăturile nazale reprezintă un factor de risc pentru această boală, mai ales în cazul copiilor mici. Cercetările subliniază importanța luării unor măsuri preventive, cum ar fi utilizarea apei sterilizate, fierte sau filtrate pentru spălăturile nazale.

Studiile epidemiologice raportează cazuri de Pam în peste 20 de țări, cu o incidență mai mare în regiunile calde, cum ar fi sudul Statelor Unite.

Articole Recente