România are cea mai mare incidență la nivel european în ceea ce privește cancerul de sân și de col uterin, iar o soluție ar fi „să avem niște bugete pentru prevenție, pentru a descoperi mai devreme patologia femeii”, a declarat deputatul PNL Andrei Baciu, în cadrul dezbaterii „Sănătatea femeii. Management performant și soluții de finanțare eficiente”, organizată marți la Senat.
„Între 1.800 și 1.900 de femei mor anual în România de cancer de col uterin. Sunt oameni în spatele acestor cifre, nu sunt niște simple cifre: sunt femei, mame, surori, fiice. Ar trebui ca, de la un an la altul, să facem în așa fel încât să nu mai avem cifre atât de dramatice”, a adăugat Andrei Baciu, care este membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.
Potrivit deputatului PNL, bugetul Programului Național de Sănătate a femeii și copilului de la Institutul Național de Sănătate Publică este de 26 de milioane de lei pe an pentru toată țara – puțin peste 2 milioane de lei pe lună. Insuficient, spune el, pentru prevenție, raportat la cifrele mari de incidență ale cancerelor feminine din țara noastră.
„O solicitare este ca Ministerul Sănătății să solicite o creștere a acestui buget. Putem să cerem domnului ministru al Sănătății, la următoarea rectificare bugetară, creșterea bugetului Programului pentru Sănătatea femeii și copilului”, a afirmat Andrei Baciu, în cadrul dezbaterii.
Australia, prima țară din lume care a anunțat că ar urma să elimine complet cazurile de cancer de col uterin până în anul 2035, a investit, în ultimii ani, 48 de milioane de euro în programul de screening împotriva cancerului de col uterin și de vaccinare anti-HPV.
Citește și:
Articol preluat de pe: Sanatate Hotnews