Când ar trebui să mergi la spital pentru o durere abdominală

Mesele copioase, bogate în alimente care conțin multe grăsimi sau zahăr, pot să creeze probleme digestive, care se manifestă în special prin balonare și dureri abdominale. Mai ales la masa de Paște, multe persoane sunt tentate să consume mult alcool sau să mănânce mai mult ca de obicei, iar excesul alimentar poate să ducă la indigestie. Chiar dacă manifestările sunt neplăcute, incluzând, pe lângă durere de burtă, greață și vărsături, gaze abdominale și tulburări de tranzit intestinal, această problemă poate fi tratată la domiciliu, prin repaus alimentar și hidratare corespunzătoare.

În unele situații însă, disconfortul digestiv care nu se ameliorează cu nimic poate fi semnul unei urgențe gastrointestinale, care necesită evaluare și tratament prompt. În plus, dacă apar sânge în scaun, vărsături cu sânge, febră și frisoane sau dacă durerea abdominală este foarte puternică și nu cedează în timp, atunci trebuie să ajungeți în cel mai scurt timp posibil la un compartiment de primiri urgențe, pentru un diagnostic corect și un tratament corespunzător.

Aceste manifestări clinice pot fi provocate de diferite afecțiuni, precum ocluzie intestinală, peritonită sau pancreatită acută, care pot duce la complicații și chiar la deces în lipsa tratamentul adecvat. Uneori, urgențele digestive pot fi însoțite și de dificultăți de respirație sau de înghițire, iar în caz de diaree severă se poate instala rapid deshidratarea, care de asemenea poate duce la complicații.

Pentru a preveni aceste situații nedorite, este important să vă adresați de îndată către un compartiment de primiri urgențe, pentru stabilirea diagnosticului corect și administrarea tratamentului necesar. În funcție de indicația stabilită pentru fiecare caz în parte, consultul este urmat de analize de laborator și de investigații imagistice, precum ecografie abdominală, radiografie sau tomografie computerizată. De asemenea, pot fi realizate proceduri de endoscopie digestive, precum colonoscopie sau gastroscopie.

În cazul unei urgențe digestive, dar și pentru alte tipuri de urgențe medicale, este important de știut că la Spitalul Clinic SANADOR funcționează nonstop Compartimentul de Primiri Urgențe, singurul din sistemul privat de sănătate din București. Evaluarea medicală este realizată cu promptitudine, de o echipă medicală experimentată. Investigațiile imagistice sunt disponibile permanent, cu echipamente de ultimă generație, iar analizele de laborator sunt efectuate la patul bolnavului, prin protocol point-of-care.

La Spitalul Clinic SANADOR funcționează permanent 26 de linii de gardă, inclusiv linii de gardă de gastroenterologie, chirurgie generală și anestezie și terapie intensivă. Atunci când este necesară o intervenție chirurgicală pentru o urgență digestivă, precum apendicită sau ocluzie intestinală, operația este realizată în deplină siguranță, într-unul dintre cele mai bine dotat blocuri operatorii din România, cu sprijinul Secției de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I.

Articol preluat de pe: Stiri pe Surse Sanatate

EkoNews