Cercetătorii au analizat praful menajer din 10 țări din casele Europei și au ajuns la concluzia că avem un adevărat ”cocktail toxic” în locuințe. Luate individual, fiecare dintre substanțele analizate n-ar fi periculoase, mai ales că se găsesc în cantități mici, dar când ajung să se combine peste 200 de substanțe rezultă un ”cocktail toxic” care are efecte grave asupra sănătății, informează The Guardian.
Oamenii de știință afirmă că cercetările susțin ideea că autoritățile de reglementare ar trebui să evalueze riscurile prezentate de pesticide atunci când acestea reacționează cu alte substanțe chimice, precum și individual. Ei spun că acest lucru ar trebui să se aplice substanțelor deja utilizate, precum și celor care urmează să fie aprobate.
Praful menajer conține 197 de pesticide
În concluziile preliminare ale celui mai mare studiu de acest gen, oamenii de știință care au examinat praful menajer din locuințele din 10 țări europene în 2021 au detectat 197 de pesticide în total.
Mai mult de 40 % dintre pesticidele găsite în praf au fost asociate cu efecte foarte toxice, inclusiv cancer și perturbarea sistemului hormonal la om.
Numărul de pesticide din fiecare casă a variat între 25 și 121, iar nivelurile de pesticide au avut tendința de a fi mai ridicate în casele fermierilor.
Le aducem de afară sau ni le aduc animalele de companie
Prof. Paul Scheepers, de la Radboud Institute for Biological and Environmental Sciences, a explica că „Avem multe studii epidemiologice care arată că bolile sunt asociate cu amestecuri de pesticide”.
El a spus că pesticidele din praf au ajuns în casele oamenilor prin intermediul pantofilor, precum și al pisicilor și câinilor. „Dacă nu ne scoatem pantofii în pragul ușii, atunci preluăm o mulțime de murdărie din exterior. Animalele de companie sunt, de asemenea, o sursă”, a declarat Scheepers.
„Există multe studii care indică faptul că animalele colectează anumite contaminări, inclusiv pesticide, din exterior. Un alt grup sunt produsele de consum pe care le aducem în casele noastre … orice pesticide pe care le cumpărăm din magazin din anumite motive, iar o sursă importantă sunt tratamentele pentru purici și căpușe pentru animalele de companie.”
Deși concentrațiile fiecărui pesticid din praf au fost mici, amestecurile de zeci de substanțe chimice ar putea avea un impact asupra sănătății, precum și creșterea expunerii la pesticide atunci când acestea sunt adesea întâlnite în concentrații mai mari și pe fructe, legume și flori.
Articol preluat de pe: Stiri pe Surse Sanatate