Consumul de cafea este asociat cu îmbătrânirea sănătoasă. Ce boli grave previne, potrivit unui nou studiu

Un nou studiu realizat pe un număr de peste 47.000 de femei a descoperit legături între consumul de cafea și îmbătrânirea sănătoasă. Majoritatea persoanelor care beau cafea apreciază doza rapidă de energie pe care o oferă. Dar potrivit noului studiu, prezentat cu prilejul reuniunii anuale a Societății pentru Nutriție din Statele Unite, consumul de cafea oferă beneficii pe termen lung și este asociat cu îmbătrânirea sănătoasă, scrie The New York Times.

Studiul nu a fost însă publicat, însă a fost realizat în mod riguros și a inclus un număr mare de femei, care au fost urmărite timp de mai mulți ani.

Cercetătorii au descoperit o corelație între cantitatea de cafeină pe care femeile o consumau de obicei (care provenea în mare parte din cafea) când aveau între 45 și 60 de ani și probabilitatea unei îmbătrâniri sănătoase.

Câtă cafea înseamnă un consum sănătos?

După ce au fost luați în calcul și alți factori care ar putea afecta îmbătrânirea, cum ar fi dieta generală, cât de multă mișcare făceau și dacă fumau, cele care au consumat cea mai multă cafeină (echivalentul a aproape șapte cești de cafea de 240 ml pe zi) au avut șanse de îmbătrânire sănătoasă cu 13% mai mari decât cele care au consumat cea mai puțină cafeină (echivalentul a mai puțin de o ceașcă pe zi).

Totuși, Sara Mahdavi, profesor asociat de științe nutriționale la Universitatea din Toronto, care a condus studiul, a avertizat că, deși această cercetare arată că consumul a până la 7 cești mici de cafea pe zi a fost asociat cu o îmbătrânire sănătoasă, acest lucru nu înseamnă neapărat că un consum atât de mare va fi benefic pentru toată lumea și nici că este sănătos ca toată lumea să facă acest lucru.

Mai ales că cercetările efectuate pe alte grupuri de persoane sugerează că beneficiile pentru sănătate ale cafelei pot stagna sau chiar scădea atunci când beau mai mult de trei până la 4 cești pe zi.

Ceaiul, cafeaua decofeinizată și Cola nu au aceleași beneficii

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că consumul de ceai sau cafea decofeinizată nu a fost asociat cu o îmbătrânire sănătoasă. Acest lucru se poate datora faptului că participanții la studiu au consumat, în general, mai puțin ceai și cafea decofeinizată, astfel că e posibil să fi existat mai puține șanse ca cercetătorii să găsească beneficii legate de acestea, a spus Sara Mahdavi, profesor asociat de științe nutriționale la Universitatea din Toronto, care a condus studiul.

Ceaiul și cafeaua decofeinizată conțin, de asemenea, mai puțină cafeină, iar ceaiul are compuși vegetali diferiți față de cafeaua obișnuită, ceea ce ar putea explica și rezultatele, a adăugat ea.

Consumul de cola, o altă sursă potențială de cafeină, a fost asociat cu șanse semnificativ reduse de îmbătrânire sănătoasă.

Cercetarea, întinsă pe durata a 5 decenii

Concluziile studiului se adaugă unui număr mare de dovezi anterioare care legau cafeaua de o viață mai lungă și diverse avantaje pentru sănătate, inclusiv riscuri mai mici de anumite boli cronice. Toate aceste studii au avut însă limitări, inclusiv faptul că au fost observaționale și nu au putut dovedi cauza și efectul.

Totuși, rezultatele care leagă cafeaua de o îmbătrânire sănătoasă nu au fost surprinzătoare, a declarat Fang Fang Zhang, profesoară de epidemiologie nutrițională la Universitatea Tufts, care nu a fost implicată în studiu. „Datele sunt destul de consistente că un consum de cafea este de fapt benefic”, a spus aceasta.

În cadrul studiului, cercetătorii au urmărit peste 47.000 de asistente medicale timp de mai multe decenii, începând cu anii 1970.

La fiecare câțiva ani, femeile răspundeau la întrebări detaliate despre dietele lor, inclusiv câtă cafea, ceai și cola (băuturi precum Coca-Cola sau Pepsi) obișnuiau să consume.

Apoi, oamenii de știință au analizat câte dintre femei erau încă în viață și îndeplineau definiția de „îmbătrânire sănătoasă” în anul 2016.

Puțin peste 3.700 de femei au îndeplinit aceste criterii: aveau vârsta de 70 de ani sau mai mult, au raportat o sănătate fizică și mentală bună, fără deficiențe cognitive sau probleme de memorie.

De asemenea, ele nu sufereau de boli cronice grave, precum cancer, diabet de tip 2, boli de inimă, insuficiența renală, Parkinson sau scleroza multiplă.

„Este un pic un mister”

Cercetătorii nu sunt complet siguri de motivele pentru care cafeaua ar putea fi benefică. „Este un pic un mister”, spune Marilyn Cornelis, profesor asociat de Medicină preventivă la Northwestern Feinberg School of Medicine.

Studiile efectuate pe șoareci au descoperit că cafeina poate îmbunătăți memoria și poate proteja celulele creierului de deteriorare. Iar studiile pe oameni au găsit legături între cafeaua obișnuită (nu decofeinizată) și un risc redus de boală Parkinson.

Atât cafeaua obișnuită, cât și cea decofeinizată conțin sute de compuși chimici, inclusiv mulți care pot reduce inflamația și pot preveni deteriorarea celulară, spune dr. Sara Mahdavi, profesor asociat de științe nutriționale la Universitatea din Toronto.

Cu toate că noul studiu nu a identificat beneficii asociate cu cafeaua decofeinizată, alte cercetări au făcut această legătură, alături de cafeaua obișnuită, arătând cum consumul de cafea este asociat cu rate mai mici de diabet de tip 2 și alte afecțiuni.

Ceaiul conține, de asemenea, mulți compuși benefici, iar consumul acestuia a fost asociat cu o sănătate mai bună a inimii și o viață mai lungă.

Foto: Dreamstime.com.

Articol preluat de pe: Sanatate Hotnews

EkoNews