Coordonarea pregătirii pentru rezidențiat, preluată oficial de Universitățile de Medicină și Farmacie. Rafila anunțase acest pas ca fiind „firesc”

Coordonarea pregătirii pentru rezidențiat a fost preluată oficial de Universitățile de Medicină și Farmacie, conform unui Ordin comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației, publicat în Monitorul Oficial. Alexandru Rafila anunțase încă de luna trecută că acest Ordin urma să fie emis în curând, el spunând atunci că este un pas pe care îl consideră firesc. „Ei (UMF-urile – n.red.) pregătesc medici şi trebuie să aibă şi instrumentele, responsabilitatea coordonării activităţii”, declara în luna aprilie ministrul Sănătății.

Noul Regulament de efectuare a pregătirii prin rezidențiat, prevăzut în noul Ordin, prevede, printre altele, că:

  • (1) În cadrul instituțiilor de învățământ superior de medicină și farmacie acreditate care organizează programe de pregătire în rezidențiat este constituită o structură, la nivel de direcție, de pregătire în rezidențiat, condusă de un prorector, conform art. 75 alin. (11) din Legea învățământului superior nr. 199/2023, cu modificările și completările ulterioare.
  • (2) În cadrul instituțiilor de învățământ superior care au în structură facultăți de medicină, medicină dentară/stomatologie și farmacie, care au programe de studii de medicină, medicină dentară/stomatologie și farmacie acreditate, este organizat un departament de pregătire în rezidențiat care este subordonat conducerii facultății, conform art. 75 alin. (12) din Legea învățământului superior nr. 199/2023, cu modificările și completările ulterioare.
  • (3) Direcțiile și departamentele de pregătire în rezidențiat coordonează pregătirea în rezidențiat pentru rezidenții din cadrul centrului universitar respectiv, conform regulamentului propriu de organizare a pregătirii în rezidențiat, aprobat de senatul instituției de învățământ superior acreditate care asigură pregătirea în rezidențiat, în urma consultării cu reprezentanții medicilor rezidenți.
  • (4) Direcțiile de pregătire în rezidențiat, prevăzute la alin. (1), organizează activitatea de avizare/reavizare a unităților în care se derulează programe de rezidențiat din zona geografică arondată, conform criteriilor și procedurilor de avizare/reavizare aprobate prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului educației și cercetării.
  • (5) Direcțiile și departamentele de pregătire în rezidențiat pot avea personal propriu format din personal didactic, didactic auxiliar și administrativ. Atribuțiile, regulamentul de organizare și funcționare, precum și statul de funcții se aprobă de senatul instituției de învățământ superior acreditate care asigură pregătirea în rezidențiat.

Rafila: „Este firesc, ei pregătesc medici şi trebuie să aibă şi instrumentele”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunța, în prima parte a lunii aprilie, că în curând va fi emis Ordinul care prevede coordonarea rezidenţiatului de către Universităţile de Medicină şi Farmacie, lucru pe care spunea că îl consideră firesc. „Ei pregătesc medici şi trebuie să aibă şi instrumentele, responsabilitatea coordonării activităţii”, spunea atunci ministrul Sănătății.

„În curând va apărea Ordinul comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministrului Educaţiei privind coordonarea efectivă a rezidenţiatului prin intermediul Universităţilor de Medicină şi Farmacie din România. Este firesc, ei pregătesc medici şi trebuie să aibă şi instrumentele, responsabilitatea coordonării activităţii, întregii activităţi a medicilor rezidenţi”, declara Alexandru Rafila pe 10 aprilie.

Rafila mai preciza atunci că Ministerul Sănătății va menţine „o componentă de natură administrativă” în organizarea rezidențiatului.

„Să putem elabora politicile de sănătate în domeniul resurselor umane, dar revin la universităţi, implicarea universităţilor, atât în politicile de sănătate legate de resursele umane, dar şi în cele sectoriale legate de dezvoltarea capacităţilor de intervenţie medicală în diverse patologii, cred că este esenţială şi aş vrea să mulţumesc pe această cale Asociaţiei Universităţilor de Medicină şi Farmacie din România.”

În septembrie 2024, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţa că rezidenţiatul va fi preluat de universităţile de Medicină, iar recunoaşterea calificării profesionale, inclusiv cea din străinătate, va fi simplificată prin preluarea de către Colegiul Medicilor.

Ulterior, oficialii Ministerului Sănătăţii au precizat că forma de organizare a concursului de rezidenţiat va rămâne nemodificată, decizia fiind luată în urma consultărilor cu studenţii, care au optat pentru această variantă.

Articol preluat de pe: Sanatate Hotnews

EkoNews