Cursă pentru șefia INML cu un singur candidat. Alesul lui Rafila a picat proba scrisă

Actualul director interimar al INML, Cristian Adrian Stan, a obținut 42,66 de puncte, sub cele 70 necesare, la proba scrisă a concursului pentru funcția de director al Institutului de Medicină Legală „Mina Minovici”. În prezent, în cursa pentru șefia INML se află doar Sorin Hostiuc, medic legist la INML și profesor de Medicină Legală la UMF „Carol Davila” din București.

Numit de ministrul Rafila, în toamna trecută, la șefia INML, medicul Cristian Adrian Stan a fost respins în urma probei scrise, care a avut loc marți, la Ministerul Sănătății, potrivit documentului cu rezultatul probei scrise, obținut de HotNews. 

Contracandidatul său, Sorin Hostiuc, medic legist din anul 2012, doctor în științe medicale și conferențiar universitar la UMF „Carol Davila” din București, a obținut 76 de puncte. 

Stan are la dispoziție două zile lucrătoare pentru a contesta rezultatul de marți, potrivit regulamentului de concurs.

Rezultatele probei scrise pentru concursul de director al INML

Sorin Hostiuc și Cristian Adrian Stan sunt cei doi candidați care au trecut de selecția dosarelor pentru concursul de director general al INML, care se desfășoară în această perioadă, potrivit surselor HotNews.ro.

Concursul pentru desemnarea noului director al INML mai are două etape:

  • susținerea proiectului de management – pe data de 11 aprilie
  • interviu – pe data de 15 aprilie.

Ministerul Sănătății voia să țină secret numele candidaților

Înaintea probei scrise de ieri, HotNews a întrebat oficial Ministerul Sănătății cine sunt candidații care au trecut de prima etapă a concursului – selecția de dosare. Într-un răspuns pentru redacție, instituția condusă de Alexandru Rafila spunea că nu poate comunica oficial numele candidaților care au trecut de selecția de dosare, pe motiv că legea nu îi permite.

Motivul este, potrivit instituției conduse de Alexandru Rafila, că „solicitarea de informații referitoare la numele candidaților și la datele personale ale acestora nu se circumscrie sferei de aplicabilitate reglementată de Legea nr. 544/2002 privind liberul acces la informațiile de interes public, raportat la art. (5) și (6) din Regulamentul (UE) nr. 679/2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE”.

Instituția condusă de Alexandru Rafila mai spunea că, potrivit „procedurii și metodologiei de concurs, Comisia de concurs a atribuit un cod numeric pentru identificarea candidaților înscriși, care corespunde cu numărul de înregistrare al dosarului de concurs”.

În plus, Ministerul Sănătății afirmă că „nu are atribuții în organizarea și desfășurarea concursului, acestea sunt responsabilitatea Comisiei de concurs desemnată”.

Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici” este o instituție aflată în subordinea Ministerului Sănătății. Anunțul privind organizarea concursului pentru ocuparea postului de director general al INML, etapele și condițiile de participare, a fost publicat în luna februarie, pe site-ul instituției conduse de Alexandru Rafila. De asemenea, probele concursulului se desfășoară fizic la sediul Ministerului Sănătății.

Acuzații din interiorul breslei: Cristian Adrian Stan, în „incompatibilitate” cu cerințele de concurs

Pe 21 martie, după ce Cristian Adrian Stan „s-a înscris la concursul pentru ocuparea postului de director general al INML Mina Minovici București”, potrivit Societății de Medicină Legală din România, directorul acestei organizații profesionale, prof. univ. dr. Cătălin Scripcaru, trimitea o petiție Ministerului Sănătății, în care semnala că acesta este „aparent în incompatibilitate cu cerințele de participare”. 

Motivele prezentate în petiție erau:

  • lipsa de experiență de 5 ani în funcție de conducere;
  • vechime de 10 ani neîntreruptă în specialitate (în cursul anului 2024 domnia sa avînd întrerupt contractul de muncă, făcînd demersurile de pensionare anticipată / din motive medicale).
INML 2 petitie Societatea 1
Cursă pentru șefia INML cu un singur candidat. Alesul lui Rafila a picat proba scrisă 4

În petiție erau amintite și acuzațiile lansate de un avertizor de integritate, potrivit căruia dr. Cristian Adrian Stan este vizat de Parchetul Sector 4 pentru posibila comitere a infracțiunii de mărturie mincinoasă în calitate de expert medico-legal, acesta fiind acuzat că a depus mărturie mincinoasă într-un caz de omor.

INML 4 Parchet
Cursă pentru șefia INML cu un singur candidat. Alesul lui Rafila a picat proba scrisă 5

Pe 25 martie, ministrul Alexandru Rafila îi răspundea președintelui Societății de Medicină Legală că „verificarea aspectelor publicate în mediul online referitoare la dl. prof. univ. dr. Cristian Stan, managerul general interimar al INML Mina Minovici din București, nu este de competența Ministerului Sănătății”.

Rafila mai adăuga, în răspuns, că în ceea ce privește „cerințele de participare la concursul pentru ocuparea postului de manager interimar al INML, comisia de concurs este singura în măsură a se pronunța dacă dl. prof. univ. dr. Cristian Stan întrunește cerințele de participare la concurs”.

INML 3 raspuns Rafila
Cursă pentru șefia INML cu un singur candidat. Alesul lui Rafila a picat proba scrisă 6

Stan, numit pentru 6 luni la conducerea INML de ministrul Rafila

Cristian Adrian Stan a fost numit director general interimar al  Institutului Național de Medicină Legală „Mina Minovici” în octombrie anul trecut, pentru un mandat de 6 luni, printr-un Ordin al ministrului Sănătății, Alexandru Rafila.

Cristian Adrian Stan l-a înlocuit în această funcție pe George Curcă, după 8 ani petrecuți de acesta la conducerea INML. George Curcă era directorul INML din iulie 2016, când fusese numit printr-un Ordin al ministrului Sănătății de la acea vreme, Vlad Voiculescu.

Mandatul de director interimar al lui Cristian Adrian Stan expiră pe 18 aprilie 2025.

Articol preluat de pe: Sanatate Hotnews

Articole Recente

EkoNews