File de somon, la masa de la spital, chiar la vizita ministrului. În fața acuzațiilor că a regizat momentul, managerul spitalului din Târgu Mureș arată meniul complet al pacienților / Ce spune Rogobete

File de somon cu lămâie și garnitură de broccoli și baby morcov. Este meniul de prânz cu care a fost întâmpinat ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Mureș, primul spital unde a mâncat hrana „pe care o primesc pacienții”. Postarea lui Rogobete a stârnit numeroase reacții în mediul online, în special de la pacienți care spun că meniul din spitale nu arată deloc așa. Managerul spitalului a spus, pentru Hotnews, că aceasta este realitatea de la el din spital. A oferit și tabelele cu meniul pacienților pentru 12 zile. Ce arată acestea?

Pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătății, postarea despre prânzul luat de Alexandru Rogobete la spitalul din Târgu Mureș a adunat peste 2.000 de comentarii. 

Un medic a comentat că „ne întoarcem la emisiunile de propagandă din anii ’60, secolul trecut!”, iar șeful unui ONG pentru drepturile pacienților îl îndeamnă pe ministru să meargă în vizită la spitalele de Psihiatrie, „dacă se poate neanunțat, în timpul servirii mesei”.

„De când a postat, tot citesc despre indignarea medicilor (nici nu mai spun de pacienți) care spun că realitatea este complet diferită. Mai ales când trebuie să oferi somon, broccoli, baby-morcovi + ceva supă-cremă cu 22 lei”, a scris pe contul său de Facebook Andi Cârlan, pacient oncologic.

„În condițiile în care în spitalele publice se oferă franzelă, salam, tocănițe, mămăligă și macaroane, mi se pare că ori domnul ministru Alexandru Rogobete ne ia de proști, ori dumnealui are o perspectivă foarte deformată a realității (ca să fiu elegant)”, adaugă Andi Cârlan, în postarea sa. 

Fotografie postată de Ministerul Sănătății din timpul vizitei ministrului Rogobete la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.

22 de lei pe zi, bugetul pentru mesele unui pacient

Prânzul postat de Alexandru Rogobete pe Facebook a constat în două feluri de mâncare: supă de salată verde cu kaizer și file de somon cu lămâie și garnitură de broccoli și baby morcov. 

Și asta, în condițiile în care suma zilnică pe care statul român o asigură pentru hrana unui pacient internat în spital, pentru 3 mese pe zi – mic dejun, prânz și cină – este de 22 de lei. 

HotNews i-a întrebat atât pe ministrul Sănătății, cât și pe managerul Spitalului Județean de Urgență din Târgu Mureș, dacă file-ul de somon cu garnitură este o excepție sau o obișnuință în meniul pacienților. 

„E greu de crezut (că e o obișnuință – n.red.), dar e adevărat. E real”, a fost răspunsul lui Alexandru Rogobete.

„Nu a fost nimic regizat”

517376934 1121319886708579 5033333403157483876 n
Fotografie postată de Ministerul Sănătății din timpul vizitei ministrului Rogobete la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.

Managerul spitalului din Târgu Mureș, Ioan Florin Crăciun, spune, în dialogul cu HotNews, că pacienții nu primesc somon zilnic, însă acesta este inclus în meniu o dată la o săptămână sau două. 

„Nu a fost nimic regizat”, susține managerul spitalului, Ioan Florin Crăciun, despre meniul din ziua vizitei ministrului. 

517990009 1121319500041951 3726017509880601408 n
Managerul Ioan Florin Crăciun și ministrul Alexandru Rogobete, într-o fotografie publicată de Ministerul Sănătății.

Ioan Florin Crăciun a pus la dispoziția cititorilor HotNews și meniul din spital din primele 12 zile ale lunii iulie – mic dejun, prânz și cină.

Graficele arată că meniul zilnic este diferențiat în funcție de diagnostic – pacienți cu diabet, cancer, transplant, intoleranțe, lăuze, copii, vegetarian etc. 

Când au mai primit pacienții somon

La masa de prânz, pacienții primesc în fiecare zi, la felul 2, un alt preparat: pulpe de pui dezosate, friptură de vită sau de porc cu garnitură de legume, dar și paste bolognese sau ardei umpluți. Pe lângă o supă sau o ciorbă. 

De asemenea, în cele 12 zile analizate, pacienții au mai primit o dată, la masa de prânz, file de somon cu garnitură, în afara zilei în care spitalul a fost vizitat de Alexandru Rogobete: pe data de 4 iulie.

La micul dejun, pacienții primesc, alternativ, unt sau brânză Făgăraș, șuncă sau crenvurști, ouă, miere și ceai. 

Un exemplu de cină este macaroane cu brânză și ceai, piept de curcan sau pulpe la tavă și orez cu legume sau orez cu lapte. 

Managerul spune, în dialogul cu HotNews, că spitalul se descurcă să ofere aceste meniuri din suma de 22 de lei zilnic alocată de statul român pentru hrana unui pacient. 

meniu 04.07.2025 1
File de somon, la masa de la spital, chiar la vizita ministrului. În fața acuzațiilor că a regizat momentul, managerul spitalului din Târgu Mureș arată meniul complet al pacienților / Ce spune Rogobete 4

Pacienții pot să reclame dacă primesc hrană proastă

Ministerul Sănătății a publicat luni, pe site-ul propriu, un formular unde pacienții pot, în premieră, să reclame direct către instituție dacă primesc hrană de slabă calitate în spitale. 

Ministrul Alexandru Rogobete amenință și cu sancțiuni spitalele care oferă hrană de slabă calitate, argumentul său fiind că „mi-este foarte greu să-mi explic cum într-un loc se poate şi în alt loc, cu aceeaşi sumă, nu se poate”.

Într-un dialog cu HotNews, Alexandru Rogobete recunoaște că vizita de la Spitalul din Târgu Mureș a fost anunțată, dar spune că va continua să meargă în spitale și să verifice hrana pe care o primesc pacienții: „Vreau să arăt locuri în care se poate și arată excelent lucrurile, dar vreau să arăt și unde e dezastru. O să merg și neanunțat la cină sau prânz.”

El consideră că „respectul pentru pacient nu înseamnă doar tratament medical, ci și grijă pentru fiecare aspect al internării, inclusiv hrana oferită”.

Citește și:

Articol preluat de pe: Sanatate Hotnews

EkoNews