„Sunt lucruri pe care noi le cerem de ani de zile”, spune dr. Cosmin Alexandrescu, președintele Asociației Profesionale a Medicilor de Ambulator, despre măsurile de reformă a sănătății anunțate luni de ministrul sănătății Alexandru Rogobete și premierul Ilie Bolojan. El explică, în dialogul cu HotNews, cum aceste schimbări îi vor ajuta pe pacienți, însă subliniază că are și o reținere.
- Una dintre cele mai importante dintre propunerile de măsuri din pachetul pentru reforma sănătății, cea care prevede orientarea pacienților care pot fi tratați în ambulatoriu către policlinicile spitalelor și prelungirea programului de consultații până la ora 20:00, ajută atât pacienții, cât și sistemul de sănătate, afirmă dr. Cosmin Alexandrescu.
- „Nu va mai fi nevoie ca pacientul să meargă la Unitatea de Primiri Urgențe ca să facă niște analize. Mai ales că președintele Casei de Asigurări de Sănătate a anunțat că vor fi prioritizate și investigațiile medicale pentru pacienții acuți, după modelul unor pacienți cronici, cum sunt bolnavii de cancer”, mai susține medicul Cosmin Alexandrescu.
„Un pacient grav nu-și permite să aștepte până când ai plafon”
În prezent, pacienții oncologici pot face anumite analize decontate în termen de câteva zile, chiar dacă banii de la CNAS pentru investigații medicale pe luna respectivă – plafonul – s-a epuizat.
În conferința de presă de ieri de la Guvern, șeful CNAS a anunțat că se caută soluții pentru ca și analizele pacienților cu o problemă de sănătate acută să fie prioritizate, după același model.
O mare parte dintre pacienții acuți ajungeau, până acum, să fie consultați și să li se facă investigații medicale în Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor, din cauza accesului dificil la consultații în ambulatoriu și a timpilor lungi de așteptare pentru analize decontate, dacă urmau traseul medic de familie – programare la medic specialist.
„Pentru un pacient, uneori, timpul este cel mai mare dușman. Un pacient grav nu-și permite să aștepte până când ai tu din nou plafon sau până când poți să-l consulți. Are nevoie de cele mai multe ori atunci, repede. Așadar, un pacient cu episod acut de boală avea nevoie de un traseu mai clar prin sistemul de sănătate”, explică medicul Cosmin Alexandrescu.
„Până acum, era la întâmplare și la noroc”
Președintele Asociației Medicilor de Ambulator spune că faptul că aceste lucruri se vor putea face în policlinica spitalului „înseamnă, de fapt, o optimizare a costurilor și a timpilor”.
„Până acum era, cumva, la întâmplare. La întâmplare și la noroc. Din cauza asta se ajungea de multe ori în spital sau la Unitatea de Primiri Urgențe”, adaugă el.
În ceea ce privește sistemul de sănătate, „este o economie clară ca pacientul să fie rezolvat în ambulatoriu, în zona de pre-spital, la medicul de familie și la ambulatoriul de specialitate. Și să nu mai ajungă în spital să încarce un pat. Sunt costuri mai mari în spital.”
„Funcționarii CNAS ne-au spus că nu se poate”
O altă măsură anunțată luni de președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Horațiu Moldovan, este că medicii care lucrează în policlinici vor avea și posibilitatea să își fracționeze programul și să lucreze în două localități diferite.
„Cred că sunt 10 ani de când propunem aceste lucruri. Funcționarii CNAS ne-au spus că sunt imposibile de făcut. Și s-au opus cu vehemență la toate aceste propuneri, care brusc, dintr-odată, devin nu numai de dorit, ci chiar sunt mândria programului de guvernare”, afirmă dr. Cosmin Alexandrescu, în dialogul cu HotNews.
Ce va însemna concret posibilitatea fracționării programului? „Un medic poate să aibă activitate într-o zonă în care, să spunem, nu-și acoperă în totalitate programul cu pacienți – poate este o localitate foarte mică și aceea este populația localității respective, mai ales într-o zonă în urbanul mic sau în rural. Sau este un medic tânăr la început de carieră, care încă nu și-a făcut un renume ca să aibă un număr de pacienți și să își acopere programul în totalitate.”
Acum, un medic aflat într-o astfel de situație va putea avea contract fracționat cu CNAS și într-o altă localitate.
„De exemplu să luăm Alexandria, ca oraș, capitală de județ. Să zicem că vorbim despre un medic nefrolog. El la Alexandria nu își acoperă în totalitate programul cu pacienți. Și atunci, este un lucru foarte bun ca medicul să poată două zile pe săptămână să se ducă să consulte și la Videle. Asta însemna două contracte și fracționarea normei.”
În acest fel, spune Cosmin Alexandrescu, pacienții din mai multe localități vor avea acces mai ușor la medic, iar medicii, la rândul lor, își vor putea acoperi programul în totalitate.
„Nu a contat până acum că pacienții aveau nevoie, nici că resursa umană din sănătate putea fi folosită la adevărata ei valoare. Nu, nu se putea”, mai spune președintele Asociației Medicilor de Ambulator.
Cât va dura?
„Acum se pare că se va putea”, spune Cosmin Alexandrescu, deși are și o rezervă: „Nu ne dăm seama cât va dura să se aplice măsurile acestea.”
„Implementarea lor înseamnă și modificarea Contractului cadru al CNAS și modificarea normelor”, subliniază el.
Președintele Asociației Medicilor de Ambulator atrage atenția că, în momentul de față, vorbim despre niște „principii anunțate”: „Nu au fost transpuse într-o reglementare concretă. Deci clar urmează o modificare de contract și de norme. Plus că, probabil, că va fi nevoie și de modificarea altor acte normative.”
Cele mai importante măsuri care vizează activitatea din ambulatoriile spitalelor, anunțate luni:
- Pacienții care pot fi tratați în ambulatoriile spitalelor vor fi orientați într-acolo, iar, în paralel, programul din policlinicile spitalelor (ambulatoriu integrat) ar urma să fie prelungit până la ora 20:00.
- Toți medicii din spital, inclusiv șefii de secție, vor fi obligați să acorde consultații în ambulatoriu (policlinica spitalului), potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rogobete.
- Casa de Asigurări de Sănătate și Ministerul Sănătății își propun să lucreze la o platformă informatică unde pacienții să își poată face programări.
- Pacienții cu episod acut de boală ar putea avea acces mai rapid la analize în ambulatoriu, pentru a nu aștepta luni de zile cu biletul de trimitere în mână. Șeful CNAS a anunțat că vrea să prioritizeze investigațiile medicale pentru această categorie de pacienți, după modelul bolnavilor oncologici.
- Medicii care lucrează în ambulatoriu, în contract cu CNAS, își vor putea fracționa programul și vor putea acorda consultații în două localități diferite.
Articol preluat de pe: Sanatate Hotnews