INVESTIGAȚIE. Cifrele îngrozitoare despre care statul nu vorbește: Deși România oferă unul dintre cele mai generoase programe de vaccinare împotriva cancerului din Europa, cele mai recente date șochează

În România, din 110.000 de eleve cu vârsta între 9 şi 11 ani care reprezentau grupul-țintă căruia i se adresa campania de vaccinare anti HPV începută în anul 2008, doar 2%, adică 2.600 de fete, s-au vaccinat. Noua campanie vizează 2,8 milioane de femei. Care sunt primele rezultate?

  • O doză de vaccin costă integral, în farmacie, în jur de 650 de lei. La adolescente este compensată integral. La alte categorii de vârstă, compensată ea costă puțin peste 300 de lei.
  • Articolul este parte a proiectului Pulse, un consorțiu jurnalistic internațional în care HotNews este parte și care oferă publicului perspective documentate și diverse, cu informații din mai multe țări, despre probleme de mare interes public. Articolul a fost scris de Alina Neagu, alături de Lola García-Ajofrín (El Confidencial – Spania), Maria Delaney (The Journal Investigates – Irlanda), Krassen Nikolov (Mediapool – Bulgaria), Marina Kelava (H-Alter.org – Croația) și Ieva Kniukštienė (Delfi – Lituania).

În anul 2008, la scurt timp după Marea Britanie și Spania, România s-a numărat printre primele țări europene care introduceau vaccinarea gratuită împotriva HPV a fetelor cu vârsta între 9 și 11 ani. Campania de vaccinare de atunci s-a dovedit un eșec. 

După acel eșec, vaccinarea gratuită împotriva HPV avea să mai revină în România abia 12 ani mai târziu, în anul 2020. Astăzi, România oferă un program de vaccinare. Continuăm să nu răspundem la vaccinare.

Vaccinul anti-HPV nu este singurul vaccin din lume care previne cancerul. Mai există și un vaccin care previne hepatita. Iar hepatita poate să ducă și ea la hepatom celular, care este tot cancer.

5 românce între 20-50 de ani mor zilnic din cauza cancerului de col uterin

Aproape 3.500 de românce sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin. Mai mult de jumătate dintre ele pierd lupta cu boala, România fiind pe primele locuri la nivel european în ceea ce privește incidența acestei boli și mortalitatea pe care o cauzează.

Dr. Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie al medicilor de familie din România, vorbește, într-un dialog cu HotNews, despre 5 femei din grupa de vârstă 20-50 de ani care mor zilnic, în medie, în țara noastră, din cauza cancerului de col uterin. O boală care poate fi prevenită 100% prin vaccinarea împotriva virusului HPV.

Suferință, boală și afectarea celor din jur

În spatele cifrelor seci se afă mame, fiice, surori, bunici, prietene sau soții, pierdute de familiile lor, spune medicul: „Poate că cifrele nu au aceeași valoare ca atunci când au un nume.” 

Dr. Gindrovel Dumitra. Foto: Cristian Nistor / Agerpres

Studiile arată că suferința, boala gravă, moartea în unele cazuri sunt însoțite de suferințe financiare și de afectarea nivelului de viață nu doar pentru pacienți, ci și pentru familiile acestora. 

Human Papilloma Virus (HPV)  este cea mai cunoscută infecție virală cu transmitere exclusiv sexuală din lume. Aproape fiecare persoană activă din punct de vedere sexual intră, pe parcursul vieții, în contact cu cel puțin una dintre tulpinile virusului HPV.

Vaccinul împotriva HPV este considerat singura modalitate eficientă de prevenție a cancerului de col uterin şi a bolilor asociate, susțin medicii – previne infecția cu 90% dintre tulpinile virusului HPV aflate în circulație.

Astăzi, România oferă vaccinare gratuită împotriva HPV pentru fetele cu vârsta între 11 -18 ani (introdusă în anul 2020) și vaccinare gratuită și pentru băieții din aceeași categorie de vârstă (începând din decembrie 2023).

Și tot din decembrie 2023, vaccinul împotriva HPV este compensat în proporție de 50% pentru femeile între 19 și 45 de ani.

Virusul HPV, responsabil pentru câteva tipuri de cancer

În multe cazuri, virusul HPV este eliminat de sistemul imunitar. Atunci când acest lucru nu se întâmplă, infecțiile cu HPV pot declanșa câteva tipuri de cancer, cel mai frecvent fiind cancerul de col uterin, explică dr. Gindrovel Dumitra, în dialogul cu HotNews: „Virusul HPV este responsabil de apariția mai multor cancere, dintre care cancerul de col uterin este cel mai important”.

Cum cancerul de col uterin este o boală care afectează femeile, în multe cazuri, părinții de băieți, cei care ar trebui să ceară medicului vaccinarea încă din adolescență, nu percep pericolul imediat. Adolescenții și bărbații transmit însă virusul. În plus, există și câteva tipuri de cancer, mai puțin frecvente și cunoscute, pe care virusului HPV le provoacă și la bărbați, sublinază dr. Gindrovel Dumitra.

Vaccinul împotriva HPV „previne și cancerul laringian – aproximativ 50-60% dintre formele de cancer laringian pot să aibă la bază modificările produse de către HPV. Apoi, o parte din cancerul faringian, cancerele penian, vulvar, anal și uneori tegumentar. Numai că aici ponderea este mai redusă decât în cazul cancerului de col uterin, acolo unde este demonstrat că în peste 99% dintre cazuri, leziunile inițiale au fost produse de virusul HPV”, explică medicul.

Din 2,8 milioane de femei s-au vaccinat 42.205

42.205 românce cu vârsta între 19 și 45 de ani s-au vaccinat împotriva virusului HPV după data de 1 decembrie 2023 – de când statul român a decis să ofere vaccinul compensat în proporție de 50% pentru femeile din această grupă de vârstă – arată un raport al Institutului Național de Sănătate Publică, publicat recent.

Măsura compensării cu 50% a vaccinului împotriva HPV se adresează unui număr total de peste 2,8 milioane de femei. 

Datele INSP arată că în România trăiesc 466.624 de femei cu vârsta între 20 și 24 de ani, 466.524 de femei cu vârsta între 25 și 29 de ani, 590.957 cu vârsta între 30-34 de ani, 612.403 între 35 – 39 de ani și 693.437 între 40-44 de ani.

Tot la 1 decembrie 2023, România a introdus vaccinarea gratuită pentru băieții cu vârsta între 11-18 ani. 20.932 de băieți s-au vaccinat începând cu acea dată, dintr-un total de 998.000, cărora li se adresează vaccinul.

Pentru adolescente e gratuit

În ceea ce privește vaccinarea fetelor, cele mai recente date publicate de INSP arată că în intervalul 1 decembrie 2023 – 31 decembrie 2024, în România s-au vaccinat 31.360 de adolescente din categoria de vârsta 11-18 ani, pentru care vaccinul este gratuit.

Vaccinarea gratuită pentru fete a fost introdusă însă din anul 2020. În primul an, au fost imunizate în total 29.689 de fete. În anii care au urmat, media adolescentelor care s-au vaccinat a continuat să fie între 25.000 și 30.000 pe an.

În cazul fetelor, sunt eligibile 429.660 de tinere cu vârsta între 11-14 ani și 515.278 cu vârsta între 15 și 18 ani. În total, aproape 945.000. Din care, până acum, s-au vaccinat puțin peste 100.000.

shutterstock 2389583411
În intervalul 1 decembrie 2023 – 31 decembrie 2024, în România s-au vaccinat 31.360 de adolescente din categoria de vârsta 11-18 ani. Foto: Popescu – Vâlceanu Marius / Shutterstock

Vaccinul compensat se eliberează în farmacie, cu rețetă de la medic

Rețeta pentru vaccinul HPV compensat – 50% sau 100% – poate fi eliberată fie de medicul de familie, fie de medicul specialist – ginecolog. În baza rețetei, vaccinul se ridică din farmacie gratuit sau la jumătate de preț, apoi este administrat în cabinetul medicului. 

După debutul vieții sexuale, recomandarea pentru vaccinare se face, de regulă, după o discuție cu medicul ginecolog și un test Papanicolau.

O doză de vaccin costă integral, în farmacie, în jur de 650 de lei. Compensată, ea costă puțin peste 300 de lei.

La categoria de vârstă 11-14 ani, schema de vaccinare prevede două doze de vaccin, administrate la un interval de 6 luni.

La categoriile de vârstă 15-18 ani și 19-45 de ani, schema de vaccinare este formată din 3 doze de vaccin, intervalele dintre administrarea dozelor fiind 2 luni, respectiv 6 luni. 45 de ani este vârsta maximă la care poate fi administrat vaccinul anti-HPV, conform prospectului produsului. 

Pentru a avea „efecte în timp”, e nevoie ca peste 50% din populația eligibilă să se vaccineze

Pentru a avea „efecte în timp” și a se întrerupe transmisia virusului, vaccinarea împotriva virusului HPV ar trebui să ajungă la peste 50% din populația eligibilă din fiecare categorie în parte, explică dr. Carmen Ungurean, expertă în sănătate publică la Institutul Național de Sănătate Publică și coordonatoarea Programului național de screening pentru cancerul de col uterin, într-un dialog cu HotNews.

Un raport publicat de UNICEF în anul 2023 arată că încrederea în vaccinurile administrate copiilor este în scădere peste tot în lume în urma pandemiei de COVID-19. Fenomenul nu a ocolit nici România, unde încrederea în vaccinuri a scăzut cu 10 puncte procentuale. 

Medicul de familie Gindrovel Dumitra vorbește despre nevoia unei campanii de informare, care ar duce „fără discuție” la rezultate mai bune în ceea ce privește vaccinarea împotriva HPV.

Dar, spune medicul, comparativ cu anul 2008, când vaccinarea anti-HPV a eșuat, acum „am format un bulgăre de zăpadă numit încredere, care se rostogolește și crește. Încrederea părinților în acest vaccin, care este un vaccin sigur, eficient și mai ales poate să salveze viața unei fetițe care nu se va mai îmbolnăvi de cancer de col uterin. Iar asta este ceea ce contează.”

Mecanismul administrării vaccinului HPV

Vaccinul împotriva virusului HPV are beneficiu maxim atunci când este administrat înaintea începerii vieții sexuale – înainte de potențiala intrare în contact cu tulpinile virusului. Din acest motiv, programul de vaccinare din România, ca și în alte țări, s-a adresat, inițial, fetelor adolescente, iar acum li se adresează și băieților adolescenți.

Vaccinarea împotriva HPV are însă beneficii și la vârsta adultă, motiv pentru care România a extins compensarea vaccinării și la femeile adulte, iar alte țări au creat, la rândul lor, programe de recuperare a vaccinării pentru persoanele care nu s-au vaccinat în adolescență.

„Noi recomandăm, din punct de vedere al sănătății publice, vaccinarea înainte de începerea vieții sexuale, pentru că atunci răspunsul și beneficiile sunt maxime. Dar și după începerea vieții sexuale vaccinul este eficient, ba chiar este recomandat”, arată dr. Carmen Ungurean, expertă în sănătate publică.

carmen ungurean
Dr. Carmen Ungurean. Inquam Photos / Alexandru Busca

Potrivit specialistului, intrarea în contact cu virusul nu înseamnă automat îmbolnăvirea, deoarece virusul poate fi eliminat de sistemul imunitar. Cheia problemei o reprezintă persistența acestor infecții:

„În 80% dintre cazuri, infecția cu HPV se elimină de la sine, fără să lase urmări. După începerea vieții sexuale, o femeie trece printr-un număr de infecții cu HPV. Repetiția este cheia, pentru că vaccinarea previne ca vreuna dintre aceste infecții recurente pe care le face o femeie să devină persistentă. Infecția persistentă este cea care produce leziunile pre-canceroase și canceroase ale colului uterin”, explică dr. Carmen Ungurean, coordonatoarea Programului național de screening pentru cancerul de col uterin.

Infecția poate renaște

„Cheia este infecția persistentă, iar acesta este motivul pentru care vaccinarea făcută după infecție aduce beneficii”, arată și dr. Gindrovel Dumitra. „Să zicem că infecția s-a produs la vârsta de 17 ani, odată cu primul contact sexual. De ce să vaccinez o femeie de 30 de ani? Pentru că această femeie se poate reinfecta în continuare, în condițiile în care, până acum, organismul ei a reușit să facă clearance – eliminarea infecției.”

Potrivit medicului de familie, „în România avem, anual, în jur de 3.500 de femei care sunt diagnosticate cu cancer de col uterin. Anual se nasc în jur de 150.000 de femei. Având în vedere că 80% din populația globului se infectează cel puțin o dată, înseamnă că 80% din 150.000 de femei ar putea intra în contact cu infecția. Infecția inițială determină apariția unor leziuni, dar există un mecanism de eliminare a lor – celulele se elimină dacă nu ai infecție persistentă, adică dacă nu te infectezi o dată și încă o dată.”

Un alt argument foarte important este că, „dacă te-ai infectat cu un serotip, te poți infecta ulterior și cu alte serotipuri (tulpini), iar vaccinul poate împiedica acest lucru”, mai spune dr. Gindrovel Dumitra.

Ce înseamnă screening eficient

Vaccinarea împotriva HPV trebuie dublată, însă, și de un program de screening eficient. Potrivit medicului Gindrovel Dumitra, evoluția de la infectarea cu HPV – în cazul în care aceasta persistă și nu se elimină –  până la apariția cancerului invaziv poate dura  10-15 ani. Un interval de timp lung, „în care noi putem să tratăm femeia respectivă, putem să depistăm precoce prin screening, astfel încât să tratăm leziunile respective”, spune medicul.

„În țările unde există un program de screeening eficient, cum este Portugalia – care are 87% acoperire, în timp ce la noi este 8% – totuși mai există unele femei care fac cancer invaziv din diverse motive. De aceea, metodele folosite pentru eliminarea cancerului de col uterin presupun atât vaccinare, cât și screening. Nu se exclud una pe alta”, subliniază coordonatorul Grupului de vaccinologie al medicilor de familie din România.

Bulgaria se pregătește să extindă vaccinarea și la băieți

Bulgaria oferă vaccinare gratuită împotriva HPV fetelor cu vârsta între 10 și 13 ani, vaccinul fiind administrat voluntar, la cererea părinților. Programul de vaccinare gratuită a fost introdus încă din anul 2012.

Autoritățile din țara vecină intenționează ca, în perioada următoare, să extindă programul de vaccinare gratuită și la băieți.

Bulgaria se află și ea pe primele locuri în UE în ceea ce privește incidența bolii și mortalitatea prin cancer de col uterin.

În plus, campania de vaccinare din țara vecină a fost într-un mare impas în anul 2013, atunci când, în cadrul unei campanii antivaccin, au fost răspândite informații false, potrivit cărora fetele care se vaccinează împotriva HPV vor dezvolta o boală autoimună severă.

Pulse logo f863b8
INVESTIGAȚIE. Cifrele îngrozitoare despre care statul nu vorbește: Deși România oferă unul dintre cele mai generoase programe de vaccinare împotriva cancerului din Europa, cele mai recente date șochează 4

Proiectul PULSE este o inițiativă europeană de promovare a parteneriatelor jurnalistice transfrontaliere, co-finanțată de Comisia Europeană (DG CONNECT) în cadrul Acțiunilor Multimedia prin acordul de grant LC-02772862. HotNews.ro colaborează în cadrul proiectului cu alte publicații prestigioase din Europa: Delfi (Lituania), Deník Referendum (Cehia), cel mai mare ziar austriac Der Standard (Austria), unele dintre cele mai mari publicații din Grecia – EFSYN, El Confidencial – Spania, cel mai mare ziar polonez Gazeta Wyborcza, cel mai vechi site analitic și informațional bulgar Mediapool, una dintre cele mai mari publicații independente maghiare HVG și ziar italian cu profil economic Il Sole 24 Ore, una dintre cele mai vechi și puternice publicații din Peninsulă.

Trei organizații media transnaționale de renume – OBCT (Italia), N-ost (Germania) și Voxeurop (Franța) vor coordona activitățile proiectului.

Articol preluat de pe: Sanatate Hotnews

EkoNews