Noua eră a tratamentului obezității: Tirzepatida, soluția pentru pacienții cu insuficiență cardiacă

Excesul de kilograme și durata în ani a obezității afectează major nu doar calitatea vieții, ci și supraviețuirea pacienților obezi, mai ales a celor care au asociată insuficiența cardiacă, o complicație redutabilă care constă în afectarea funcționalității inimii, potrivit Fundației Române a Inimii.

Știm de multă vreme că obezitatea este o boală, dar doar de câțiva ani avem terapii eficiente ce se pot asocia cu schimbarea modului de viață. Excesul de kilograme și durata în ani a obezității afectează major nu doar calitatea vieții, ci și supraviețuirea pacienților obezi, mai ales a celor care au asociată insuficiența cardiacă, o complicație redutabilă care constă în afectarea funcționalității inimii.

Din păcate, mulți pacienți cu obezitate eșuează în a respecta un mod de viață optimizat (alimentație echilibrată, activitate fizică, etc.). În aceste situații, tratamentele moderne antiobezitate, sub stricta îndrumare a medicilor specialiști, joacă un rol terapeutic major.

Recent, în New England Journal of Medicine, una dintre cele mai importante reviste de medicină din lume, s-a publicat studiul SUMMIT*, condus de către cercetătorii americani (profesorul Milton Packer de la Universitatea Baylor din Dallas). Studiul, care s-a desfășurat în 9 țări din America și Asia, a evaluat un medicament nou pentru tratamentul obezității: Tirzepatida, un analog a doi receptori implicați în obezitate, diabet, precum și în funcționalitatea corectă a inimii. Tirzepatida este un produs farmaceutic inovator care ajută pacienții să scadă în greutate, pe lângă o utilizare mai eficientă a glucozei în organism și o reducere a stresului pancreatic de a produce mai multă insulină.

Studiul s-a efectuat pe 731 de pacienți cu obezitate și insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție păstrată și s-a desfășurat cu respectarea strictă a regulilor științifice pentru astfel de studii (randomizat, dublu-orb, controlat față de placebo). Rezultatele au fost impresionante arătând, după numai 2 ani de tratament cu Tirzepatida, reducerea importantă a episoadelor de agravare a insuficienței cardiace (cu 46%) și a spitalizărilor pentru insuficiență cardiacă (cu 56%). Totodată, tratamentul cu Tirzepatida a determinat o îmbunătățire semnificativă a capacității de efort și a calității vieții acestor pacienți.

Rezultatul este istoric, dovedind în premieră că „terapia antiobezitate (Tirzepatida) tratează și insuficiența cardiacă la pacienții cu obezitate, crescând calitatea vieții acestor pacienți!”, așa cum se arată în concluziile studiului.

Insuficiența cardiacă apare atunci când inima nu mai este capabilă să mențină fluxul sanguin optim pentru satisfacerea nevoilor organismului sau face acest lucru cu prețul unor modificări adaptative ce cresc major riscul de deces și de simptome cardiace severe ce necesită spitalizare de urgență.

Articol preluat de pe: Stiri pe Surse Sanatate

EkoNews