Pericolul necunoscut în mâncare şi apă este că ingerăm echivalentul unui card de credit în fiecare săptămână.
Deja ingerăm echivalentul din plastic al unui card de credit în fiecare săptămână, atât din apă cât şi din mâncare. Numeroase studii au demonstrat prezenţa particulelor microscopice şi nanoplastice de-a lungul lanţului trofic, producând sub şi nanoplastic devin acum mai răspândite în viaţa noastră zilnică.
Acestea au fost găsite în pește, carne, fructe și legume (merele și morcovii sunt cele mai contaminate), miere, zahăr, sare și bere. Potrivit Dr. Daniela Gaglio, directorul ştiinţific al Consiliului Naţional de Cercetare din Italia (CNR), “se estimează că putem ingera de la 0,1 la 5 grame de piese de plastic invizibile pe săptămână, care este aproape egală cu suma unui card de credit.” Echipa de cercetători coordonată de Daniela Gaglio a demonstrat empiric că celulele supuse expunerii severe și cronice la particulele de polistiren au un metabolism modificat și un stres oxidativ crescut. Prin cercetarea sa, CNR a subliniat astfel efectul probabil pe care aceste subparticule și nanoparticule îl pot avea asupra sănătății.
Pericolul necunoscut în mâncare şi apă. În timp ajunge la cancerul de colon.
Studiul concluzionează că microparticulele și nanoparticulele polistirenului absorbit de celulele colonului muritor determină modificări metabolice legate de cele cauzate de azoximetanul toxic, care este o moleculă cancerigenă și toxică care a fost studiată extensiv pentru capacitatea sa de a provoca cancer de colon.
Studiul arată că celulele colonului de oameni buni, supuse atât expunerii acute cât și cronice la particule de polistiren, prezintă o modificare a metabolismului și o creștere a stresului oxidativ. În cele din urmă, “expunerea plastică induce modificări fiziologice frecvent observate în formaţiunile canceroase, indicând posibila acţiune a micro şi mini plasticului ca factor de risc pentru cancerul de colon. Până în prezent, acesta este unul dintre puținele studii care oferă informații despre efectul maselor plastice în corpul nostru.”
De la robinet la apă din sticlă, s-au găsit particule microplastice în procente alarmante, 81 % din probele de apă de la robinet și 93% din probele de apă îmbuteliată care conțin aceste particule. Datele ridică întrebări importante despre siguranţa apei pe care o bem în fiecare zi. Pe măsură ce comunitatea medicală lucrează pentru a înțelege mai bine aceste dinamici, este esențial să creștem gradul de conștientizare a publicului și să încurajăm comportamentele care pot reduce expunerea noastră la aceste particule.
Sursă: Revista de presă Rador Radio România
Articol preluat de pe: Stiri pe Surse Sanatate