Pentru mulți copii, fiecare zi este o aventură în care joaca și temele sunt principalele griji. Însă pentru un copil diagnosticat cu diabet zaharat de tip 1, aproape fiecare moment vine cu provocări și responsabilități pe care alții de vârsta lui nici nu și le pot imagina. De la măsurarea glicemiei la ore fixe, până la calcularea atentă a fiecărui gram de carbohidrați, viața lor este într-un echilibru fragil între joacă și o anumită disciplină, între copilărie și maturitate impusă prea devreme.
Diabetul de tip 1 este o boală autoimună cronică în care sistemul imunitar atacă și distruge celulele Beta din pancreas, cele care produc insulina, hormonul esențial care reglează nivelul de glucoză (zahăr) în sânge. Fără insulină, glucoza nu poate intra în celule pentru a fi folosită ca energie, ceea ce duce la acumularea sa în sânge (hiperglicemie). Prin urmare, o persoană diagnosticată cu diabet de tip 1 va trebui să-și administreze insulină toată viața. Fie manual, prin injectare, fie o face automat o pompă de insulină care primește informații despre nivelul glucozei din sânge de la un senzor care o monitorizează permanent.
Diabetul de tip 1 apare în general în copilărie sau adolescență și, spre deosebire de diabetul de tip 2, nu este cauzat de dietă sau de stilul de viață. Nu se știe cu exactitate ce anume provoacă diabetul de tip 1, dar se consideră că este rezultatul unei combinații de factori: genetici, de mediu și autoimuni.
Povestea lui Eric, diagnosticat la aproape 4 ani
Eric Cudalbu are 7 ani, iar cu 3 ani în urmă a primit diagnosticul de diabet de tip 1. Dintr-o dată, a început să se simtă slăbit, i-au dispărut pofta de mâncare și energia. Aceste simptome și mirosul de acetonă din guriță au fost semnele care au îngrijorat-o pe mama lui, Andreea, și au împins-o să meargă la medic și să-i facă analizele recomandate. Avea glicata 13,9. Glicata este o analiză de sânge care arată media nivelului glicemiilor din ultimele trei luni și este importantă atât pentru diagnosticarea diabetului cât și pentru monitorizarea eficienței tratamentului și ca ghid pentru ajustarea insulinei și a altor medicamente. O glicată normală este sub 5,7%. Până la 6,5% se consideră că este prediabet, iar peste 6,5%, este diabet confirmat.
Citește continuarea articolului AICI
Articol preluat de pe: Sanatate Hotnews