Promise acum 11 ani, înainte chiar de incendiul din Colectiv, cele trei centre pentru mari arși nu sunt încă funcționale. La două dintre ele, lucrările sunt realizate în proporție de doar 20%

Ministerul Sănătății construiește, cu bani de la Banca Mondială, trei centre pentru tratarea pacienților cu arsuri severe: la Timișoara, Târgu Mureș și București (centru pentru copii). Cel mai avansat dintre ele este cel de la Spitalul Județean din Timișoara, unde lucrările sunt realizate în proporție de 60%, arată datele transmise luni de Ministerul Sănătății, la solicitarea jurnaliștilor. La celelalte două centre – de la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu din București și de la Spitalul Județean Târgu Mureș – lucrările sunt realizate în proporție de 20%, potrivit datelor transmise de instituția condusă de Alexandru Rafila.

  • Incendiul din Macedonia de Nord a deschis vechi răni ale României care, în anul 2015, a fost zguduită de o tragedie trasă la indigo. 
  • În noaptea de sâmbătă spre duminică, un incendiu a izbucnit clubul Pulse din orașul Kocani, în estul Macedoniei de Nord. Peste 500 de oameni erau la un concert susținut de DNK, un duo hip-hop popular din țară. Au fost 59 de morţi şi 155 de răniţi din cauza arsurilor, a inhalării de fum şi a faptului că au fost călcaţi în picioare în fuga spre singura ieşire a clădirii. Autoritățile au arestat aproximativ 20 de persoane în legătură cu incendiul, inclusiv oficiali guvernamentali și managerul clubului de noapte „Pulse”, care nu avea o licență legală. 
  • În urma incendiului de la Colectiv, 27 de tineri au murit în noaptea tragediei, iar alți 37 au decedat ulterior, în urma rănilor grave sau a infecțiilor nosocomiale. În 2022, Curtea de Apel București a dat prima sentință definitivă în acest caz, fiind condamnați cu executare patronii, pirotehniștii și pompierii care au făcut verificări. Maine, Înalta Curte urmează să se pronunțe în cazul ultimei contestații de după clasare a dosarului în care sunt vizați Nicolae Bănicioiu și Raed Arafat. 

Cele 3 centre de mari arși, promise de autorități după incendiul din Colectiv, ar urma să aibă blocuri operatorii, secții de Anestezie-Terapie Intensivă și Unități de Primiri Urgențe, precum și conexiune cu UPU existente la aceste spitale.

La momentul finalizării acestor centre, România va avea 50-60 de paturi pentru mari arși, spunea, în trecut, ministrul Alexandru Rafila.

Ministerul Sănătății: Cele 3 centre de arși ar putea fi gata în cel mult un an

Costurile totale pentru construcția acestor centre sunt de aproximativ 220 de milioane de euro, iar termenul estimat pentru ca ele să fie gata este, potrivit Ministerului Sănătății, „sfârșitul anului 2025 – trimestrul I din 2026”.

Proiectul privind Reforma Sectorului Sanitar – Îmbunătățirea Calității și Eficienței Sistemului Sanitar este derulat de Ministerul Sănătății prin Unitatea de Management al Proiectului Băncii Mondiale.

„Multă birocraţie, multă delăsare şi ani de zile în care lumea nu s-a interesat”

Cu 11 ani în urmă, în 2014, Guvernul aprobase o hotărâre care prevedea construcția a 4 centre de mari arși – două la București, unul la Timișoara și unul la Târgu Mureș.

Unul dintre puținii miniștri ai Sănătății care au vorbit public despre eșecul construcției acestor centre a fost Sorina Pintea (PSD), care declara, în 2018, că „aceste centre ar fi trebuit să fie construite încă din anul 2014, când a fost aprobată o Hotărâre de Guvern în acest sens, dar a fost multă birocraţie, multă delăsare şi ani de zile în care lumea nu s-a interesat”.

În martie 2023, Nicolae Ciucă, prim ministru la acea vreme, anunța aprobarea unei Ordonanţe de Urgenţă „pentru finalizarea și operaţionalizarea a trei centre pentru mari arşi”, la spitalele Grigore Alexandrescu din Bucureşti şi la spitalele judeţene din Timişoara şi Târgu Mureş.

Proiect „blocat, fără niciun progres”

Proiectul pentru aceste centre, demarat în anul 2018, „era blocat, fără nici un progres, la sfârșitul anului 2021”, susține ministerul condus de Alexandru Rafila, într-un răspuns transmis astăzi presei. Ministerul Sănătății mai spune că, în urma negocierilor purtate cu Banca Mondială, „proiectul a fost reluat în anul 2022 si prelungit până în anul 2026”.

În paralel, Ministerul Sănătății spune că a început procedurile de achizitie a echipamentelor noi pentru cele 3 centre, prin același proiect al Băncii Mondiale, în vederea lansării procedurii de licitație.

Necesarul de finanțare pentru echipamente se ridică la aproximativ 100 de milioane de euro.

România are locuri „foarte limitate” pentru mari arși

România ajută Macedonia de Nord, după tragedia din acest weekend din clubul Pulse, soldată cu 59 de morţi şi 155 de răniţi, prin transportarea pacienţilor către spitale din străinătate. Patru tineri în stare gravă au fost transportați luni dimineață cu o aeronavă militară către Lituania.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a precizat luni că locurile în spitalele din România pentru pacienţi cu arsuri grave sunt „foarte limitate”, potrivit News.ro.

Aproximativ 10.000 de pacienți se prezintă anual la camerele de gardă ale spitalelor din România pentru leziuni de arsură, iar circa 4.000 de cazuri necesită internare pentru supraveghere și tratament de specialitate, se arăta într-un raport oficial al Ministerului Sănătății, elaborat în anul 2021 și consultat de HotNews.ro.

Numărul de decese cauzate de leziuni postcombustionale este de aproximativ 200 pe an, potrivit datelor oficiale ale Ministerului Sănătății.

„Paturi de mari arși făcute «din pix»”

Spitalele din România nu aveau, conform legislației valabile până în aprilie anul trecut, secții care să corespundă standardelor din legislație pentru tratarea în siguranță a pacienților cu arsuri grave.

În aprilie 2024, Ministerul Sănătății publica în Monitorul Oficial, fără a face vreun anunț public în acest sens, un Ordin care permitea, ca, „din pix”, structurile medicale existente să devină secții pentru mari arși, fără a avea însă și resursele și performanța medicală necesare îngrijirii pacienților, acuza, la vremea respectivă, dr. Elena Copaciu. Medic ATI, Elena Copaciu a lucrat în Ministerul Sănătății, după incendiul din Colectiv, la elaborarea noii legislații pentru secțiile de arși, valabilă până în aprilie anul trecut, care ridica standardele pentru secțiile de mari arși. Conform legislației la elaborarea căreia a lucrat medicul Elena Copaciu, România nu avea nicio secție care să corespundă criteriilor pentru îngrijirea marilor arși. 

România are, în acest moment, o structură aprobată, pe hârtie, ca centru pentru mari arși: o secție cu 6 paturi la Spitalul de Urgență Floreasca din București. Medici consultați de HotNews au explicat, însă, de-a lungul timpului, că nici aceste 6 paturi nu întrunesc 100% standardele de paturi pentru mari arși.

Spitalele din România au în jur de 20 de paturi în unități funcționale pentru mari arși, care pot îngriji pacienți cu arsuri medii, doar până la o anumită complexitate.

Articol preluat de pe: Sanatate Hotnews

EkoNews