Dacă lucrezi cu normă întreagă, știi deja cât timp și efort sunt necesare pentru a găsi echilibrul dintre viața profesională și cea personală. Dacă adaugi la asta o relație, devine și mai dificil, scrie psihologul Mark Travers într-un articol publicat de CNBC.
Travers, un psiholog care studiază cuplurile – și care este la rândul său căsătorit – notează că a trăit pe propria piele aceste provocări.
„Din fericire, meseria mea de cercetător și de soț m-a învățat cât de important este să fim atenți cu privire la modul în care ne petrecem timpul, în special în weekenduri”, notează acesta într-un editorial publicat de televiziunea financiară.
El oferă 5 exemple legate de modul în care își petrec timpul liber oamenii aflați în cele mai fericite și reușite relații:
Cuplurile fericite își lasă telefoanele deoparte în weekend
Un cuplu care petrece mult timp împreună, dar este constant distras de mesaje, emailuri sau rețele de socializare, probabil nu este la fel de fericit ca un cuplu care petrece mai puțin timp împreună, dar fără telefoane.
De aceea, este atât de important să-ți rezervi momente în doi fără nicio distragere de natură tehnologică. Iar modul în care petreci acel timp e, de fapt, irelevant. Nu trebuie să fie ceva extravagant sau planificat la minut. Ceea ce contează este prezența.
„Poate fi o cafea liniștită de dimineață în care vă împărtășiți gândurile, o plimbare lentă sau clasica cină însoțită de vin – atâta timp cât telefoanele și laptopurile sunt puse deoparte”, exemplifică psihologul.
Practică „jocul paralel”
Dpă o săptămână epuizantă de muncă, este normal și chiar sănătos să îți dorești puțină singurătate. Dar uneori e greu să alegi între „timp pentru mine” și „timp pentru noi”.
Din fericire, există o modalitate de a satisface ambele nevoi în același timp. „Jocul paralel”, un concept preluat din psihologia copilului, presupune ca două persoane să se angajeze în activitățile lor preferate separat, dar alături una de cealaltă.
În cazul cuplurilor, acest lucru poate arăta astfel: un partener citește pe canapea, în timp ce celălalt citește ziarul. Nu interacționează direct, dar împărtășesc în mod intenționat același spațiu și se destind fiecare în felul său.
„Este, practic, o modalitate de a spune: ‘Te iubesc, dar am nevoie și de mine pentru o oră sau două. Hai să facem asta împreună’”, explică Travers.
Partenerii creează obiceiuri comune
Obiceiurile comune sunt esențiale pentru o relație sănătoasă. Să te întorci acasă la partenerul tău și să știi că weekendul aduce ceva familiar, ceva care este al vostru, poate fi reconfortant.
De fapt, cercetările arată că obiceiurile comune pot ajuta cuplurile să-și organizeze viața într-un mod care permite să coexiste atât schimbarea, cât și stabilitatea. Indivizii se pot contopi într-o identitate comună care se simte diferită față de identitatea fiecăruia în parte. Vă puteți ancora împreună, indiferent ce haos vă înconjoară.
„Cum arată aceste obiceiuri depinde în întregime de voi. Nu evitați lucrurile considerate ‘siropoase’. Poate fi vorba despre clătite în diminețile de duminică sau o seară de jocuri de societate cu un (…) Dacă sunteți mai practici, poate e o discuție săptămânală la un pahar de vin pentru a planifica săptămâna sau rezolvarea unei sarcini casnice neplăcute, cu muzica voastră favorită în fundal”, recomandă psihologul.
Pun și sexul în program
Studiile arată că acele cupluri care au o viață sexuală satisfăcătoare sunt mai fericite în relațiile lor. Însă, cu atâtea lucruri de rezolvat de vineri seara până duminica, weekendurile pot începe să semene cu o a doua săptămână de muncă – cu puțin timp rămas pentru intimitate.
„De aceea, intimitatea programată poate fi un lucru benefic. Mulți cred că afectează spontaneitatea, dar de fapt elimină oboseala mentală de a încerca să faci lucrurile să se întâmple ‘de la sine’”, afirmă psihologul.
„De asemenea, este o modalitate bună pentru cupluri de a se reconecta fără distrageri, în timp ce combat stresul emoțional provocat de muncă. Așadar, faceți-o intenționat și stabiliți un moment”, subliniază el.
Râd împreună
Spiritul ludic, conform cercetărilor, este unul dintre cele mai eficiente instrumente prin care cuplurile își pot întări relația. Poate crește satisfacția relațională, poate atenua conflictele și poate rupe monotonia care poate deveni frustrantă în timp.
În timpul săptămânii, ne pregătim fără să vrem pentru motive de stres. Dar în weekend, trebuie să dăm jos acei ochelari. Actul de a fi caraghios, și de a primi înapoi aceeași joacă, ne ajută să ne reconectăm cu uimirea copilărească pe care o purtăm în noi, dar care este adesea îngropată sub responsabilități.
„Așadar, caută bucuria în mod intenționat. Poate scoți un joc de trivia cu reguli absurde sau vă provocați reciproc la un concurs de dans. Nu există o metodă corectă sau greșită de a fi jucăuș, și cel mai probabil știi deja cum să-ți faci partenerul să râdă. Trebuie doar să-ți amintești să o faci”, conchide psihologul.
Travers, un doctor în psihologie, a absolvit Universitatea Cornell și Universitatea Boulder din Colorado. Este psiholog principal la Awake Therapy, o companie de telemedicină care oferă psihoterapie și consiliere online. De asemenea, este administratorul Therapytips.org, un site specializat în sănătate mintală și wellness.
Articol preluat de pe: Sanatate Hotnews