Ministerul Sănătăţii şi centrele universitare pregătesc medici din anumite specializări pentru a realiza trombectomii, în vederea salvării vieţii pacienţilor cu risc de AVC. Modulul durează un an de zile, la finalul căruia se obţine un atestat care permite anumitor specialişti să înlăture trombii. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, spune că vor exista astfel de centre regionale în prima fază, apoi există intenţia de a realiza 25 de centre în ţară, potrivit News.ro.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, joi, într-o conferinţă de profil, că, în tratarea patologiilor cardio-cerebro-vasculare, pregătirea resursei umane este esenţială.
„Resursă umană calificată, care, dacă cazul trombolizei este oarecum mai uşor de găsit, în cazul trombectomiilor, intervenţiilor care duc la înlăturarea trombilor, care reprezintă sursa accidentelor vasculare cerebrale, acolo exista o anumită limitare. Mă refer la o limitare profesională. Radiologia Intervenţională era cea care realiza acest lucru şi între timp am reuşit şi cu ajutorul lor, şi vreau să le mulţumesc şi celor din Comisia de Radiologie, să dezvoltăm un atestat (…) mai multe specialităţi, neurologi, neurochirurgi, cardiologi intervenţionişti, ATI-işti, pot să facă acest atestat, încât să dezvoltăm o resursă umană calificată care să existe cel puţin la nivel regional iniţial şi ulterior să avem circa 25 de astfel de centre în toată ţara”, a declarat, joi, Alexandru Rafila.
„Aici nu discutăm neapărat de personal de specialitate, ci discutăm de un personal calificat, de exemplu, care poate să facă trombectomii”, a mai precizat Rafila.
Potrivit ministrului, este vorba despre un modul de un an de zile pe care îl urmează medici din diferite specializări care pot face astfel de intervenţii.
Articol preluat de pe: Sanatate Hotnews