Schimbarea pe care să o faci în alimentație pentru a reduce semnificativ riscul de deces prematur

Un studiu desfășurat pe o perioadă de 30 de ani, pe baza a 200.000 de persoane, a relevat că schimbarea unui ingredient din alimentație poate reduce riscul de moarte prematură cu 17%. Cercetătorii recomandă înlocuirea untului cu ulei de măsline pentru o viață mai lungă și mai sănătoasă, potrivit The Sun.

Studiul a arătat că persoanele care au ales să folosească ulei de măsline în locul untului aveau un risc cu 17% mai mic de a muri prematur. De asemenea, aceștia aveau un risc mai scăzut de a deceda din cauza bolilor cardiovasculare, cancerului sau altor afecțiuni grave.

Dr. Yu Zhang, cercetător la Brigham and Women’s Hospital din Boston și autor principal al studiului, a explicat impactul acestei descoperiri: ‘Am observat o scădere semnificativă de 17% a riscului de deces atunci când untul a fost înlocuit cu uleiuri vegetale în dieta zilnică. Acesta este un efect important asupra sănătății’.

Deși atât uleiul, cât și untul sunt surse de grăsimi, organismul le procesează diferit. Grăsimile animale (precum untul) sunt saturate și mai greu digerabile, crescând nivelul colesterolului rău și având o tendință mai mare de a se depozita în celulele grase. În schimb, uleiurile vegetale, ca uleiul de măsline, sunt nesaturate, se digeră mai ușor și contribuie la creșterea colesterolului bun.

Uleiul de măsline joacă un rol esențial în dieta mediteraneană, considerată una dintre cele mai sănătoase. Aceasta include o cantitate mare de fructe, legume, nuci, semințe, cereale integrale și leguminoase, cu ulei de măsline extravirgin ca sursă principală de grăsime, un consum moderat de pește, carne de pasăre, lactate și ouă, și reducerea consumului de carne roșie, alimente procesate și zaharuri.

Dr. Daniel Wang, coautor al studiului, sugerează că o schimbare simplă în alimentație, cum ar fi înlocuirea untului cu ulei de măsline, poate aduce beneficii semnificative pe termen lung: „Chiar și o reducere treptată a consumului de unt și înlocuirea acestuia cu uleiuri vegetale poate aduce îmbunătățiri semnificative pentru sănătate.”

Exemple de mese în stil mediteranean

  • Mic dejun: Iaurt cu granola, banane, smochine, migdale, semințe de floarea-soarelui și unt de arahide
  • Prânz: Salată de pui cu năut, mozzarella, roșii, castraveți, kale, spanac, ceapă, o felie de pâine integrală și ulei de măsline extravirgin
  • Cină: Biban de mare la grătar cu orez brun
  • Gustări: Mere și unt de migdale, hummus cu biscuiți, ou fiert

Articol preluat de pe: Stiri pe Surse Sanatate

EkoNews