Psihologul Mădălina Stanca, din cadrul Ambulatoriului Integrat al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu Jiu, a afirmat, miercuri, de Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, că această tulburare este “cea mai frecventă afecţiune cronică a copilăriei zilelor noastre”.
Potrivit unei postări pe pagina de Facebook a SJU Târgu Jiu, Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, marcată pe 2 aprilie, are rolul de a creşte gradul de conştientizare asupra acestei tulburări.
“Tulburarea de spectru autist (TSA) este cea mai frecventă afecţiune cronică a copilăriei zilelor noastre, iar ziua de 2 aprilie este prilejul care ne îndeamnă la înţelegere, toleranţă, empatie, deschidere spre a vedea dincolo de acest diagnostic! 2 aprilie este Ziua Internaţională de conştientizare a autismului şi poate fi oportunitatea de a înţelege mai bine cauzele care generează specificitatea acestor copii. Îmi susţin convingerea pe care o exprim şi părinţilor care vin la Cabinetul de Psihologie şi anume aceea că autismul nu ar trebui catalogat ca o dizabilitate, fiind o abilitate atipică, iar nevoile bazale de atenţie, răbdare, îngrijire şi iubire sunt aceleaşi ca ale oricărui copil tipic”, a afirmat Mădălina Stanca.
Potrivit acesteia, copiii cu TSA au nevoie de joacă, socializare, prieteni la fel ca şi ceilalţi copii, iar cercetările din domeniu arată că implicarea şi acceptarea firească a persoanelor din mediul de contact aduc rezultate bune în demersul terapeutic.
“Invitaţia mea este să integrăm acest diagnostic, să acceptăm, să privim frumosul acestor copii care este exprimat prin atenţia la detalii, creativitate, modul specific de a reacţiona. Lumea acestor copii este creată de modul cum noi ne raportăm la ei, îi acceptăm, îi integrăm, ne informăm corect şi îi privim ca parte firească a lumii! Trebuie să devenim conştienţi că autismul nu este o alegere şi că oricare dintre noi am fi putut fi în acest scenariu şi că împreună, educându-ne atitudinea, putem aduce un plus atât în vieţile noastre, cât şi în ale lor!”, este de părere psihologul.
Un număr de 290 de copii diagnosticaţi cu autism se regăsesc în evidenţele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj.
Articol preluat de pe: Stiri pe Surse Sanatate