Modificări care nu au apărut niciodată în Codul Rutier. Cum se propagă fakenews

În căutarea like-urilor și click-urilor, diverse site-uri și pagini de Facebook și Instagram lansează știri false. Anunță modificări importante ale Codului Rutier, care, însă, niciodată nu au avut loc și nici măcar nu au fost discutate. Registrul Auto Român a prezentat câteva exemple de știri false, despre modificarea legii circulației, pe care lumea le-a crezut. Dar care niciodată nu au apărut în Codul Rutier.

Pe internet apar diverse informații despre așa-zise modificări ale Codului Rutier sau propuneri de schimbare a legii circulației. Unele dintre acestea sunt, însă, știri false concepute pentru a determina cititorii să dea click pe un anumit link.

Astfel, sunt pagini care au ajuns să aibă sute de mii de urmăritori în scurt timp de la lansare.

Știri false descoperite de Registrul Auto Român

Registrul Auto Român atenționează șoferii să fie foarte atenți la sursele de informare.

„În ultima perioadă ne-au atras atenția diferite postări și materiale menite să genereze panică, neîncredere sau chiar revoltă printre deținătorii de vehicule. Cititorii sunt bombardați cu tot felul de informații false, extrase din context sau cu știri „reșapate” cu rolul de a aduce accesări paginilor și site-urilor respective. O pagină urmărită de sute de mii de utilizatori a devenit rampă de lansare pentru articolele înșelătoare publicate pe un site creat recent. Printre mașinile de epocă sunt promovate știri false precum modificări „bombă” ale legislației din domeniul rutier, mituri despre mașini sau fenomene închipuite care au șocat șoferii etc. […] Verificați, iar dacă tot nu ați identificat adevărul, aveți la dispoziție multiple metode de a solicita informații de la autoritatea responsabilă din acel domeniu”, se arată pe pagina de Facebook a RAR.

O altă știre care s-a rostogolit online anunță o modificare majoră a Codului Rutier. Mai exact, se precizează că șoferii nu mai sunt obligați să aprindă luminile pe timp de zi.

Ceea ce este, evident, un fake news. O informație total neadevărată, așa cum a precizat și polițistul Tavi Perțea într-un clip postat pe canalul său de YouTube.

Pentru a afla ce modificări urmează să fie aduse Codului Rutier, trebuie consultate doar sursele de încredere. De asemenea, poți verifica o informație intrând direct pe pagina de internet a instituției.

De exemplu, informații despre modificări ale Codului Rutier oferă:

  • Ministerul de Interne (www.mai.gov.ro);
  • Guvernul României (www.gov.ro);
  • Senatul (www.senat.ro);
  • Camera Deputaților (www.cdep.ro);
  • Președinția României (www.presidency.ro);
  • Poliția Română (www.politiaromana.ro);
  • Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări (www.dgpci.mai.gov.ro);
  • Brigada Rutieră București (www.bpr.politiaromana.ro), etc.

[embedded content]

Articol preluat de pe: Realitatea Sport

EkoNews