Când vine vorba de inteligența artificială (AI), nimeni nu are mai multă experiență decât Ray Kurzweil. În cei 61 de ani de experiență în dezvoltarea AI, a inventat primul software de recunoaștere vocală cu vocabular extins disponibil comercial, a primit Medalia Națională pentru Tehnologie și Inovație în 1999 din partea președintelui Bill Clinton. El dezvăluie cât de ciudată va fi lumea în anul 2050, adică peste 25 de ani.
El a prezentat conceptul său despre lumea viitorului în cartea sa ”Singularity is Nearer” (”Singularitatea este mai aproape”), o colecție de predicții despre cum IA va avea o influență și mai mare asupra vieților noastre, potrivit BBC Focus Science.
Ray Kurzweil și-a construit o reputație pentru predicțiile sale precise despre inteligența artificială – și prevede evenimente importante în viitorul apropiat. Cu alte cuvinte, este o figură importantă. Dar, pe lângă numeroasele sale realizări practice, Kurzweil are și o lungă experiență în prezicerea tehnologiilor viitoare.
În special, în 2005, a publicat cartea „Singularitatea este aproape”, care a prezis viitorul inteligenței artificiale, abordând avansul rapid al computerelor și modul în care oamenii vor deveni dependenți de tehnologie și inteligență artificială. A fost, să recunoaștem, îngrijorător de precisă.
IA va stăpâni arta de a fi om. Una dintre predicțiile cheie ale lui Kurzweil se învârte în jurul Inteligenței Artificiale Generale (IAG). În timp ce multe IA-uri sunt proiectate în prezent pentru o sarcină specifică, o IA ar egala sau chiar ar depăși capacitățile umane într-o gamă largă de sarcini cognitive. În prezent, deși impresionante, modelele de IA sunt capabile să funcționeze doar într-un singur domeniu. ChatGPT este un model bazat pe text, Dall-E sau Midjourney pentru imagini, iar companii precum Wix folosesc IA pentru design web.
Inteligența Artificială Generală este un software ipotetic care poate face totul – ar putea învăța și se poate adapta la noi abilități și situații și ar putea înțelege rațiunea umană. Gândiți-vă la asistentul virtual al lui Scarlett Johansson din filmul Her din 2013. Potrivit lui Kurzweil, o inteligență artificială (AGI) capabilă de acest lucru va fi disponibilă până în 2029. „Dar aceasta începe acum să pară o opinie conservatoare”, a declarat el. „Alți experți spun că va dura doi ani, poate trei.”
El adaugă: „Când am menționat prima dată această dată în 1999, oamenii au considerat-o alarmantă. Stanford a organizat o conferință cu 1000 de persoane pentru a discuta cât de realist era acest lucru, iar opinia lor a fost că se va întâmpla, dar nu în termen de 30 de ani – estimarea a fost de 100 de ani.”
Deși 2029 va părea nerealist pentru unii, acesta vine în urma vitezei cu care inteligența artificială a crescut. Kurzweil subliniază progresele exponențiale observate în cadrul tehnologiei, care cresc mai rapid în fiecare an. „Calculatoarele de astăzi pot face o jumătate de trilion de calcule pe secundă. Acest lucru ar fi fost considerat imposibil acum doar 10 ani.” Unul dintre principalele subiecte de discuție ale tehnologiei în acest moment este un obiectiv destul de ambițios – acela de a sfida îmbătrânirea. Deși mulți au încercat, Kurzweil consideră că ne apropiem de un moment în care nu putem doar încetini îmbătrânirea, ci o putem combate complet.
Omul se va contopi cu inteligența artificială
„Vom rezolva problema îmbătrânirii în următorii 5 până la 10 ani. În prezent, pe măsură ce îmbătrânești, probabilitatea de a muri anul viitor crește. Până când ajungi la 90 de ani sau mai mult, există o șansă foarte mare de a muri în fiecare an”, spune Kurzweil.
„Vom depăși acest lucru. Se întâmplă deja în medicină – vedem cum inteligența artificială accelerează rapid descoperirea medicinei și a medicamentelor. Până în perioada 2029-2035, cred cu tărie că vom atinge viteza de evadare a longevității.”
„Acest lucru nu garantează că vei trăi veșnic. Orice persoană de 20 de ani poate avea complicații și ar putea muri mâine. Cu toate acestea, probabilitatea va scădea. Companiile produc plămâni și rinichi artificiali, tratamentele sunt exponențial mai bune, iar înțelegerea noastră asupra bolilor se îmbunătățește”, spune Kurzweil. În ambele sale cărți, Kurzweil se referă la ceva cunoscut sub numele de „Singularitate”. Un termen împrumutat din fizică, singularitatea se referă la un moment ipotetic în timp în care creșterea tehnologică devine atât incontrolabilă, cât și ireversibilă.
Ca multe dintre celelalte predicții ale sale, Kurzweil stabilește o dată pentru aceasta: 2045. „Aceasta va fi singularitatea – momentul în care nu vom mai avea control asupra IA. În fizică, termenul singularitate înseamnă ceva atât de puternic încât depășește atât de mult înțelegerea noastră încât nici nu ne putem imagina ce se va întâmpla”, spune el.
Așa-numita „Singularitate” este analizată în profunzime în ambele sale cărți, dar există câteva părți cheie ale ideii. Cea mai remarcabilă dintre acestea este convingerea sa că vom „fuziona” cu IA, creând o nouă formă de inteligență. Aceasta ar însemna un nivel dramatic îmbunătățit al inteligenței umane, permițându-ne să depășim limitările. De asemenea, el crede că nanotehnologia va juca un rol crucial în conectarea creierului uman cu computerele, creând o interfață perfectă între cele două.
Ca multe dintre subiectele pe care le abordează, convingerile lui Kurzweil despre singularitate nu sunt lipsite de critici. Aceasta se bazează pe avansul rapid și continuu al tehnologiei și ar necesita o înțelegere mult mai bună atât a inteligenței, cât și a capacității umane de a se contopi cu tehnologia.
Un lucru este sigur, Kurzweil este entuziasmat de viitor, gata să sfideze îmbătrânirea și să se contopească cu IA până în 2050. Ray Kurzweil este inventator, autor și futurolog. Lucrează în domeniul IA de 61 de ani. În 2005, a publicat cartea „Singularitatea este aproape”. Aceasta a abordat viitorul IA, stabilind o varietate de convingeri comune despre IA în prezent. După această carte, în 2024, a publicat cartea „Singularitatea este mai aproape”.
Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent
Articol preluat de pe: Tech Ziare.com