O persoană care a fost ucisă într-un accident rutier s-a adresat ucigașului său printr-un videoclip generat de inteligență artificială VIDEO

Miercuri, 07 Mai 2025, ora 08:35

1500 citiri

Imaginea lui Christopher Pelkey a fos recreată cu ajutorul AI FOTO captură YouTube

Christopher Pelkey, un bărbat care a fost ucis într-un incident rutier la Chandler, în 2021, s-a adresat ucigașului său în timpul sentinței prin intermediul unui videoclip generat de inteligență artificială care i-a recreat imaginea și vocea, într-un proces din Arizona.

Este pentru prima dată când o astfel de tehnologie a fost utilizată pentru a crea propria declarație a impactului asupra victimei decedate, conform perplexity.ai.

Declarația generată de inteligența artificială a lui Christopher Pelkey a fost creată de sora sa, Stacey Wales, și de soțul acesteia, care au folosit tehnologia pentru a recrea imaginea și vocea sa pentru a se adresa instanței despre viața sa și despre ziua în care l-a întâlnit pe Gabriel Paul Horcasitas.

Videoclipul a inclus filmări reale din viața lui Pelkey, i-a prezentat personalitatea și umorul și chiar a prezentat o fotografie pe care și-a făcut-o cu un filtru de „bătrânețe”, inteligența artificială Pelkey remarcând: „Așa aș arăta vreodată dacă aș avea șansa să îmbătrânesc”.

În declarația generată de inteligența artificială, imaginea digitală a lui Christopher Pelkey s-a adresat ucigașului său cu o compasiune remarcabilă, declarând: „Într-o altă viață, probabil am fi putut fi prieteni. Cred în iertare și în Dumnezeul care iartă. Întotdeauna am crezut și încă cred”. Mărturia virtuală s-a încheiat cu cuvintele emoționante: „Ei bine, acum mă duc la pescuit. Vă iubesc pe toți. Ne vedem de cealaltă parte”.

[embedded content]

Clipul a dus la o sentință majoră pentru vinovat

Declarația a fost suficient de puternică încât judecătorul, mișcat de videoclip, l-a condamnat pe Horcasitas la 10 ani și 5 luni pentru omor din culpă – cu un an mai mult decât a cerut acuzarea – și a făcut referire specifică la videoclip în declarațiile sale finale de condamnare.

Deși această utilizare inovatoare a inteligenței artificiale în procedurile judiciare a deschis noi posibilități pentru reprezentarea victimelor, ea ridică și importante întrebări juridice. Curtea Supremă din Arizona a format un comitet pentru inteligența artificială pentru a examina utilizările adecvate ale tehnologiei în sistemul judiciar, președintele Curții Supreme, Timmer, menționând că „inteligenta artificială are potențialul de a crea mari creșteri de eficiență”, dar poate, de asemenea, „să împiedice sau chiar să răstoarne justiția dacă este utilizată în mod necorespunzător”.

Specialiștii în drept au început să se întrebe dacă astfel de declarații generate de inteligența artificială ale victimelor decedate ar putea „pune o contribuție puternică la partea procurorului”, depășind potențial „imaginea rapidă” a impactului asupra victimelor pe care instanțele au permis-o de-a lungul timpului.

Curtea Supremă din Arizona a fost în avangarda adoptării inteligenței artificiale, implementând deja avatare generate de inteligență artificială, numite Victoria și Daniel, pentru a furniza rezumate ale hotărârilor judecătorești în scopul îmbunătățirii accesibilității publice.

Ți-a plăcut articolul?

Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Articol preluat de pe: Tech Ziare.com

EkoNews