Pe măsură ce conflagrația din Ucraina și incertitudinea din Gaza se prelungesc, se prefigurează tot mai multe tensiuni geopolitice la nivel internațional. Un raport recent al Secure World Foundation dezvăluie faptul că Rusia și China escaladează războiul secret electronic din spațiu. Astfel, cele două puteri au luat la țintă ”diamantul” american al lui Elon Musk, rețeaua de internet Starlink de la SpaceX.
Pe măsură ce războiul modern devine din ce în ce mai dependent de rețelele spațiale, Rusia și China își intensifică eforturile pentru a contracara dominația constelațiilor comerciale de sateliți, în special Starlink de la SpaceX, companie deținută de miliardarul Elon Musk, potrivit Space News.
Secure World Foundation (SWF), un think tank non-partizan din Broomfield, Colorado, Statele Unite, a detaliat aceste evoluții în ultimul său raport anual, care evaluează capacitățile globale contra spațiului.
Raportul, „Capacitățile globale de contraspațiu: o evaluare cu sursă deschisă”, publicat pe 3 aprilie, notează că rețeaua de internet Starlink a devenit o țintă principală pentru națiunile adversare după ce și-a demonstrat utilitatea militară în Ucraina, după invazia Rusiei din 2022.
Unitățile militare ucrainene au început să se confrunte cu întreruperi ale Starlink în mai 2024, pe care oficialii ucraineni le atribuie Rusiei prin „testarea diferitelor mecanisme” cu sistemele sale de război electronic, se arată în raport.
Analiștii SWF evidențiază două sisteme cheie rusești: Tobol și Kalinka. Proiectat inițial pentru a proteja sateliții ruși de bruiaj, sistemul Tobol a fost reutilizat pentru a perturba comunicațiile prin satelit și sistemele de navigație precum GPS-ul. Cel puțin șapte complexe Tobol sunt distribuite pe teritoriul Rusiei, iar documentele militare americane scurse sugerează că Rusia a desfășurat cel puțin trei instalații special pentru a viza semnalele Starlink în estul Ucrainei.
Mai îngrijorător pentru SUA și aliați este noul sistem Kalinka al Rusiei, numit „Ucigașul Starlink”. Se pare că această platformă de război electronic poate detecta și întrerupe semnalele către și de la sateliții Starlink, cu scopul specific de a interfera cu dronele și comunicațiile militare ucrainene.
Kalinka este deosebit de îngrijorătoare din cauza presupusei sale capacități de a detecta terminalele conectate la Starshield, versiunea militară a Starlink concepută cu funcții de securitate îmbunătățite, notează raportul.
Războiul electronic al Rusiei
În timp ce eforturile de război electronic ale Rusiei sunt testate în luptă în Ucraina, China face investiții semnificative în capabilități similare, cu ochii către potențiale conflicte viitoare.
Raportul citează un studiu din 2022 sponsorizat de Forța de Sprijin Strategic al Armatei Populare de Eliberare a Chinei, care recomandă în mod explicit dezvoltarea capacităților contraspațiale pentru a viza constelații comerciale de sateliți precum Starlink, în cazul unui conflict armat cu Statele Unite.
„Doctrina militară chineză pune un accent mare pe obținerea inițiativei de la începutul conflictului”, se arată în raport. „Acest lucru ar implica probabil atacuri împotriva rețelelor de satelit pentru a perturba accesul adversarilor la comunicații și navigație.”
În secțiunea raportului despre atacurile cibernetice asupra sistemelor prin satelit, SWF spune că constelația Starlink de la SpaceX, de mii de sateliți mici pe orbita joasă a Pământului, s-a dovedit remarcabil de rezistentă la intruziunile cibernetice.
Raportul Fundației Secure World urmărește, de asemenea, evoluțiile contraspațiului din Statele Unite, India, Australia, Franța, Iran, Israel, Japonia, Coreea de Nord, Coreea de Sud și Regatul Unit, menționând că, în timp ce armele cinetice anti-satelit continuă să fie cercetate și testate, metode non-cinetice, precum războiul electronic și operațiunile cibernetice sunt deja implementate în mod activ.
Oficialii americani sugerează că, odată cu creșterea dependenței de activele spațiale, competiția de a controla sau de a refuza accesul la spațiu se va intensifica, operatorii comerciali fiind din ce în ce mai prinși în focul încrucișat al tensiunilor geopolitice.
Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent
Articol preluat de pe: Tech Ziare.com