Geoffrey Hinton, laureat al Premiului Nobel pentru fizică, supranumit „părintele inteligenței artificale (IA)”, a făcut o predicție uimitoare într-un interviu acordat televiziunii CBS News și difuzat sâmbătă dimineață. Omul de știință și fizicianul celebru consideră că ar putea exista o șansă din cinci ca umanitatea să fie în cele din urmă preluată de inteligența artificială.
Inteligența artificială ar putea prelua controlul omenirii în viitor, susține expertul. „Sunt în situația nefericită de a fi de acord cu Elon Musk în această privință, și anume că există o șansă de 10 până la 20% ca AI să preia controlul, dar aceasta este doar o presupunere neașteptată”, a spus Hinton, potrivit Daily Mail.
Musk a spus că IA va deveni mai inteligentă decât întreaga rasă umană până în 2029. De asemenea, a descris un viitor în care toată lumea va fi dată afară din locurile de muncă de către IA care poate îndeplini sarcinile mai eficient.
Faptul că Hinton este de acord cu avertismentele lui Musk este alarmant, în mare parte pentru că Hinton a contribuit, probabil, mai mult la nașterea inteligenței artificiale decât oricine altcineva. „Cel mai bun mod de a o înțelege emoțional este că suntem ca cineva care are acest pui de tigru foarte drăguț. Dacă nu poți fi sigur că nu va vrea să te omoare când va fi mare, ar trebui să-ți faci griji”, a spus Hinton.
Cercetătorul în vârstă de 77 de ani a câștigat Premiul Nobel anul trecut, datorită deceniilor sale de muncă extraordinară asupra rețelelor neuronale, modele de învățare automată care imită procesele de raționament ale creierului uman. El a propus această idee în 1986, iar acum a fost integrată în cele mai populare produse de inteligență artificială. De aceea, atunci când conversezi cu ChatGPT sau orice alt model de inteligență artificială, poți avea senzația stranie că vorbești cu o altă ființă umană.
În cea mai mare parte, modelele de inteligență artificială rămân instrumente independente prinse în telefoanele și computerele oamenilor, care există doar pentru a răspunde la întrebările noastre banale.
Însă acum, unii oameni de știință fac saltul suplimentar de a împrumuta corpuri de robot IA, astfel încât aceasta să poată desfășura activități fizice în lumea reală, dincolo de a fi doar un depozit online de cunoștințe.
Producătorul auto chinez Chery a proiectat un robot umanoid cu aspectul unei tinere femei și l-a prezentat joi la Auto Shanghai 2025. Robotul a fost văzut turnând suc de portocale într-un pahar la eveniment. Este conceput pentru a consulta oamenii care cumpără mașini și pentru a oferi spectacole de divertisment, potrivit presei chineze.
IA se va transforma în medici mai buni ca cei din prezent
Iar Hinton crede că IA va putea în curând să facă mult mai mult decât să servească băuturi. La fel ca Bill Gates, el crede că va revoluționa domeniile educației și medicinei. „În domenii precum asistența medicală, vor fi mult mai buni la citirea imaginilor medicale, de exemplu”, a spus el. „Am făcut o predicție acum câțiva ani că vor fi mai buni până acum și sunt comparabili cu experții. În curând vor fi considerabil mai buni.”
„Unul dintre aceste lucruri poate privi milioane de radiografii și poate învăța din ele. Și un doctor nu poate”, a spus el. El a mers până acolo încât a spus că modelele de inteligență artificială vor fi în cele din urmă „medici de familie mult mai buni”, care vor putea învăța din istoricul medical familial al pacienților și îi vor diagnostica cu o precizie mai mare.
În ceea ce privește educația, Hinton a spus că inteligența artificială va deveni la un moment dat cel mai bun tutore pe care îl pot cumpăra banii. „Știm că dacă ai un tutore privat, poți învăța lucruri de aproximativ două ori mai repede”, a spus el.
„Aceștia, în cele din urmă, vor fi tutori privați extrem de buni, care știu exact ce înțelegi greșit și exact ce exemplu să-ți dea pentru a clarifica, astfel încât să înțelegi. Așadar, poate vei putea învăța lucruri de trei sau patru ori mai repede”, a adăugat el. „Sunt vești proaste pentru universități, dar vești bune pentru oameni.”
Hinton consideră, de asemenea, că inteligența artificială va avea un rol în atenuarea schimbărilor climatice prin proiectarea de baterii mai bune și contribuția la tehnologia de captare a carbonului. Pentru ca oricare dintre acestea să se concretizeze, inteligența artificială va trebui să atingă un punct pe care experții îl numesc de obicei inteligență generală artificială (AGI).
Max Tegmark, fizician la MIT care studiază inteligența artificială de aproximativ opt ani, a declarat că inteligența artificială generală (AGI) este definită ca o inteligență artificială mult mai inteligentă decât oamenii și care poate face toate lucrările efectuate anterior de oameni.
[embedded content]
Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent
Articol preluat de pe: Tech Ziare.com