Un satelit rusesc va lovi Pământul, pericol pentru oameni: Când și unde se va prăbuși VIDEO

Un satelit rusesc se va prăbuși pe Pământ FOTO: Freepik

Satelitul Moscovei sortit eșecului din 1972 se va prăbuși incontrolabil pe Pământ și va fi un pericol pentru oameni. De mărimea unei mașini, capsula de aselenizare a sondei Kosmos 482, proiectată să ajungă pe Venus va lovi lumea cu o viteză de sute de kilometri pe oră. Momentul impactului cu Pământul va fi în jurul datei de 10 mai 2025, iar astronomii au restrâns zona de impact, deși nu pot preciza cu exactitate (aria de lovire este arătată mai jos).

O bucată dintr-o navă spațială sovietică veche de 53 de ani, proiectată să aterizeze pe Venus, urmează să se întoarcă pe Pământ weekendul viitor, iar nimeni nu știe unde ar putea ateriza cu precizie. Cu toate astea, astronomi din Țările de Jos și Statele Unite au anunțat totuși regiunea, unde satelitul se va prăbuși. Predicțiile vor fi mult mai clare în ultimele 24 de ore de dinaintea prăbușirii, potrivit Live Science.

Sonda Kosmos 482, construită și lansată de URSS în 1972, a fost construită ca parte a programului Venera, care a colectat date de pe suprafața infernală a lui Venus. Dar o defecțiune a etajului superior al rachetei Soiuz, care a propulsat nava spre cer, i-a zădărnicit misiunea, lăsând nava fără viteza necesară pentru a ajunge la planetă și blocând-o în schimb pe o orbită eliptică în jurul planetei noastre.

Acum, o analiză a telescopului efectuată de un cercetător spațial și observator de sateliți a dezvăluit că modulul de coborâre al navei spațiale eșuate urmează să se întoarcă iminent pe Pământ – cândva în jurul datei de 10 mai 2025.

„Deoarece acesta este un modul de aselenizare proiectat să supraviețuiască trecerii prin atmosfera lui Venus, este posibil să supraviețuiască intact reintrării prin atmosfera Pământului și impactului”, a scris într-o postare pe blog Marco Langbroek, lector de la Universitatea Tehnică Delft din Țările de Jos, care a descoperit revenirea iminentă a modulului de aselenizare. „Riscurile implicate nu sunt deosebit de mari, dar nici zero.”

Kosmos 482 a fost construită ca o sondă soră a Venera 8, lansată în iulie 1972 pentru a deveni a doua navă (după Venera 7) care a aterizat pe suprafața arzătoare a lui Venus. Odată ajunsă acolo, Venera 8 a transmis date de pe Venus timp de puțin peste 50 de minute înainte de a fi prăjită de atmosfera fierbinte a planetei inospitaliere.

În urma lansării eșuate, Kosmos 482 s-a spart în două bucăți, formate din corpul principal și modulul de aterizare. Primul a reintrat în atmosfera Pământului la nouă ani după lansare, pe 5 mai 1981, în timp ce nava de coborâre a rămas prinsă într-o orbită aflată în decădere lentă, care a persistat mai bine de 50 de ani.

Pericol din Scoția până în Chile

Când modulul de aterizare de 495 de kilograme și 1 metru în diametru se va întoarce pe Pământ, Langbroek prezice că va călători cu aproximativ 242 km/h, așa că compară riscul impactului său cu cel al unui meteorit. Cât despre locul unde va ateriza nava sortită eșecului, Langbroek spune că este încă prea devreme pentru a spune.

„Cu o înclinație orbitală de 52 de grade, nava de coborâre Kosmos 482 ar putea cădea oriunde la o latitudine de cuprinsă 52 de grade nord și 52 de grade sud”, a scris el într-un articol pentru The Space Review. „Aceasta include o mare parte din sudul și latitudinile medii ale Europei și Asiei, precum și cele două Americi și întreaga Africă și Australia.

Desigur, cele mai mari șanse sunt ca aceasta să aterizeze într-unul dintre oceane, așa cum s-a întâmplat și cu misiunea eșuată Phobos-Grunt Venus pe 15 ianuarie 2011.”

Pe măsură ce sistemele de urmărire prin satelit continuă să observe căderea navei spațiale de pe orbită, o imagine mai clară a reintrării sale necontrolate va apărea în zilele următoare. Astronomul Jonathan McDowell de la Smithsonian din Statele Unite precizează că „mi-am dat seama că era capsula de intrare pe Venus de la Cosmos 482, care are un scut termic [suficient de puternic] pentru a supraviețui forței zdrobitoare a atmosferei lui Venus”, scrie Sky News.

„Are o jumătate de tonă. Are aproximativ un metru în diametru”, a spus dl McDowell. „Pe măsură ce se izbește de atmosferă, cu această viteză enormă, energia este transformată în căldură și apare ca o minge de foc.”

Până când va lovi Pământul, McDowell spune că Cosmos 482 „va merge cu doar câteva sute de km pe oră”. „Dar este totuși un obiect de jumătate de tonă care cade din cer cu câteva sute de km pe oră. Asta te va ucide dacă te lovește”, a spus el.

Oamenii de știință nu pot prezice unde va lovi, deși au restrâns aria la o latitudine între 51 de grade nord și 51 de grade sud. „Dacă ești un pinguin, probabil că ești bine”, a spus McDowell. „Dar dacă locuiești oriunde, din Chile până în Scoția, te afli în această zonă de impact.”

[embedded content]

Articol preluat de pe: Tech Ziare.com

EkoNews