Putin dovedește tot mai mult că interesul său merge dincolo de războiul din Ucraina, în toată Europa. Experții de la un think tank dintr-o capitală occidentală trimit un avertisment serios: Putin folosește o armă inteligentă împotriva locuitorilor unei țări de 68 de milioane – Marea Britanie – pentru a răspândi dezinformare online și a-i ”împinge” pe britanici să se alăture Kremlinului.
Putin folosește inteligența artificială ca armă pentru a viza britanicii cu o campanie de dezinformare într-o nouă „cursă a înarmării” digitale, avertizează experții. Noua tehnologie este „deja utilizată” și „estompează granițele” dintre fapt și ficțiune, au afirmat îngrijorător cercetătorii de la Institutul Regal al Serviciilor Unite (RUSI), potrivit Daily Mail.
Experții de la think-tank-ul londonez spun că grupurile legate de Rusia – inclusiv „colective de hackeri” și influenceri pro-Kremlin – au fost deja mobilizate. Folosind așa-numita „IA generativă”, grupurile lucrează pentru a semăna dezinformare despre activitatea rusească la scară industrială, folosind propagandă automată personalizată pentru a „semăna discordie” în Occident.
Tehnologia a fost deja „integrată” în operațiunile cibernetice ale Rusiei și acum „alimentează o cursă a înarmării informaționale”, în timp ce încearcă să „copleșească” guvernele din Occident, se tem analiștii.
„Departe de a fi un risc îndepărtat, cercetarea arată cum IA este deja centrală în operațiunile de dezinformare rusești, datorită capacității sale de a scala și personaliza dezinformarea, de a genera conținut automat și de a reduce riscurile de atribuire”, a declarat RUSI într-un raport.
IA generativă se referă la sisteme de inteligență artificială care pot crea conținut nou, cum ar fi text, imagini, audio sau cod, pe baza datelor cu care au fost antrenate. Tehnologia a explodat în ultimii ani, unele fiind acum capabile să producă imagini aproape fotorealiste, care par convingător de reale.
Imaginile false create de IA au inclus orice, de la atacuri și atrocități fictive, până la videoclipuri care arată victime prinse în atacuri din timpul războiului. Dar IA poate fi folosită și pentru a crea știri false și dispute între „boți” – conturi automate – pe rețelele de socializare, construite pentru a păcăli oamenii să creadă o poveste falsă.
Rusia desfășoară un război al dezinformării
Într-un raport de 22 de pagini intitulat „Rusia, IA și viitorul războiului dezinformării”, RUSI a avertizat că grupurile susținute de Kremlin caută deja modalități de a utiliza IA pentru a „amplifica” conținutul. „IA generativă este deja integrată în operațiunile de dezinformare rusești”, se arată în raportul RUSI. „Instrumentele automate generează articole false, postări pe rețelele sociale, imagini și deepfake-uri.
„Operațiuni precum campania ”DoppelGänger”, în care articolele generate de IA imitau agențiile de știri occidentale legitime, ilustrează modul în care aceste tactici urmăresc să erodeze încrederea și să semene confuzie la scară largă.
„Boții bazați pe IA și conturile automate de socializare ajută la amplificarea dezinformării, la saturarea discursului public și la simularea sentimentelor de la bază – o tactică cunoscută sub numele de ”astroturfing”. „În unele cazuri, conversațiile false dintre boți sunt puse în scenă pentru a simula dezbaterea și a induce în eroare observatorii terți.” Se pare că tehnologia inteligentă este utilizată strategic de mercenarii din grupul Wagner – o echipă de angajați care au primit anterior ordin să lupte în Ucraina de către Kremlin.
Se presupune că grupul vizează aplicația de mesagerie Telegram și folosește inteligența artificială generativă ca instrument pentru a „submina încrederea în instituțiile occidentale, a semăna discordie… și a încadra orice activități cibernetice rusești ca răspunsuri defensive la agresiunea occidentală percepută”.
Experții spun că liderii ruși văd inteligența artificială atât ca o „oportunitate, cât și ca o amenințare”, cât și ca un „instrument puternic pentru manipularea informațiilor” pe care Occidentul îl poate controla mai bine. Kremlinul a prioritizat de mult timp războiul informațional ca element central al artei de guvernare, considerându-l un teatru de război „la egalitate cu războiul convențional sau nuclear”, au declarat autorii raportului RUSI.
Se crede că echipele de dezinformare afiliate lui Putin au investit masiv în tehnologii de inteligență artificială pentru a influența publicul european în perioada premergătoare alegerilor pentru Parlamentul European din 2024.
Campaniile de dezinformare rusești își propun să submineze adversarii, alimentând flăcările diviziunii interne, erodând încrederea în instituțiile democratice și slăbind alianțe precum NATO sau UE. Într-o serie de recomandări, experții în apărare de la RUSI au îndemnat Marea Britanie să își intensifice monitorizarea grupurilor legate de Kremlin care utilizează IA.
Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent
Articol preluat de pe: Tech Ziare.com