Legea austerității nu aduce modificări pentru pacienții cronici: bolnavii cu afecțini grave vor fi tratați în continuare în programele naționale de sănătate, indiferent dacă sunt sau nu asigurați, explică ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, într-un dialog cu HotNews.
Proiectul de lege ce include măsurile de austeritate decise de Guvernul Bolojan, publicat joi de Ministerul Finanțelor, prevede că:
- „Bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate, cu excepția celor prevăzuți la alin. (1) lit. f), care nu realizează venituri din cele prevăzute la art. 155 alin. (1) din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare pentru care datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate, beneficiază de servicii medicale, servicii conexe, medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale şi altele asemenea, după caz, acordate în cadrul programului național de sănătate al cărui beneficiar este, precum și de serviciile medicale care stau la baza acordării acestora cuprinse în pachetul de servicii medicale de bază, până la vindecarea respectivei afecţiuni.”
- Alin (1) lit. f) face referire la „bolnavii cu afecţiuni oncologice beneficiari de programele naţionale de sănătate, până la vindecarea respectivei afecţiuni, în condițiile Legii nr. 293/2022 pentru prevenirea şi combaterea cancerului, cu modificările și completările ulterioare”.
Alexandru Rogobete a explicat că toate aceste categorii – bolnavii de cancer și pacienții cu alte afecţiuni cronice incluse în programele naţionale de sănătate – vor beneficia în continuare de tratament în programele de sănătate, indiferent dacă plătesc sau nu asigurare medicală.
Întrebat de HotNews de ce era necesar ca aceste prevederi să apară în proiectul legii austerității, dacă nu modifică nimic, Alexandru Rogobete a explicat că este o problemă de legiferare: „A trebuit remenționat. Dacă nu făceam acest lucru, ele se abrogau, deoarece această lege are caracterul de a modifica alte prevederi anterioare”.
Ministrul Sănătății a făcut aceste precizări pentru HotNews după ce, în varianta inițială a știrii, apărea informația că bolnavii de cancer vor fi singurii pacienți cronici tratați în cadrul programelor naționale de sănătate care vor fi exceptați de la plata asigurării de sănătate – așa cum se poate interpreta dintr-unul dintre aliniatele legii austerității.
Pacienții tratați în cadrul programelor de sănătate
13 categorii de pacienți cu afecțiuni cronice din România beneficiază de tratament în cadrul programelor naționale de sănătate, gestionate de CNAS:
- Programul naţional de boli cardiovasculare;
- Programul naţional de boli endocrine;
- Programul naţional de diabet zaharat;
- Programul naţional de oncologie;
- Programul naţional de ortopedie;
- Programul naţional de sănătate mintală;
- Programul naţional de supleere a funcţiei renale;
- Programul naţional de terapie intensivă a insuficienţei hepatice;
- Programul naţional de transplant de organe, țesuturi și celule de origine umană;
- Programul naţional de tratament al bolilor neurologice;
- Programul naţional de tratament al hemofiliei şi talasemiei;
- Programul naţional de tratament al surdităţii;
- Programul naţional de tratament pentru boli rare.
Alte două categorii importante de pacienți cronici beneficiază de tratament în cadrul a două programe de sănătate gestionate de Ministerul Sănătății:
- Programul naţional de prevenire, supraveghere şi control al infecţiei HIV/SIDA;
- Programul naţional de prevenire, supraveghere şi control al tuberculozei.
Citește și:
Articol preluat de pe: Sanatate Hotnews