Cel mai violent deținut din România, transferat la un alt penitenciar: ”Influențează liderii clanurilor din pușcării / E mutat pentru a nu naște revolte”

deținut

Kostas Passaris, cel mai violent deținut din România, pune din nou pe jar forțele de ordine din sistemul penitenciar. El a fost transferat cu măsuri speciale de securitate de la Arad la Craiova.

Supranumit şi “Fiara din Balcani”, Konstantinos Passaris, a fost găsit vinovat, în iulie 2003, în România, de uciderea unui casier de la o casă de schimb valutar din Bucureşti şi a unei gărzi de corp. El a fost condamnat la detenţie pe viaţă. Passaris era căutat prin Interpol din iunie 2001 pentru crimă şi pentru implicare în alte infracţiuni cu violenţă comise în Grecia. A ucis inclusiv 2 polițiști în cursul unei evadări din închisoare. Din acest motiv, oamenii legii au decis că Passaris este un deținut periculos și l-au ținut în detenție în mai multe închisori de maximă siguranță, relatează digi24.ro.

Acum, Passaris a fost mutat de la închisoarea din Arad la penitenciarul de maximă siguranță din Craiova, unde au fost luate măsuri sporite de securitate, având în vedere tentativele anterioare de evadare.

Surse din Administrația Penitenciarelor spun că Passaris caută permanent breșe de securitate, dar responsabilii penitenciarului din Craiova spun că s-au pregătit pentru a-l ține sub observație pe Passaris. Acesta este supravegheat 24 de ore din 24 și este scos din celulă în condiții foarte stricte.

Cosmin Dorobanțu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, a spus la Digi24 că Passaris a mai fost închis la Craiova, de unde a plecat la Gherla, pentru că reprezenta un factor de stres pentru gardieni.

“Trebuie mutat din penitenciar în penitenciar pentru că influențează liderii clanurilor din penitenciare, în sensul că-i poate manipula în folosul lui. Poate să-i atace pe colegi. Și la Craiova i se vor asigura măsuri de securitate sporite. Sunt măsuri complementare, care să reducă riscul unei evadări, revolte, unor incidente critice. Influențează foarte mult deținuții cu care intră în contact”, a explicat el.

“Existau mituri că ar fi învățat toată arhitectura penitenciarului, pe care voia să o folosească pentru a evada. De aceea a fost escortat la Gherla, ca în filme”, a adăugat el.

“Are o influență exagerat de mare asupra celorlalte persoane. Au ajuns și deținuții să îi ia partea acestui criminal periculos. Nu știm modalitățile prin care îi influențează. Are o putere de convingere exagerat de mare și de aceea e mutat, pentru a nu naște revolte. Se transpune într-un lider al deținuților”, a mai spus Dorobanțu.

 

Articole Recente