Cod galben de inundații pe râuri din șase județe. Zonele vizate de avertizarea meteorologilor

inundații

Cod galben de inundații pe râuri din șase județe. Zonele vizate de avertizarea meteorologilor

Cod galben de inundații pe râuri Foto: Facebook/Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor

INHGA a emis, luni, 6 mai, atenţionări Cod galben de inundaţii, valabile în orele următoare, pe râuri din judeţele judeţele Buzău, Vrancea, Neamţ, Bacău, Covasna şi Suceava.

Potrivit hidrologilor, până la ora 20:00, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi a propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, creşteri de debite şi de niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de Atenţie, pe râurile din bazinul hidrografic Râmnicu Sărat – bazin amonte S.H. Tulburea, aferente judeţelor Buzău şi Vrancea.

De asemenea, până la ora 21:00, sunt afectate de fenomene similare râurile din bazinul hidrografic Tazlău – bazin amonte S.H. Helegiu, din judeţele Neamţ şi Bacău. Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri mici din bazinul Tazlăul Sărat.

Potrivit INHGA, până la ora 22:00 este în vigoare o atenţionare de inundaţii pe râurile din bazinul hidrografic Buzău – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval S.H. Sita Buzăului, din judeţele Covasna şi Buzău.

Hidrologii avertizează că fenomene periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri din bazinele hidrografice: Slănic – bazin superior, Sărăţel – bazin superior.

Tot până la ora 22:00 se află sub Cod galben de inundaţii locale, creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale Cotelor de Atenţie, râurile din bazinul hidrografic Moldova – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Gura Humorului, judeţele Suceava şi Neamţ.

Articole Recente