Cu cât a fost amendat românul beat care și-a lăsat câinele dintr-o rasă periculoasă liber și fără botniță într-un loc de joacă pentru copii

amenda

Jandarmii din Botoşani au dat amenda maximă prevăzută de lege unui bărbat care consumase băuturi alcoolice înainte de a-și lăsa câinele din categoria a II-a de câini periculoși liber la un loc de joacă pentru copii. Animalul nu purta nici botniță, nici nu era în lesă, ambele fiind obligații legale pentru cei care dețin un exemplar din rasa Cane Corso.

Reprezentanţii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Botoşani au anunţat că, la sfârşitul săptămânii trecute, au dat amenzi de 12.000 de lei pentru fapte de tulburare a ordinii şi liniştii publice.

„Cea mai mare amendă, în sumă de 3.000 de lei, a fost aplicată unui bărbat aflat sub influenţa băuturilor alcoolice, care sâmbătă seară, 20 aprilie, a lăsat liber şi fără botniţă un câine din rasa Cane Corso în incinta spaţiului de joacă pentru copii de lângă Primăria comunei Coţuşca, fără să îi pese de posibilele consecinţele ale atacului canin asupra unei persoane”, au transmis jandarmii.

Rasa de câini Cane Corso face parte din categoria a II-a de câini periculoşi, aşa cum este definită de Ordonanţa de Urgenţă nr.55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi.

Proprietarii sau deţinătorii temporari ai câinilor din rasele periculoase trebuie să aibă vârsta minimă de 18 ani şi să nu fi fost condamnaţi pentru săvârşirea unei infracţiuni contra persoanei.

Accesul câinilor periculoşi din categoria a II-a (American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor) în locurile publice, în mijloacele de transport în comun şi în părţile comune ale imobilelor este permis numai dacă aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în lesă de o persoană care îndeplineşte condiţiile legale.

Amenda care se aplică pentru încălcarea acestei legi este de 1.500-3.000 lei.

 

Articol preluat de pe: Actualitate Ziare.com

Articole Recente