Interdicție de a conduce până la 10 ani pentru șoferii români care urcă la volan cu alcoolemia peste 0,8 mg/l în sânge sau drogați

conduce
Camera Deputaţilor din România a adoptat un proiect de lege care impune măsuri severe pentru şoferii depistaţi sub influenţa alcoolului sau drogurilor. Potrivit acestui proiect, persoanele găsite vinovate de conducere în stare de ebrietate sau sub influenţa substanţelor psihoactive vor putea fi private de dreptul de a conduce pentru o perioadă de până la 10 ani, pe lângă sancţiunile penale aplicabile. Această măsură face parte dintr-un efort mai larg de întărire a legislaţiei pentru combaterea consumului ilicit de droguri şi a impactului acestora asupra siguranţei publice. Proiectul îşi propune să îmbunătăţească prevenţia și combaterea traficului şi consumului de droguri şi alte substanţe cu efecte psihoactive.

Noua legislație adoptată unanim de Camera Deputaților și votată majoritar în Senat pe 11 decembrie 2023 introduce sancțiuni severe pentru șoferii cu un nivel de alcoolemie de peste 0,80 mg/l alcool pur în sânge sau aflați sub influența substanțelor psihoactive, prevedând o interdicție de a conduce de până la 10 ani. Modificările aduse legislației actuale extind gravitatea pedepselor aplicabile, incluzând amenzile penale și posibilele condamnări la închisoare pentru niveluri ridicate de alcoolemie. Ințiativa legislativă aparține senatorului PSD Robert Cazanciuc și urmează să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis, după publicarea în Monitorul Oficial.

“Procurorul poate dispune, atunci când apreciază necesar pentru soluţionarea cauzei, evaluarea consumatorului de droguri în scopul includerii acestuia în circuitul integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri, în raport de circumstanţele personale ale consumatorului şi de împrejurările concrete în care a fost comisă fapta şi dacă acesta nu se află în mod voluntar inclus într-un astfel de circuit integrat de asistenţă. În cazul consumatorilor minori, evaluarea este obligatorie.

Evaluarea consumatorului se realizează cu consimţământul acestuia de către centrul de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog. În funcţie de concluziile raportului de evaluare întocmit de centrul de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog, în termen de 5 zile de la primirea acestuia, procurorul dispune, cu acordul scris al consumatorului, includerea acestuia în programul integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri”, prevede proiectul.

În situaţia în care consumatorul, până la emiterea raportului de evaluare, face dovada înscrierii voluntare într-un circuit de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri, procurorul dispune trimiterea raportului de evaluare către centrul sau, după caz, unitatea medicală care acordă asistenţă consumatorului în vederea reevaluării programului individual al acestuia.

Actul normativ mai prevede, de asemenea, că fapta persoanei care, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile prezentei legi, efectuează fără drept operaţiuni cu produse despre care trebuia sau putea să prevadă că sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 an la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

“Punerea la dispoziţie, cu ştiinţă, de către proprietarul, chiriaşul, deţinătorul cu titlu sau fără titlu sau administratorul oricărui imobil, incluzându-le şi pe cele aflate în stare de degradare, dezafectate ori în construcţie, pentru consumul fără drept de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive ori tolerarea consumului fără drept în asemenea locuri, se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Administrarea sau remiterea, fără reţetă medicală, de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive unei persoane, se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani”, stipulează actul normativ.

Cazanciuc: Legea adoptată de Camera Deputaţilor, o mare realizare

“10 ani fără permis auto pentru cei care sunt prinşi băuţi sau drogaţi la volan. Iniţiativa mea legislativă a primit, astăzi, votul final la Camera Deputaţilor, fiind adoptată cu unanimitate, respectiv 256 de voturi “pentru”. (…) Practic, din momentul promulgării şi intrării în vigoare, oricine este depistat în trafic, la volan, conducând sub influenţa alcoolului sau a substanţelor psihoactive, va primi pe lângă condamnare şi interdicţia de a mai conduce un vehicul până la 10 ani. Este o mare realizare pentru mine pentru că, aşa cum am promis, am continuat planul de măsuri pentru reducerea numărului de morţi pe drumurile României, în încercarea de a o declasa de pe primul loc la decesele rutiere în Europa, în ultimii şapte ani”, a scris marţi pe Facebook senatorul PSD, Robert Cazanciuc.

Ekonews.ro

Articol preluat de pe: Actualitate Ziare.com

Articole Recente