Numarul conturilor investitorilor de la BVB a crescut cu o treime, in ultimele douasprezece luni

BVB

EkoNews

Investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) aveau aproape 192.000 de conturi la finele lunii martie, cu 35% mai multe decât cele din martie 2023, conform datelor ultimului raport al Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI).

Perioada cuprinde listarea Hidroelectrica, cea mai mare ofertă publică din istoria pieţei noastre de capital, ce a adus noi investitori la BVB, precum şi cinci emisiuni de titluri de stat Fidelis, denominate în lei şi euro.

Dintre cele 191.743 de conturi raportate de Fondul de Compensare la finele lunii martie 2023, un număr de 40.676 de conturi (20,9% din total) deţineau doar titluri de stat emise de Statul Român prin Ministerul Finanţelor.

FCI împarte investitorii în compensabili integral, a căror portofolii sunt sub plafonul de 20.000 de euro, investitori compensabili în limita plafonului şi investitori necompensabili. La finele lunii martie erau 132.493 de conturi ale unor investitori compensabili integral (în creştere cu 34% faţă de cei din martie 2023) în timp ce numărul conturilor investitorilor compensabili în limita plafonului era de 58.057, adică maximul din decembrie 2010, cele mai vechi date furnizate de FCI, conform analizelor noastre.

Portofoliul mediu al unui investitor compensabil integral era, la finalul lunii martie, de 4.112 de euro, în scădere cu 7% faţă de cel din martie 2023, în timp ce portofoliul mediu al unui investitor compensabil în limita plafonului s-a ridicat la 190.906 euro.

Dacă numărul de conturi este de circa 192.000, numărul investitorilor activi este mai redus. La finele anului trecut existau 84.687 de conturi active la Societăţile de Servicii de Investiţii Financiare (SSIF) conform datelor din ultimul raport privind evoluţia pieţei de capital al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Un cont este considerat activ dacă, prin intermediul său, a fost realizată cel puţin o tranzacţie în ultimele şase luni.

Trebuie menţionat că informaţiile publicate de Fondul de Compensare a Investitorilor sunt construite pe baza datelor raportate de membrii fondului şi nu iau în calcul dacă un investitor apelează la unul sau mai mulţi intermediari, astfel încât numărul total de investitori este mai mic.

Articol preluat de pe: Economie: Bursa Piata Capital

Articole Recente