Principalii indici bursieri din SUA au scăzut brusc în această săptămână, pe măsură ce investitorii îngrijorați s-au străduit să înțeleagă politicile vamale extinse și schimbătoare ale președintelui Donald Trump. Însă, întrebat joi în Biroul Oval dacă el crede că taxele vamale pe care le-a impus sunt cele care sperie piețele financiare, Trump a găsit alți vinovați, transmite televiziunea financiară CNBC.
„Ei bine, multe dintre ele sunt țări și companii globaliste care nu se vor descurca la fel de bine”, a răspuns Trump, afirmând că acest lucru s-ar datora faptului că „noi ne luăm înapoi lucruri care ne-au fost luate cu mulți ani în urmă”.
El nu a intrat în detalii despre lucrurile la care se referă.
„Am fost tratați foarte nedrept ca țară”, a continuat însă acesta. „Noi protejăm pe toată lumea. Facem totul pentru aceste țări, iar multe dintre ele sunt de natură globalistă”, a mai spus el.
CNBC notează că nu era clar la ce anume se referea prin „de natură globalistă”, însă mai târziu, în cadrul aceluiași eveniment de presă, Trump a dat din nou vina pe „globaliști” pentru declinul bursei de la New York.
„Cred că sunt globaliștii care văd cât de bogată va deveni țara noastră și nu le place acest lucru”, a spus acesta.
În discuția de o oră cu presa, Trump a folosit termenul „globalist” pentru a descrie persoane, companii și țări, ceea ce a făcut dificilă identificarea exactă a ceea ce voia să spună, potrivit CNBC.
Televiziunea financiară amintește însă că, în timpul primului său mandat, Trump a denunțat în repetate rânduri un set de idei pe care le numea „globalism” și și-a etichetat unii dintre adversarii politici drept „globaliști”, pentru a ilustra astfel diferența dintre aceștia și propria sa viziune naționalistă și izolaționistă.
„Cu toate acestea, este neobișnuit ca Trump să folosească termenul ‘globalist’ ca unul umbrelă pentru ceea ce el susține că determină mișcările zilnice ale pieței bursiere”, arată CNBC.
Scăderi generalizate pe bursa americană
Săptămâna agitată de pe Wall Street a continuat joi, pe măsură ce investitorii s-au confruntat cu o nouă incertitudine cauzată de noile taxe vamale impuse de președintele american pentru importurile din Mexic și Canada, doi dintre cei mai mari parteneri comerciali ai SUA. Cele două țări au răspuns cu măsuri de retorsiune față de importurile americane.
Acțiunile americane au deschis în scădere accentuată joi, dar au fluctuat pe fondul mesajelor contradictorii venite de la Casa Albă. Toți cei trei indici majori ai bursei americane au închis ziua în scădere, în ciuda faptului că Trump a anunțat o amânare de aproape o lună a taxelor pentru toate produsele din Mexic și Canada incluse în tratatul de liber schimb USMCA.
Indicele Dow a închis cu 428 de puncte mai jos, în scădere cu 0,99%. Indicele mai larg S&P 500 a pierdut 1,78%, iar Nasdaq Composite a coborât cu 2,61%. Nasdaq a încheiat sesiunea în teritoriu de corecție, fiind cu 10% sub maximul său istoric din decembrie.
Astfel, Dow a scăzut aproape 3% în această săptămână, fiind pe cale să înregistreze cea mai slabă săptămână din martie 2023. S&P 500 și Nasdaq se îndreaptă, de asemenea, spre cea mai proastă săptămână din septembrie 2024.
Piața bursieră se află pe minus în timpul președinției lui Trump, parțial din cauza incertitudinii generate de politica sa comercială. Nasdaq a scăzut cu peste 7% de la preluarea mandatului de către Trump, iar S&P 500 este în scădere cu peste 4%.
Articol preluat de pe: Hotnews Economie