Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) se află în plin proces de selecție a candidaților pentru posturile de președinte și doi vicepreședinți. Procedura a fost lansată în luna ianuarie. Până acum au fost evaluate dosarele de candidatură, iar luni încep interviurile. Din 25 de persoane înscrise pe listă, au mai rămas 7 în cursă, au declarat pentru HotNews surse apropiate procesului de selecție.
Unul dintre jaloanele pe care România nu le-a îndeplinit pentru a primi cea de-a treia cerere de plată în valoare de două miliarde euro din PNRR este legat de procesul de numire a conducerii Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), care funcționează în subordinea Guvernului. Pentru a fi îndeplinit acest jalon, în valoare de 400 milioane de euro, trebuie desfășurat un proces corect de recrutare și selecție.
Cine a rămas pe lista scurtă
- Constantin Ilie Aprodu, a fost ofițer în cadrul Ministerului Apărării, considerat apropiat al fostului ministru de Interne Gabriel Oprea, potrivit Europa Liberă, este vicepreședinte Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor.
- Adrian George Foghis, membru PNL Oradea, a fost secretar de stat la Ministerul Transporturilor, director ADI Oradea, Zona metropolitana.
- Adrian Mihalcea, membru PSD Vrancea, a fost numit vicepreședinte interimar la AMEPIP, fost consilier în Ministerul Economiei, a fost director la mai multe SRL-uri: Alessio Imp-Exp SRL, Alex Furs SRL, Eco Pallet SRL și MSM Blănărie Argăsitorie Curățătorie SRL.
- Claudiu Marinel Mureșan, fost senator USR, a trecut la PSD, a condus diverse firme.
- Soriana Popescu, experiență în domeniul privat, în mai multe industrii, servicii financiare, BPO, produse farmaceutice, resurse minerale, dezvoltare imobiliară.
- Dana Laura Stanciu, PSD Vrancea, expert contabil, diferite posturi de director economic, contabil șef și director.
- Petronel Chiriac, director în cadrul Hidroelectrica.
Comisie de selecție incompletă la momentul întocmirii anunțului de recrutare
Președintele și vicepreședinții AMEPIP sunt numiți prin decizie a prim-ministrului, la propunerea secretarului general al Guvernului, în urma derulării unui proces de selecție competitiv și deschis, potrivit HG 617/2023 privind funcționarea AMEPIP.
Însă sunt anumite aspecte care ridică semne de întrebare, motiv pentru care ar putea fi analizată posibilitatea reluării procedurii de selecție de la momentul constituirii comisiei de selecție.
Potrivit HG 617/2023, comisia de selecție trebuie să fie formată din 5 persoane, constituită prin ordin al secretarului general al Guvernului. Unul dintre cei cinci trebuie să fie un reprezentant al Ministerului Finanțelor. Acesta nu a fost prezent la întocmirea regulamentului și a metodologiei, retrăgându- se din comisie în data de 15 ianuarie 2025. Reprezentantul Ministerului Finanțelor nu a fost înlocuit pe parcursul ședinței de realizare a anunțului de recrutare.
Anunțul a fost valabil până pe 24 februarie, data limită de depunere a dosarelor de candidatură.
O altă prevedere incomplet respectată este cea referitoare la publicarea anunțului de recrutare. Potrivit HG 617/2023, anunțul privind se publică pe site-ul Secretariatului General al Guvernului, pe cel al AMEPIP, în cel puţin două ziare economice şi/sau financiare de largă răspândire, precum şi pe cel puţin o platformă sau un site de recrutare de resurse umane cu vizibilitate la nivel naţional.
Ca platformă de recrutare a fost ales un site cu vizibilitate slabă, cu bază de date nepotrivită pentru recrutarea posturilor de conducere AMEPIP, în primul rând ca pregătire profesională, adresându-se mai mult locuitorilor din zona Bucureștiului.
Experiența în funcție de conducere, criteriul cel mai greu de îndeplinit
Din cei 25 de înscriși pe lista candidaților, cei mai mulți nu îndeplinesc criteriile legate de funcțiile de conducere.
O condiție specifică pentru candidați este vechimea de cel puțin 10 ani de experiență profesională în domeniul economic sau financiar, management sau juridic. Însă, la selecție au fost luate în considerare și domenii legate de comerț, educație.
Din cei 10 ani, cel puțin șapte ani trebuie să fie în funcții de conducere executivă, în societăți cu capital privat, în întreprinderi publice sau în funcții de conducere în administrația publică, perioadă în care candidatul a exercitat atribuții de conducere sau supraveghere asupra unor întreprinderi publice.
În conducere executivă sunt considerați directorii cu mandat în companii sau directorii generali și membri ai consiliilor de administrație.
Apartenența politică a candidaților nu este trecută la avantajele sau dezavantajele ce pot fi asociate cu un candidat.
Cum și-a dat demisia conducerea AMEPIP în urma observațiilor de la Bruxelles
Fosta conducere a demisionat, după ce Comisia Europeană a semnalat nereguli, incompatibilități și conflicte de interese, privind procedura de selecție. Până va fi finalizată o nouă procedură de selecție, AMEPIP va avea o conducere interimară.
Președinte interimar al agenției este fostul europarlamentar şi comisar european Corina Creţu, care a fost numită, în data de 21 octombrie 2024, președinte interimar la AMEPIP, printr-o decizie semnată de premierul Marcel Ciolacu.
În luna iulie a anului trecut, toată conducerea AMEPIP, respectiv președintele Mihai Precup și vicepreședinții Ciprian Hojda și Victor Moraru au demisionat în urma neregulilor semnalate de Comisia Europeană privind procedura de selecție a acestora.
Demisiile au venit după ce Economedia.ro a prezentat o scrisoare de observații a Comisiei Europene, care atenționa asupra unor nereguli la procesul de numire a conducerii AMEPIP.
Victor Moraru a participat la selecția membrilor comisiei care ulterior urma să îl numească în funcția de vicepreședinte AMEPIP, ceea ce duce la incompatibilitate și conflict de interese.
Astfel, înainte să fie ales vicepreședinte AMEPIP, Moraru era director în cadrul Secretariatului General al Guvernului. În această calitate, el a prezidat comisia de selecție a celor doi reprezentanți ai mediului academic, parte a comisiei de experți independenți (cinci persoane în total) pentru selectarea președintelui și a vicepreședinților AMEPIP.
Ulterior, premierul Marcel Ciolacu i-a numit din nou pe Ciprian Hojda și Victor Moraru la conducerea AMEPIP pentru a asigura interimatul, premierul subliniind că niciunul dintre ei nu se va mai regăsi în noua conducere care va fi aleasă în urma unui nou proces de selecție în acord cu cerințele Comisiei Europene.
Între timp, Victor Moraru a fost numit membru în directoratul Transelectrica.
Articol preluat de pe: Hotnews Economie