Comisia Europeană va lansa miercuri, 26 februarie, un nou plan de acțiune privind industria curată (Clean Industrial Deal). Potrivit informațiilor apărute până acum în presa internațională, va fi un acord care vizează reducerea prețurilor la energie. România, fiind țară membră UE, va trebui să se alinieze noilor politici europene.
Mult așteptatul acord privind industria curată a UE va fi făcut public de către președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, scrie Euractiv.com.
O nouă strategie eșuată?
Euractiv a întrebat specialiștii dacă este un capitol nou pentru Europa sau o altă încercare eșuată de strategie industrială.
„Nu sunt sigură cât de repede pot fi reduse prețurile energiei”, a declarat Elisabetta Cornago, cercetător la think tank-ul CEPS.
Gazul va stabili prețul la energie în anii următori, însă analistul Conall Heussaff consideră că aceasta este o problemă structurală. Europa se bazează aproape în totalitate pe importurile de gaze, care „vor fi întotdeauna costisitoare”, a spus Conall Heussaff. Acesta amintește de costurile suplimentare ale lichefierii și transportului gazului în comparație cu SUA, care își extrage direct propriul gaz de șist și îl utilizează pe plan intern.
Toți experții cred că mai multe surse regenerabile și o rețea europeană integrată vor reduce în cele din urmă prețurile, dar acest lucru nu se va întâmpla prea curând. Heussaff consideră că această schimbare va avea loc în anii 2030.
Taxe mai mici la energie
Planul Comisiei are în vedere, de asemenea, reducerea taxării energiei și o reducere a tarifelor de rețea.
În ceea ce privește tarifele de rețea, pe termen scurt ar fi o redistribuire, adică o schimbare a costurilor între consumatorii casnici și industriali, mai degrabă decât reducerea efectivă a costurilor subiacente, consideră Heussaff. Acesta este mai optimist în ceea ce privește propunerea Comisiei ca Banca Europeană de Investiții să acorde facilități pentru contracte de achiziție de energie pe termen lung.
Europa se va baza pe gaze din import
Potrivit informațiilor scurse în presa internațională, planul se concentrează pe gaz, acesta urmând să stabilească prețurile la energie pentru anii următori. Proiectul vizează un plan pentru a aprovizionarea mai stabilă din importuri, inclusiv prin investiții europene în infrastructura de pe alte continente de extracție a gazelor.
Europa ar trebui să facă tot ce este posibil pentru a rupe legătura dintre prețul gazului și al energiei, a spus fostul ministru bulgar al energiei Julian Popov. Acesta a spus că susținerea gazului este ca și cum ai „vindeca mahmureala cu vodcă”.
De asemenea, Elisabetta Cornago este de părere că UE ar trebui să investească în reducerea dependenței de gaze mult mai repede.
Ciaran Humphreys, cercetător la think tank-ul I4CE, consideră că lipsește din plan strategia industrială, aceasta fiind, în opinia sa, „adevărata piesă lipsă”. Comisia Europeană nu a învățat din greșelile trecutului, nu are un plan de politică industrială coerentă care să direcționeze investițiile către cele mai strategice industrii, mai crede Humphreys.
Conectare mai bună între țări
În luna ianuarie, chiar președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a dezvăluit una dintre prioritățile care vor fi cuprinse în planul de acțiune.
O super-rețea energetică modernizată a UE va fi în centrul viitorului plan de reducere a prețurilor la energie.
Un „nou plan pe care îl vom prezenta în februarie” care vizează reducerea prețurilor la energie va „înlătura orice bariere rămase în calea uniunii noastre energetice”, a declarat Ursula von der Leyen la summit-ul de la Davos, potrivit Euractiv.com.
Aceasta a precizat că este nevoie de o conectare mai bună între țări pentru transportul „energiei noastre curate și cu emisii scăzute de carbon”.
„Competitivitatea noastră depinde de revenirea la prețuri scăzute și stabile la energie”, spune președintele Comisiei Europene. Aceasta crede că prețurile pot scădea prin îmbunătățirea rețelei de interconectare. „Energia curată să poată circula liber pe continentul nostru și să scadă prețurile pentru toți europenii”, a spus ea.
Potrivit președintelui Comisiei, trebuie „să mobilizăm mai mult capital privat pentru a ne moderniza rețelele electrice și infrastructura de stocare”.
Articol preluat de pe: Hotnews Economie