Guvernul are pe agenda ședinței de joi numirea unui nou șef la Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor. Actualul președinte, Adrian Cucu, și-a cerut demisia luna trecută, înainte de expirarea celor 4 ani de mandat care au început să curgă din luna martie 2022. În locul său, este propus Bogdan Stan, fost președinte și vicepreședinte al Agenției Naționale de Integritate în perioada 2012-2019.
Adrian Cucu a fost numit în această funcție în data de 28 martie 2022 la propunerea fostului ministru PSD al Finanțelor, Adrian Câciu, fiind pentru a treia oară în această funcție. Cucu a mai fost preşedinte al Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) şi în perioadele 2010-2012 şi 1999-2000.
Acesta și-a înaintat demisia la Cabinetul prim-ministrului încă din data de 14 ianuarie 2025, motiv pentru care noul ministru de Finanțe, Tanczos Barna (UDMR) a inițiat un proiect de hotărâre prin care propune un înlocuitor.
- „Luând act de demisia domnului Adrian Cucu din funcția de președinte al Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, se propune inițierea demersurilor legale pentru numirea unui nou președinte, în considerarea faptului că pentru îndeplinirea misiunii și funcțiilor complexe exercitate de această instituție este necesară asigurarea managementului de nivel superior.
- Astfel, propunem în acest sens pe domnul Bogdan Stan, cu experiență profesională și managerială în funcțiile de președinte și vicepreședinte al Agenției Naționale de Integritate în perioada 2012-2019”, se arată în nota de fundamentare.
Ministrul Tanczos Barna precizează că Bogdan Stan face dovada îndeplinirii condițiilor prevăzute la alin.(4) al art.40 din Legea nr. 129/2019”.
Potrivit acestor prevederi, președintele și vicepreședintele ONPCSB trebuie să îndeplinească cumulativ, la data numirii, următoarele condiții:
- a) să fie licențiați și să aibă cel puțin 10 ani vechime într-o funcție economică sau juridică;
- b) să aibă cetățenia română și domiciliul în România;
- c) să aibă capacitate deplină de exercițiu;
- d) să se bucure de o înaltă reputație profesională;
- e) să aibă experiență managerială de minimum 3 ani în funcții de conducere;
- f) să nu fi fost sancționați disciplinar în ultimii 5 ani.
Cine este Bogdan Stan
Bogdan Stan (născut în anul 1981) a preluat conducerea ANI în noiembrie 2015, după ce anterior ocupase funcția de vicepreședinte.
Stan a preluat conducerea ANI după demisia lui Horia Georgescu. Bogdan Stan a lucrat în ANI din anul 2007, anterior fiind avocat.
Este absolvent al Facultății de Drept (Universitatea Titu Maiorescu) și al unui curs post-universitar de securitate nationala la Academia de Informații a SRI.
Articol preluat de pe: Hotnews Economie