Război în Ucraina, ziua 805: TikTok-ul, folosit de Rusia pentru a submina Ucraina. Cum a devenit platforma o armă în război

Rusia

UPDATE 12:31 – Rusia ameninţă că va ataca trupele franceze, dacă acestea vor fi trimise în Ucraina

Rusia a avertizat miercuri Franţa că, dacă preşedintele Emmanuel Macron va trimite trupe în Ucraina, atunci acestea vor fi văzute ca ţinte legitime de către armata rusă, relatează Reuters.

Preşedintele Macron a provocat controverse în februarie, spunând că nu poate exclude desfăşurarea de trupe terestre în Ucraina în viitor. Liderul francez a avertizat că, dacă Rusia va câştiga în Ucraina, atunci credibilitatea Europei va fi redusă la zero. El şi-a reconfirmat această poziţie într-un interviu recent acordat revistei The Economist.

“Este ştiut faptul că Macron însuşi explică această retorică prin dorinţa de a crea un fel de ambiguitate strategică pentru Rusia”, a comentat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. “Trebuie să îl dezamăgim – pentru noi situaţia pare mai mult decât sigură”, a adăugat Zaharova într-un briefing de presă.

UPDATE 11:00 – SUA anunță dacă trimit sau nu soldați în Ucraina. „Nu putem lăsa Ucraina să piardă războiul”

Statele Unite nu intenționează să își trimită trupele în Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Matthew Miller.

“Nu voi comenta declarațiile făcute de membri ai Congresului. Președintele a spus clar că nu va trimite trupe americane să lupte în Ucraina”, a declarat el, comentând declarația liderului democrat din Camera Reprezentanților (camera inferioară a Congresului SUA), Hakeem Jeffries, care a afirmat că Washingtonul va trebui probabil să își desfășoare trupele în zona de conflict din Ucraina în cazul unei înfrângeri a Kievului.

“Nu putem lăsa Ucraina să cadă, pentru că, dacă o va face, atunci există o probabilitate semnificativă ca America să fie nevoită să intre în conflict – nu doar cu banii noștri, ci și cu militarii și militarii noștri”, a declarat el într-un interviu acordat televiziunii CBS, și citat de TASS

UPDATE 8:38 – Rusia a vizat instalaţii energetice, într-un atac aerian asupra Ucrainei / Deocamdată nu au fost raportate victime

Un atac aerian rusesc asupra Ucrainei a avariat mai multe instalaţii, într-un atac care a vizat infrastructura energetică din întreaga ţară, au declarat, miercuri, oficiali ucraineni din domeniul militar şi energetic, transmite Reuters.

“Un alt atac masiv asupra industriei noastre energetice!”, a scris ministrul ucrainean al Energiei, German Galuşcenko, pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Au fost vizate instalaţiile de generare şi transmitere a energiei electrice din regiunile Poltava, Kirovohrad, Zaporojie, Liov, Ivano-Frankivsk şi Vinnîţea, a adăugat el.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Ucraina a avertizat că Rusia își extinde utilizarea TikTok pentru a pune sub semnul întrebării legitimitatea președinției lui Volodimir Zelenski și pentru a submina moralul națiunii, în timp ce Kremlinul își exercită avantajul atât în spațiul cibernetic, cât și pe câmpul de luptă, scrie Bloomberg.

Legiunile de influenceri și roboți ai Rusiei se află în spatele unei serii de videoclipuri virale TikTok care au ca punct zero data de 20 mai – data la care s-ar fi încheiat primul mandat al lui Zelenski dacă ciclul electoral al țării nu ar fi fost întrerupt din cauza legii marțiale, potrivit lui Andriy Kovalenko, un oficial de rang înalt care se concentrează pe diseminarea de informații false de către Rusia în timp de război.

„Rusia ne domină pe TikTok datorită amplorii” operațiunii sale, a declarat Kovalenko, care conduce un departament din cadrul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare, într-un interviu la Kiev. „Rușii au început să lucreze sistematic pe TikTok și utilizează cu succes această platformă”.

Articol preluat de pe: Realitatea Extern

Articole Recente