Gerard Depardieu va fi judecat în octombrie pentru agresiuni sexuale

Gerard Depardieu

Gerard Depardieu, renumitul actor francez, se confruntă cu o nouă fază critică în cadrul anchetei care îl vizează pentru acuzații serioase de natură sexuală. După ce anterior a fost cercetat pentru un caz de viol, Depardieu va intra în fața instanței în octombrie 2024, la Paris, pentru a răspunde acuzațiilor de agresiuni sexuale. Potrivit informațiilor publicate de agenția AFP, aceste acuzații sunt legate de comportamentul său inadecvat față de două femei, incidente ce ar fi avut loc în timpul unor filmări desfășurate în anul 2021. Această situație plasează cariera actorului sub un semn de întrebare și aduce în discuție problemele de comportament și respectarea legii în industria cinematografică, subliniind astfel gravitatea și repercusiunile acuzațiilor de acest gen.

Gerard Depardieu va fi judecat în octombrie pentru agresiuni sexuale

„La finalul arestului său preventiv (…), Gerard Depardieu a primit o convocare pentru a se prezenta în faţa Tribunalului Corecţional”, a anunţat luni seară Parchetul din Paris, scrie Agerpres, citând AFP.

Conform informațiilor furnizate de procuratura franceză, celebrul actor Gerard Depardieu, în vârstă de 75 de ani, urmează să fie adus în fața justiției în octombrie 2024. Acuzațiile care i se aduc sunt legate de presupuse agresiuni sexuale care ar fi avut loc în luna septembrie a anului 2021.

Incidentele, despre care se susține că s-au întâmplat în timpul perioadei de filmare pentru pelicula „Les Volets Verts”, regizată de Jean Becker, implică două presupuse victime. Aceste acuzații grave aruncă o umbră asupra reputației actorului și aduc în discuție respectarea normelor de conduită în cadrul industriei cinematografice. Procesul va avea loc la Paris și este așteptat cu mare interes de opinia publică și media, având în vedere statutul actorului și gravitatea acuzațiilor.

„Există cu siguranţă şi alte victime”

„Este o uşurare”, a declarat avocata Carine Durrieu-Diebolt, care o reprezintă în instanță pe o decoratoare ce îl acuză pe starul de cinema că a agresat-o sexual în timpul filmărilor de la „Les Volets Verts”.

„Există cu siguranţă şi alte victime. În acest stadiu, între 20 şi 25 de femei au denunţat fapte care variază de la ultraj la violenţe sexiste şi până la hărţuire sau agresiuni sexuale. A venit timpul ca el să fie judecat”, a adăugat aceeaşi avocată, care apără totodată în instanţă o altă femeie care a denunţat fapte comise de Gerard Depardieu în 2014.

Interogatoriu de peste opt ore

Gerard Depardieu, vizat de mai multe plângeri pentru agresiune sexuală, a fost convocat luni dimineaţă pentru a fi audiat în arest preventiv la sediul Poliţiei Judiciare din Paris. Unul dintre avocaţii lui, Christian Saint-Palais, a anunţat în jurul orei locale 18:30 că regimul de arest preventiv în care se afla celebrul actor a fost ridicat.

„Atunci când cineva este acuzat, vine inevitabil un moment în care trebuie să dea explicaţii. Şi astfel, astăzi a fost una dintre acele zile în care trebuie să explici acuzaţiile împotriva ta, pe care le conteşti”, a adăugat avocatul.

Cel puţin trei femei au depus plângeri împotriva actorului Gerard Depardieu.

O decoratoare care lucra în echipa filmului „Les Volets Verts” a depus o plângere în februarie 2024 pentru agresiune sexuală, hărţuire sexuală şi insulte sexiste. Faptele ar data din septembrie 2021 şi s-ar fi petrecut într-o vilă privată din Paris.

Potrivit unui articol publicat în cotidianul Mediapart, Gerard Depardieu ar fi pronunţat mai multe fraze grosolane în timpul filmărilor, apoi ar fi atins-o într-o manieră nepermisă pe reclamantă.

Conform Mediapart, o altă femeie, asistentă de regie în timpul aceloraşi filmări, îl acuză pe starul francez de violenţe sexuale şi a depus la rândul ei o plângere.

Procesul în care Gerard Depardieu urmează să fie judecat în octombrie va viza aceste două cazuri.

„De dimineaţă şi până seara aveam parte doar de fraze grosolane”

În timpul acelor filmări, „de dimineaţă şi până seara aveam parte doar de fraze grosolane”, a declarat actriţa Anouk Grinberg, într-un interviu pentru AFP. „Când producătorii de film îl angajează pe Depardieu pentru un film, ei ştiu foarte bine că angajează un agresor”, a acuzat ea.

O altă plângere a fost depusă de o fostă asistentă de regie. Ea l-a acuzat pe Gerard Depardieu de agresiune sexuală în timpul filmărilor de la „Le Magicien et les Siamois”, un lungmetraj regizat de Jean-Pierre Mocky în 2014.

Faptele semnalate de reclamantă, care avea pe atunci 24 de ani, s-au prescris şi starul francez nu va trebui să le explice în cadrul procesului său din luna octombrie.

Totodată, celebrul actor este inculpat din 2020 pentru viol şi agresiune sexuală asupra unei tinere actriţe, Charlotte Arnould.

Investigaţiile au fost finalizate pe 17 aprilie, iar Parchetul din Paris trebuie să ia acum o decizie finală, au precizat reprezentanţii săi. Judecătorul de instrucţie va fi apoi cel care va decide dacă va dispune sau nu un proces.

Alte două plângeri au fost depuse împotriva actorului. Una dintre ele, depusă de actriţa Helene Darras pentru agresiune sexuală în timpul unei filmări în 2007, a fost respinsă pentru prescripţie. Cea de-a doua a fost depusă în Spania de jurnalista şi scriitoarea Ruth Baza, care l-a acuzat pe starul francez că a violat-o în 1995.

În total, aproximativ douăzeci de femei au depus mărturie în presă sau în faţa instanţelor.

„Niciodată, dar absolut niciodată, nu am abuzat o femeie”

Depardieu şi-a apărat întotdeauna nevinovăţia şi a făcut-o cu vehemenţă într-o scrisoare deschisă publicată în octombrie 2023 în ziarul Le Figaro. „Niciodată, dar absolut niciodată, nu am abuzat o femeie”, a declarat actorul francez, în vârstă de 75 de ani, în acea scrisoare.

Universul cinematografiei franceze a fost zguduit în ultimele luni de o succesiune de acuzaţii de violenţă sexuală din partea unor actriţe şi actori.

După Gérard Depardieu, cineaştii Benoît Jacquot şi Jacques Doillon sunt vizaţi de o anchetă pentru viol comis asupra unei minore, în urma unei plângeri depuse de actriţa Judith Godreche.

www.EkoNews.ro

Articole Recente