Primarul Veneției proclamă taxa de intrare în oraș un succes

Veneției

Primarul Veneţiei a salutat introducerea de joi a biletelor de acces în valoare de 5 euro pentru vizitarea Veneţiei, pe care a declarat-o un succes în cadrul eforturilor de limitare a fluxurilor de turişti care riscă să sufoce oraşul lagunar, transmite vineri agenţia italiană ANSA, citată de Agerpres.

Turiștii trebuie să plătească pentru a intra în Veneția în zilele aglomerateFoto: Luca Bruno / AP / Profimedia

Oraşul impune această taxă în mod experimental, pentru o perioadă de 29 de zile din acest an, când numărul de vizitatori va fi considerabil. Joi, Italia a marcat sărbătoarea naţională Ziua Eliberării. Oraşul Veneţia a înregistrat 15.700 de vizitatori care au plătit biletul de acces în prima zi.

Rezidenţii, navetiştii, elevii şi studenţii, copiii sub 14 ani şi cei care vizitează oraşul cu ocazia unor evenimente sportive sunt scutiţi de obligaţia de a cumpăra biletul de acces, la fel ca şi persoanele care rămân în oraş peste noapte, deoarece acestea plătesc deja o taxă turistică.

„Îmi cer scuze pentru neplăcerile create, dar trebuie să facem ceva pentru a conserva oraşul”, a declarat primarul Luigi Brugnaro.

Sute de rezidenţi locali au organizat un protest împotriva biletului de acces în oraş, spunând că acesta transformă efectiv oraşul într-un fel de parc tematic „Veniceland”, notează ANSA.

Biletul a fost introdus prin controale la punctele de intrare din oraş. Cei care sosesc în oraș cu trenul sunt verificați de controlorii de bilete, o premieră mondială.

Vizitatorii de o zi care intră în Veneţia fără bilet riscă o amendă de până la 300 de euro.

Orașul său, unul dintre cele mai vizitate din lume, a interzis deja accesul navelor de croazieră gigantice în centrul său istoric. În sezonul de vârf, 100.000 de turiști înnoptează în Veneția, pe lângă zecile de mii de vizitatori zilnici, în comparație cu cei aproximativ 50.000 de locuitori din centrul orașului, număr care este în continuă scădere.

În acest stadiu, experimentul din Veneția rămâne însă foarte limitat: pentru anul 2024, doar 29 de zile de vârf sunt afectate de această nouă taxă, care a început joi, zi de sărbătoare în Italia, și se aplică aproape în fiecare weekend din mai până în iulie.

Articole Recente