Cele 3 propuneri avansate de PSD la Cotroceni

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a transmis miercuri, pe Facebook, după consultările de la Palatul Cotroceni, că delegația social-democrată i-a făcut președintelui interimar, Ilie Bolojan, trei propuneri legate de situația militară și de securitate din Europa.

Cele 3 propuneri au fost:

  1. „NU trimiterii de trupe românești în Ucraina”.
  2. „DA alocării suplimentare pe apărare, însă doar sub formă de investiții în industria națională de armament și pentru creșterea mobilității militare (modernizare de căi ferate, infrastructură rutieră și portuară care pot fi folosite în regim dual)”.
  3. „Excluderea cheltuielilor de apărare din calculul deficitului bugetar”

Delegația PSD a fost formată din Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu, Daniel Băluță, Marian Neacșu, Paul Stănescu și Mihai Tudose.

Într-un comunicat de presă după consultări, PSD a transmis și explicații suplimentare despre propunerile sale:

„1.⁠ ⁠România nu va trimite trupe și nu va participa la nicio acțiune care implică trimiterea de contingente în Ucraina. Misiunea principală a României în cadrul NATO este de a asigura protejarea Flancului Estic, prin apărarea teritoriului național, la fel ca celelalte state din această regiune.

2.⁠ ⁠România poate participa la un program comun european de creștere a cheltuielilor de apărare, doar sub condiția ca fondurile suplimentare alocate de țara noastră să fie investite în industria națională de apărare și pentru creșterea mobilității militare (modernizare de căi ferate, infrastructură rutieră și portuară care pot fi folosite în regim dual). Astfel, ne propunem să creștem economia românească, locurile de muncă și veniturilor salariaților români care vor lucra în acest sector.

3.⁠ ⁠România trebuie să insiste ca orice cheltuieli suplimentare prevăzute într-un program comun de apărare al Uniunii Europene să fie excluse din constrângerile UE privind disciplina financiară care pot atrage sancțiuni asupra statelor membre”.

De ce a convocat Bolojan partidele

Preşedintele interimar, Ilie Bolojan, a declarat marți, într-un mesaj, că a invitat partidele la consultări deoarece la reuniunea extraordinară a Consiliului European din 6 martie este posibil să fie luate decizii cu efecte directe asupra politicii externe şi a apărării europene şi astfel să se impună adoptarea unor măsuri şi de către România.

El a arătat că temele de pe agenda Consiliului European sunt politica europeană de apărare, sprijinul pentru Ucraina şi creşterea bugetelor alocate cheltuielilor militare.

“În privinţa politicii de apărare, ţările europene vor fi nevoite să îşi asume un rol mai important şi să suporte o parte mai mare din costurile asigurării păcii în Europa. Sprijinul pentru Ucraina vizează atât situaţia actuală de conflict, cât şi asigurarea susţinerii în perspectiva încetării focului şi a derulării negocierilor pentru pace. În cele din urmă, creşterea bugetelor pentru apărare este o tendinţă care nu va putea fi evitată”, a adăugat preşedintele interimar.

Articol preluat de pe: Stiri pe Surse Politica

Articole Recente

EkoNews