De ce a respins Curtea Constituțională primele contestaţii la candidatura lui Călin Georgescu. Ce urmează

Curtea Constituţională a respins sâmbătă primele contestaţii faţă de candidatura lui Călin Georgescu. „Curtea nu a intrat pe fondul problemei, a analizat doar chestiunile procedurale. Decizia nu e nici măcar o victorie de etapă pentru Călin Georgescu, ci arată că cei care au depus contestaţiile s-au grăbit”, susţin surse din CCR pentru News.ro. Trebuie  aşteptată decizia Biroului Electoral Central (BEC) privind înregistrarea candidaturii. Abia apoi Curtea va putea analiza contestațiile pe fond și va putea pronunţa o hotărâre definitivă în cazul candidaturii lui Georgescu. Decizia nu poate veni mai târziu de finalul zilei de miercuri.

Călin Georgescu şi-a depus vineri candidatura la alegerile prezidenţiale, din postura de independent, la Biroul Electoral Central (BEC). În decurs de câteva ore, au fost depuse mai multe contestaţii atât la BEC, cât şi la CCR.

„Nici măcar o victorie de etapă”

Sâmbătă, Curtea Constituțională s-a reunit şi a respins cu unanimitate de voturi două contestaţii car îl vizau pe Georgescu.

Imediat, în mediul online s-a răspândit informaţia că CCR a acceptat intrarea în cursa prezidenţială a lui Călin Georgescu. În realitate, judecătorii Curții nici nu au luat în discuţie dacă Georgescu este sau nu eligibil pentru funcţia prezidenţială. Doar au constatat că au fost depuse prea devreme contestaţiile, scrie News.ro.

„Curtea nu a intrat pe fondul problemei, a analizat doar chestiunile procedurale. Decizia nu e nici măcar o victorie de etapă pentru Călin Georgescu, ci arată că cei care au depus contestaţiile s-au grăbit. Trebuiau să aştepte decizia BEC”, explică surse din CCR pentru News.ro. 

Biroul Electoral Central este instituţia care triază candidaţii în primă fază. Legea pentru alegerea preşedintelui României (370/2004) arată, la articolul 29, că BEC trebuie să anunţe înregistrarea sau respingerea candidaturii oricărui competitor politic, în termen „de cel mult 48” de ore de la depunerea candidaturii. Abia după decizia Biroului Electoral, indiferent dacă e favorabilă sau defavorabilă unui candidat, candidature poate fi contestată la Curtea Constituțională, în termen de 24 de ore. 

Ce urmează

Prin urmare, până duminică seară Biroul Electoral Central – instituţie electorală compusă din judecători şi din reprezentanţi ai partidelor politice – trebuie să decidă dacă acceptă sau respinge candidatura lui Călin Georgescu. BEC se va reuni duminică, de la ora 18.00, pentru a pronunţa o decizie.

Până sâmbătă la ora 16.00, BEC primise peste 1.200 de sesizări şi contestaţii privind candidatura lui Călin Georgescu.

Indiferent dacă va fi sau nu favorabilă lui Călin Georgescu, decizia BEC va fi atacată la CCR. În cazul în care BEC va permite candidatura lui Georgescu, vor contesta cei care au făcut-o deja începând de vineri sau alte persoane. Dacă BEC îl va scoate din cursă pe Georgescu, decizia va fi contestată de Călin Georgescu însuşi.

Prin urmare, CCR va analiza noi contestaţii în cazul Georgescu. Însă, de această dată, CCR nu va bifa doar un control de procedură, ci va intra pe fondul problemei, cum s-a întâmplat, spre exemplu, în toamna anului trecut, când CCR a respins candidatura Dianei Şoşoacă, pe motiv că „îndeamnă la schimbarea fundamentelor democratice ale statului şi la încălcarea ordinii constituţionale”. Potrivit legii, CCR soluţionează contestaţiile în termen „de cel mult două zile de la înregistrare”. 

Prin urmare, cel târziu la finalul zilei de miercuri Curtea Constituțională va stabili dacă Georgescu poate sau nu să candideze la alegerile prezidenţiale din luna mai.

Călin Georgescu este cercetat sub control judiciar de procurorii de la Parchetul General, el având mai multe interdicții, printre care să părăsească țara fără încuviințarea autorităților judiciare, și nu are voie să posteze pe rețelele de socializare conținut cu caracter legionar, fascist, antisemit, rasist sau xenofob.

Georgescu este urmărit penal pentru săvârșirea a șase infracțiuni, cea mai gravă fiind cea de instigare la acțiuni împotriva ordinii constituționale, în formă tentată.

Fostul candidat la președinție este acuzat că a pus la cale un plan de destabilizare a României cu ajutorul mercenarilor conduși de Horațiu Potra, după ce Curtea Constituțională a anulat rezultatele primului tur al alegerilor pentru cea mai înaltă funcție în stat.

Articol preluat de pe: Politic Hotnews

Articole Recente

EkoNews