Ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, a avut, miercuri, o reacție la comentariile critice ale emisarului trimis de Ciolacu în SUA, Dragoș Sprînceană, despre Ucraina și Franța, spunând că „a fost asumată ca o opinie alternativă, personală”. Ministrul Hurezeanu spune că nu a fost consultat cu privire la trimiterea lui Sprînceană în Statele Unite.
Emil Hurezeanu a fost întrebat, miercuri, dacă consideră că trimiterea lui Dragoș Sprînceană ca emisar în SUA a fost o sabotare a politicii externe a României, în contextul declarațiilor sale contradictorii cu pozițiile oficiale ale țării.
„A fost o altă părere, o opinie alternativă, care până la urmă a fost asumată ca o opinie personală”, a fost răspunsul lui Emil Hurezeanu, care participă la evenimentul de lansare a programului prezidențial al candidatului Crin Antonescu.
Întrebat dacă el a fost consultat privind decizia lui Marcel Ciolacu de a-l trimite emisar în SUA pe Sprînceană, Hurezeanu a răspuns „nu”.
„Putem vorbi despre o încălcare a atribuțiilor prezidențiale, despre o sabotare a direcției principale de politică externă a țării?”, a mai fost întrebarea unui jurnalist pentru Emil Hurezeanu, în contextul mesajelor emisarului, în contradicție cu pozițiile oficiale ale Președintelui Interimar Ilie Bolojan despre Ucraina.
„Cred că a fost o acțiune pripită, alternativă. Până la urmă s-a lămurit: Domnul Sprînceană poate avea opinii personale. Primul ministru și-a explicat poziția ulterior”, a fost răspunsul ministrului de Externe.
În cadrul aceluiași eveniment, premierul Marcel Ciolacu a spus că nu consideră greșit faptul că l-a trimit emisar pe omul de afaceri.
Întrebat de jurnaliști dacă consideră greșit că l-a trimis pe Sprînceană ca emisar pe lângă Administrația Trump, Ciolacu a răspuns: „Nu”.
De asemenea, chestionat de jurnaliști dacă îl retrage, Ciolacu a răspuns: „Cred că am clarificat problema asta”.
Ce a declarat Sprînceană
Omul de afaceri Dragoș Sprînceană a afirmat, la Digi24, că administrația Trump ar trebui să ignore declarațiile pro-Ucraina venite de la București, câtă vreme România are un președinte interimar. Sprânceană a menționat declarațiile de susținere a Ucrainei făcute de către președintele Ilie Bolojan.
Invitat să explice comentariile critice pe care le-a făcut recent la adresa președintelui Franței, Dragoș Sprânceană a spus: „Nu sunt un fan al președintelui Macron. Nefiind un fan al lui, eu cred că nu reprezintă Uniunea Europeană. Domnul Macron își dorește continuarea războiului din Ucraina, iar România se aliniază acestei direcții prin declarații ale unora. SUA nu o să fie încântate. Câtă vreme războiul continuă, România nu o să fie bine.”
Referindu-se la declarațiile de susținere a Ucrainei făcute de către președintele Ilie Bolojan, Sprânceană a afirmat: „Administrația americană trebuie să ignore un pic mesajele pro-Ucraina și pro-Franța deoarece avem un președinte interimar. Trebuie să așteptăm un președinte stabil în România și apoi să reluăm legăturile.”
„SUA își dorește oprirea războiului din Ucraina și, câtă vreme România își dorește același lucru, suntem pe aceeași lungime de undă”, a adăugat Sprânceană.
În ce privește detaliile legate de calitatea sa ca reprezentant al României, Dragoș Sprânceană a afirmat că el a fost contactat de către biroul premierului Marcel Ciolacu pentru a facilita comunicarea autorităților române cu noua administrație Trump.
„Nu este emis niciun mandat oficial, doar am fost rugat să intermediez anumite discuții, să deschid anumite căi de comunicare. Nu există niciun document scris, nu am directive de la guvernul român”, a precizat omul de afaceri româno-american.
El a afirmat că nu primește bani din România și că nu este angajat al Guvernului României.
„Dacă aveam un mandat să fac lobby, exista un contract și trebuia să fiu plătit. Am făcut-o din bunăvoință și pentru că-mi iubesc țara. Am transmis aceste mesaje care mi s-au cerut de la biroul domnului Ciolacu”, a mai spus Sprânceană.
Articol preluat de pe: Politic Hotnews