Intrarea USR la guvernare, o variantă pentru PNL. Care este condiția care ar trebui îndeplinită

Prim-vicepreşedintele interimar al PNL, Ciprian Ciucu, a afirmat, sâmbătă, într-o conferință de presă, că este posibilă constituirea unei coaliții de guvernământ mai largi, cu condiția identificării unor zone de compatibilitate între USR și PSD, transmite Agerpres.

„Au existat discuţii extinse pentru a face o coaliţie largă. Din punctul nostru de vedere, dacă vom avea o coaliţie în perioada următoare, pe următorii ani, cât mai largă, înseamnă că va fi şi cât mai stabilă, dar aici trebuie să vedem care sunt zonele de compatibilitate dintre USR şi PSD. Din punctul nostru de vedere, discuţia poate să rămână deschisă, dar nu foarte, foarte mult timp. Toţi trebuie să decidă”, a precizat Ciucu sâmbătă, într-o conferinţă de presă.

El a invocat precedentul unei colaborări cu USR, atunci când partidele din actuala coaliție au decis să o susțină pe Elena Lasconi în turul II al alegerilor prezidențiale, care ar fi trebuie să aibă loc pe 8 decembrie 2024.

„Ne aducem aminte că în momentul în care în turul doi a ajuns un candidat care vrea să scoată România din lumea civilizată şi doamna Lasconi, ne aducem aminte că PNL, prin persoana domnului Bolojan, a fost cel care a adus toate forţele la masă, inclusiv USR, şi am adus forţele la masă pentru susţinerea doamnei Lasconi, pentru că în acel moment acela era gestul politic corect care trebuia să fie făcut”, a comentat Ciucu.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a punctat că liberalii şi-au arătat disponibilitatea pentru o construcţie politică în care să fie inclus şi USR-ul, subliniind că „este binevenit” un gest de maturitate din partea oricărui partid politic, dar acesta trebuie să se materializeze prin susţinerea unui candidat unic, pentru a-şi maximiza şansele pentru a opri „acest val antidemocratic”.

„Din punctul nostru de vedere, atât timp cât acum trei luni de zile ne-am arătat disponibilitatea în a face o construcţie politică care să includă şi USR-ul (…), în mod evident că un semn de maturitate din partea oricărui partid politic, incluzând şi USR-ul, este binevenit şi un semn de maturitate trebuie să se materializeze printr-un candidat unic, care în mod evident să-şi maximizeze şansele pentru a opri acest val antidemocratic care, din păcate, în România s-a format sub conducerea acestui Georgescu”, a spus Stroe.

Posibilitatea cooptării USR la guvernare a fost invocată și de către premierul Marcel Ciolacu, la finele lunii trecute, însă a pus o condiție legată de scrutinul prezidențial din mai.

„Eu consider că e un moment dificil, nu numai naţional, un moment dificil şi în cadrul UE şi e un moment dificil global şi în acest moment trebuie să depăşim toate orgoliile, toate lucrurile care ne despart şi să vedem pentru ce ne-au trimis românii în Parlament, pentru ce ne plătesc românii în funcţiile vremelnic pe care le ocupăm şi cred că ar fi un act de unitate şi mi-aş dori ca toate forţele politice, inclusiv USR, să avem un candidat unic la aceste alegeri”, a precizat premierul.

„Asta înseamnă, presupun că da (USR să renunţe la candidatul propriu la prezidenţiale – n.r.), mai ales că o coaliţie care are deja 50%, fiindcă altfel nu trecea guvernul în Parlament, deja avem un acord şi avem desemnat un candidat unic, pe domnul Crin Antonescu”, a argumentat Marcel Ciolacu.

Articol preluat de pe: Politic Hotnews

Articole Recente

EkoNews